fbpx
Domov Živali Na svetu le še dobrih 7000 gepardov

Na svetu le še dobrih 7000 gepardov

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Gepard velja za najhitrejšo kopensko žival na svetu, a kljub temu obstaja velika nevarnost, da ne bo ubežal izumrtju. Rezultati pred kratkim opravljene raziskave so močno presenetili tudi znanstvenike, saj se niso zavedali, da je stanje tako resno. Izkazalo se je namreč, da je trenutno na svetu zgolj 7100 gepardov. Zaustavitev nadaljnjega zniževanja tega števila zahteva takojšnje ukrepe.

Gepard

Do zdaj so bili gepardi uvrščeni med ranljive živalske vrste

Populacija gepardov je trenutno kar za 91 odstotkov manjša od števila gepardov v njihovih najboljših časih. Raziskava, ki so jo izvedli britanski znanstveniki, je razkrila, da je še posebej ogrožen azijski gepard, ki živi na izoliranih področjih Irana, saj je na svetu le še 50 živali, ki pripadajo omenjeni podvrsti geparda. Do zelo velikega upada je prišlo tudi pri gepardih, ki živijo na področju Zimbabveja. V pičlih šestnajstih letih se je namreč njihovo število zmanjšalo s 1200 na 170 živali.

Zaradi skrivnostne narave gepardov je bilo zbiranje informacij o njihovem številu zelo zahtevno. To pa je tudi glavni razlog, zaradi katerega se raziskovalci še do nedavnega niso zavedali resnosti situacije. Nevarnost za izumrtje gepardov je tako precej večja, kot se je predvidevalo pred začetkom raziskave. Znanstveniki, ki so pri tej raziskavi sodelovali, so že predlagali spremembo na t. i. rdečem seznamu Svetovne zveze za varstvo narave. Do zdaj so bili namreč gepardi uvrščeni med ranljive živalske vrste, zdaj pa naj bi se jih prestavilo med ogrožene. Seznam sicer ločuje med sedmimi kategorijami oziroma stopnjami ogroženosti. Strokovnjaki upajo, da bo ta sprememba vplivala na uvedbo konkretnih ukrepov za zaščito gepardov pred izumrtjem.

Človeški pohlep ima tudi v tem primeru veliko vlogo

Obstajajo sicer zaščiteni parki in rezervati, namenjeni gepardom, vendar pa jih kar 77 odstotkov živi izven zaščitenih območij. Čeprav gre za izjemno hitre živali, pa je hitrost človeškega pohlepa v tem primeru še večja. Gepardi so namreč pogosto žrtve prepovedanega lova ali tihotapcev, ki se ukvarjajo s preprodajo eksotičnih živali. Ustrezni ukrepi za zaščito gepardov tako zahtevajo kar precej finančnih sredstev in dodatnih raziskav, predvsem pa učinkovite načine preprečevanja ilegalnega lova. Poleg tega se naravni habitat gepardov vztrajno krči, zgolj zaščitena območja pa niso dovolj.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×