Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Lepota & kozmetikaPreverite, katerim kremam za sončenje se je pametno izogniti!

Preverite, katerim kremam za sončenje se je pametno izogniti!

MORDA VAS ZANIMA

Sonce je po eni strani nujno za obstoj življenja na Zemlji, vendar pa lahko pretirano izpostavljanje škodljivim UV-žarkom brez zaščite privede do različnih težav. Ena največjih nevarnosti je zagotovo kožni rak, predvsem vrsta, imenovana melanom. Kot v mnogih drugih primerih pa je ljudem uspelo prelisičiti naravo.

- Oglas -

Tako so bile izumljene kreme za zaščito pred soncem. Vendar pa niso vse enako učinkovite, še precej bolj problematično pa je, da lahko nekatere sestavine v kremah za sončenje ogrozijo vaše zdravje. Pri izbiri morate biti tako zelo previdni.

Oksibenzon in oktinoksat

Študije sestavin v kremah za sončenje so razkrile, da imajo lahko mnoge sestavine v kremah za sončenje negativen vpliv na hormone v našem telesu. Posebej problematična naj bi bila oksibenzon in oktinoksat, ki lahko ogrozita tudi delovanje reproduktivnega sistema, pri otrocih pa lahko upočasnita oziroma zavreta razvoj. Čeprav so potrebne nadaljnje študije, ki bi natančneje raziskale vpliv omenjenih sestavin na naše telo, pa se zdi, da je tveganje v primerjavi s potencialnimi koristmi vendarle previsoko. Tako se je pametneje izogniti kremam za sončenje, ki vsebujejo katero izmed teh sestavin ali celo obe. Podobno kot drugi izdelki za nego kože se tudi kreme za sončenje absorbirajo, zato nikakor ni vseeno, kaj nanašate na svojo kožo.

Vitamin A (retinol)

Čeprav je vitamin A pomemben za naše zdravje, pa ni najbolj primerna sestavina krem, namenjenih zaščiti kože pred škodljivimi UV-žarki. Izkazalo se je, da lahko namreč v stiku s soncem vitamin A oziroma retinol, ena od oblik tega vitamina, pospeši razvoj kožnih tumorjev. To so potrdile različne raziskave. Nekateri proizvajalci krem za sončenje tako danes na embalažo izrecno napišejo, da njihov proizvod ne vsebuje retinola, pri drugih pa si boste morali vzeti malce več časa za preučitev sestavin.

Pršila za sončenje

- Oglas -

Znani so primeri nesreč, do katerih je prišlo takoj po uporabi pršila za zaščito pred soncem. Čeprav je lahko njihova uporaba zelo praktična, pa so ti izdelki običajno zelo hitro vnetljivi. Ob stiku s plamenom ali že iskrico (na primer pri žaru) lahko tako pride do hudih opeklin. Poleg tega pa lahko ob nanosu izdelkov za zaščito pred soncem v tej obliki vdihnemo ali pogoltnemo kar precej potencialno škodljivih snovi oziroma drobnih delcev teh snovi. Tako večina strokovnjakov priporoča, da namesto pršil raje izberemo klasično kremo za zaščito pred soncem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×