Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
DomovSvetovalnicaFant me dobesedno duši

Fant me dobesedno duši

- Oglas -

S fantom sva skupaj 11 mesecev. Po skoraj enem letu sem začela opažati stvari, ki jih na začetku nisem. In za stvari, za katere sem mislila, da so »luštkane«, se mi ne zdijo več take. S fantom sva si povsem nasprotna. Rada hodim ven, preizkušam nove stvari, se družim s prijatelji, igram in pišem glasbo itd. Moj fant pa ima rad video igrice in Vojno zvezd. Najprej sem si mislila, da to ni nič takega. Zdaj pa ugotavljam, da je to v resnici vse, kar rad počne. Odkar sva skupaj, ni šel nič ven s prijatelji. Ko ne dela, je doma in igra igrice. Ko sva začela hoditi, sva skupaj igrala igrice. Kar je bilo nekaj časa zabavno, ampak jaz rada počnem še kaj drugega, on pa dobesedno nima drugih hobijev. Zadnjih nekaj mesecev se močno dolgočasim, ko sem z njim. Tudi pogovarjati se ne moreva. Saj se trudi, ampak to je po navadi videti tako, da se sili in me sprašuje samo kup zelo splošnih vprašanj. Moja druga velika težava je to, da se obnaša, kot da sem predobra zanj in kot da sem božje darilo njemu. Na začetku se mi je zdelo fino, da me tako obožuje, zdaj pa mi gre že na živce. Vsakih 10 minut mi pove, da me ljubi in ves čas se me želi dotikati (ne seksualno). Počutim se, kot da me duši. Rada ga imam in vse, ampak ne vem več, kako naj mu še razložim, kaj me moti. Žal mi ga je, ker vem, da se trudi spremeniti stvari, ampak mu to ne uspe in na koncu sva oba samo zafrustrirana.

Nika Nikolič
ODGOVARJA: Nika Nikolič, mag. pol., spec. psihodinamske psihoterapije

Pozdravljeni. Nasprotja se v začetku velikokrat privlačijo. To prav dobro veste. Kar je potrebno za uspešno dolgotrajno razmerje, je tudi to, da imata partnerja podobne poglede na svet ter želje in cilje za prihodnost. Zelo pomembno je ujemanje življenjskih slogov. Odkrili ste, da vas neujemanje vajinih življenjskih ciljev in interesov moti, celo dolgočasi. Očitno si želite, da bi zveza uspela, vendar se zdi, da izgubljate upanje v tej smeri. Zdi se tudi, da v razmerju nista enakovredna in v njem ne nastopata kot dve odrasli osebi, kar spet ne omogoča stika, kot si ga želite in predstavljate. Zgolj s prepričevanjem bo partner težko kaj dosegel. Za temeljito spremembo vzorcev navezanosti bi se moral udeležiti konkretne obravnave. Odprtost in sožitje včasih ne prideta samodejno v kompletu z zaljubljenostjo in ljubeznijo. Poglejte, kje ste v življenju in kam si želite iti, in preverite, ali obstaja kakšen način, da to naredite s partnerjem ali ne.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×