0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeTudi doma lahko veliko naredite za ohranjanje čiste pitne vode

Tudi doma lahko veliko naredite za ohranjanje čiste pitne vode

MORDA VAS ZANIMA

Voda je zelo oprijemljiv vir energije, zato lahko njeno uporabo zelo preprosto nadzorujemo. Podnebne spremembe, večanje svetovne populacije in drugi dejavniki vplivajo na zmanjševanje virov pitne vode. Že z majhnimi koraki lahko naredite velike spremembe in zmanjšate svoj »vodni odtis«.
Pripravili smo vam nekaj preprostih namigov, ki jih lahko uporabite v svojem vsakdanjem življenju.

- Oglas -

Voda

Preglejte nastavitve pri pralnem in pomivalnem stroju
Če je le mogoče, pralni in/ali pomivalni stroj nastavite na okolju prijaznejši program, s katerim boste porabili manj vode. Prav tako čim redkeje uporabljajte sušilni stroj, saj z njim porabite veliko energije.

Za velike prihranke: Do konca napolnite pomivalni ali pralni stroj
Nikar ne perite v na pol praznem pomivalnem ali pralnem stroju. Počakajte, da sta popolnoma polna in ju šele nato zaženite.

- Oglas -

Izberite energijsko varčne gospodinjske aparate
Vsi gospodinjski aparati so danes že označeni z energijskimi razredi, v katere spadajo. Z njimi lahko prihranite veliko energije.

Izberite okolju prijazno avtopralnico
S pranjem avtomobila lahko v zelo kratkem času porabite velike količine vode. Tudi pri nas obstaja že kar nekaj ekoloških avtopralnic. Vaš jekleni konjiček bo čist, vi pa boste tako poskrbeli še za varovanje okolja.

Kupujte koncentrirana čistilna in pralna sredstva
Poleg tega da vsebujejo manj vode, so koncentrati pakirani v manjši embalaži, za njihovo proizvodnjo pa se porabi manj energije.

Odtoke lahko odmašite tudi na naraven način
Sredstva za odmaševanje odtokov vsebujejo veliko strupenih kemikalij, kot je na primer natrijev hidroksid. V odtok v enakih odmerkih vlijte vrelo vodo, sodo bikarbono in kis za vlaganje. Pustite stati pol ure, nato pa izplaknite.

Stran z ustekleničeno vodo
V Sloveniji imamo veliko srečo, saj lahko še vedno pijemo vodo iz pipe. Ne gre le za velike količine odpadne embalaže – za proizvodnjo enega litra ustekleničene vode se porabijo kar trije litri navadne vode.

- Oglas -

Kako perete sadje in zelenjavo?
Namesto da sadje in zelenjavo perete pod tekočo vodo, si jo natočite v vedro. Te vode nikar ne zavrzite, ampak jo uporabite za zalivanje vrta.

Zbirajte deževnico
Pod kap postavite sod in si tako v deževju nalovite dovolj vode, s katero boste lahko zalivali svoj vrt. Vrt zalivajte takrat, ko je izhlapevanje vode najmanjše – to pomeni zgodaj zjutraj ali zvečer.

Popravite kotliček v stranišču
Če pušča kotliček v stranišču, lahko na mesec izgubite za kar 200 izplakovanj vode. To pa je kar velika številka, kajne? To, ali vaš kotliček ne tesni dobro, lahko zelo preprosto preverite sami: V straniščno školjko zlijte nekaj soka rdeče pese ali drugega naravnega barvila.
Če se odločate za nakup novega izplakovalnika, preverite, ali omogoča, da lahko splakovanje po potrebi sami prekinete.

Med umivanjem zapirajte vodo
Verjetno ste tudi sami že bolj pozorni na to, da zapirate vodo, ko si umivate zobe. Kaj pa takrat, ko si umivate roke ali ročno pomivate posodo? In še namig: Med naslednjim tuširanjem se najprej namilite od nog do glave in se na koncu hitro sperite. Ni treba, da je voda odprta ves čas tuširanja. Kopel si privoščite le občasno, saj s kopanjem porabimo veliko več vode kot s tuširanjem. Prav tako je pomembno, da pipe po uporabi tesno zaprete.

Vestno pobirajte iztrebke vašega štirinožnega prijatelja
V iztrebkih se nahajajo škodljive bakterije, ki s spiranjem v tla onesnažujejo podtalnico.

Naj bo meso na vašem jedilniku čim redkeje
Pridelava hrane predstavlja vsaj polovico vašega »vodnega odtisa«. Za pridelavo enega kilograma je potrebnih kar 15000 litrov vode. Za primerjavo: Za pridelavo kilograma pšenice je potrebno desetkrat manj vode, torej 1500 litrov.

.

NAJNOVEJŠE