0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEterična olja za ublažitev simptomov revmatičnih obolenj

Eterična olja za ublažitev simptomov revmatičnih obolenj

MORDA VAS ZANIMA

Eterična olja so eno najučinkovitejših naravnih sredstev za lajšanje zdravstvenih težav. Pomagajo vam ublažiti različne neprijetne simptome, med drugim tudi simptome mnogih revmatičnih obolenj. Eterična olja so lahko še posebej koristna za bolnike s fibromialgijo, kronično mišično-skeletno boleznijo, ki spada med revmatična obolenja.

- Oglas -

Značilni simptomi fibromialgije

Za fibromialgijo je značilna kronična bolečina po vsem telesu, bolniki pa doživljajo tudi simptome, kot so huda utrujenost, zmedenost, depresivni občutki, krči in težave s spanjem. Za bolezen, ki prizadene precej več žensk kot moških, za zdaj še ni pravega zdravila, kar pomeni, da zdravljenje poteka le kot blaženje simptomov. Pri tem pa vam lahko pomagajo prav eterična olja, in sicer tako pri omilitvi fizičnih kot psihičnih simptomov. Poglejmo si, katera eterična olja veljajo za najboljšo izbiro v primeru fibromialgije in podobnih revmatičnih obolenj.

Bazilika

Obstajajo raziskave, katerih izsledki nakazujejo močno povezavo med eteričnim oljem bazilike in odpravo bolečin. Tako je to eterično olje zelo priporočljivo tudi za ljudi, ki jih je prizadela fibromialgija.

- Oglas -

Cedrovina

Eterično olje cedrovine je v primerjavi z mnogimi drugimi vrstami eteričnih olj manj poznano, vendar gre za eno najboljših izbir, ko želimo omiliti bolečine. Tako je zelo koristno tudi za ljudi z revmatičnimi obolenji. Še dodaten bonus eteričnega olja cedrovine pa je, da lahko z njegovo pomočjo uspešno odženete insekte.

Klinčki

Za ublažitev bolečine, povezane s fibromialgijo ali drugimi revmatičnimi obolenji, lahko izberete tudi eterično olje klinčkov. Učinkovitost klinčkov, ki so znani kot naravno protibolečinsko sredstvo, naj bi bila povezana predvsem z visokimi koncentracijami evgenola, ki jih najdemo v klinčkih, znanih tudi pod imenom nageljnove žbice. Evgenol namreč deluje kot lokalni antiseptik in anestetik.

Ingver in pomaranča

Pri lajšanju bolečin si lahko pomagate tudi s kombinacijo različnih olj. Zelo dobra izbira je lahko kombinacija eteričnega olja ingverja in pomaranče, katere učinkovitost je bila tudi klinično dokazana. Kombinacija običajno poskrbi za hitro olajšanje. Pri nanosu na kožo morate biti sicer malce pazljivejši pri izpostavljanju sončnim žarkom, saj se domneva, da lahko uporaba eteričnih olj agrumov poveča tveganje za sončne opekline.

Sivka

Eksperimentalne študije razkrivajo, da je eterično olje sivke zelo učinkovito pri lajšanju bolečin v primeru osteoartroze v kolenu. Poleg tega pa vam lahko sivka pomaga tudi pri obvladovanju depresije in anksioznosti, ki sta pogosti spremljevalki revmatičnih obolenj, pri čemer še posebej izstopa prav fibromialgija.

- Oglas -

Kako uporabljati eterična olja pri revmatičnih obolenjih?

Eteričnih olj ne smete zaužiti, ampak jih lahko nanesete na kožo ali vdihujete (t. i. aromaterapija). Poleg tega je pomembno, da eteričnega olja ne nanašate neposredno na kožo, ampak ga morate pred tem zmešati z osnovnim oljem, na primer s kokosovim, mandljevim ali olivnim. Šele nato si lahko privoščite protibolečinsko masažo. Mešanico izbranega osnovnega in eteričnega olja lahko dodate tudi v kopel. Tudi pri inhaliranju eteričnih olj so vam na voljo različne možnosti.

Olje lahko vdihujete neposredno ali pa ga na primer uporabite v kombinaciji z izparilnikom. Za ublažitev simptomov fibromialgije in drugih revmatičnih obolenj je najbolj priporočljiva vsakodnevna uporaba eteričnih olj. Običajno namreč blagodejni učinki najpozneje v nekaj dneh popustijo, zato je nujno, da ste vztrajni in dosledni, če želite imeti nadzor nad bolečino, namesto da bolečina nadzoruje vas.

NAJNOVEJŠE