Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
ŽivaliNa svetu le še dobrih 7000 gepardov

Na svetu le še dobrih 7000 gepardov

MORDA VAS ZANIMA

Gepard velja za najhitrejšo kopensko žival na svetu, a kljub temu obstaja velika nevarnost, da ne bo ubežal izumrtju. Rezultati pred kratkim opravljene raziskave so močno presenetili tudi znanstvenike, saj se niso zavedali, da je stanje tako resno. Izkazalo se je namreč, da je trenutno na svetu zgolj 7100 gepardov. Zaustavitev nadaljnjega zniževanja tega števila zahteva takojšnje ukrepe.

- Oglas -

Gepard

Do zdaj so bili gepardi uvrščeni med ranljive živalske vrste

Populacija gepardov je trenutno kar za 91 odstotkov manjša od števila gepardov v njihovih najboljših časih. Raziskava, ki so jo izvedli britanski znanstveniki, je razkrila, da je še posebej ogrožen azijski gepard, ki živi na izoliranih področjih Irana, saj je na svetu le še 50 živali, ki pripadajo omenjeni podvrsti geparda. Do zelo velikega upada je prišlo tudi pri gepardih, ki živijo na področju Zimbabveja. V pičlih šestnajstih letih se je namreč njihovo število zmanjšalo s 1200 na 170 živali.

Zaradi skrivnostne narave gepardov je bilo zbiranje informacij o njihovem številu zelo zahtevno. To pa je tudi glavni razlog, zaradi katerega se raziskovalci še do nedavnega niso zavedali resnosti situacije. Nevarnost za izumrtje gepardov je tako precej večja, kot se je predvidevalo pred začetkom raziskave. Znanstveniki, ki so pri tej raziskavi sodelovali, so že predlagali spremembo na t. i. rdečem seznamu Svetovne zveze za varstvo narave. Do zdaj so bili namreč gepardi uvrščeni med ranljive živalske vrste, zdaj pa naj bi se jih prestavilo med ogrožene. Seznam sicer ločuje med sedmimi kategorijami oziroma stopnjami ogroženosti. Strokovnjaki upajo, da bo ta sprememba vplivala na uvedbo konkretnih ukrepov za zaščito gepardov pred izumrtjem.

Obstajajo sicer zaščiteni parki in rezervati, namenjeni gepardom, vendar pa jih kar 77 odstotkov živi izven zaščitenih območij. Čeprav gre za izjemno hitre živali, pa je hitrost človeškega pohlepa v tem primeru še večja. Gepardi so namreč pogosto žrtve prepovedanega lova ali tihotapcev, ki se ukvarjajo s preprodajo eksotičnih živali. Ustrezni ukrepi za zaščito gepardov tako zahtevajo kar precej finančnih sredstev in dodatnih raziskav, predvsem pa učinkovite načine preprečevanja ilegalnega lova. Poleg tega se naravni habitat gepardov vztrajno krči, zgolj zaščitena območja pa niso dovolj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×