0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPreverite, katerim kremam za sončenje se je pametno izogniti!

Preverite, katerim kremam za sončenje se je pametno izogniti!

MORDA VAS ZANIMA

Sonce je po eni strani nujno za obstoj življenja na Zemlji, vendar pa lahko pretirano izpostavljanje škodljivim UV-žarkom brez zaščite privede do različnih težav. Ena največjih nevarnosti je zagotovo kožni rak, predvsem vrsta, imenovana melanom. Kot v mnogih drugih primerih pa je ljudem uspelo prelisičiti naravo.

- Oglas -

Tako so bile izumljene kreme za zaščito pred soncem. Vendar pa niso vse enako učinkovite, še precej bolj problematično pa je, da lahko nekatere sestavine v kremah za sončenje ogrozijo vaše zdravje. Pri izbiri morate biti tako zelo previdni.

Oksibenzon in oktinoksat

Študije sestavin v kremah za sončenje so razkrile, da imajo lahko mnoge sestavine v kremah za sončenje negativen vpliv na hormone v našem telesu. Posebej problematična naj bi bila oksibenzon in oktinoksat, ki lahko ogrozita tudi delovanje reproduktivnega sistema, pri otrocih pa lahko upočasnita oziroma zavreta razvoj. Čeprav so potrebne nadaljnje študije, ki bi natančneje raziskale vpliv omenjenih sestavin na naše telo, pa se zdi, da je tveganje v primerjavi s potencialnimi koristmi vendarle previsoko. Tako se je pametneje izogniti kremam za sončenje, ki vsebujejo katero izmed teh sestavin ali celo obe. Podobno kot drugi izdelki za nego kože se tudi kreme za sončenje absorbirajo, zato nikakor ni vseeno, kaj nanašate na svojo kožo.

- Oglas -

Vitamin A (retinol)

Čeprav je vitamin A pomemben za naše zdravje, pa ni najbolj primerna sestavina krem, namenjenih zaščiti kože pred škodljivimi UV-žarki. Izkazalo se je, da lahko namreč v stiku s soncem vitamin A oziroma retinol, ena od oblik tega vitamina, pospeši razvoj kožnih tumorjev. To so potrdile različne raziskave. Nekateri proizvajalci krem za sončenje tako danes na embalažo izrecno napišejo, da njihov proizvod ne vsebuje retinola, pri drugih pa si boste morali vzeti malce več časa za preučitev sestavin.

Pršila za sončenje

Znani so primeri nesreč, do katerih je prišlo takoj po uporabi pršila za zaščito pred soncem. Čeprav je lahko njihova uporaba zelo praktična, pa so ti izdelki običajno zelo hitro vnetljivi. Ob stiku s plamenom ali že iskrico (na primer pri žaru) lahko tako pride do hudih opeklin. Poleg tega pa lahko ob nanosu izdelkov za zaščito pred soncem v tej obliki vdihnemo ali pogoltnemo kar precej potencialno škodljivih snovi oziroma drobnih delcev teh snovi. Tako večina strokovnjakov priporoča, da namesto pršil raje izberemo klasično kremo za zaščito pred soncem.

.

NAJNOVEJŠE