Poletje je čas za sladkanje s sladoledom. Pa naj bo to sadni ali mlečni, otroci in odrasli ga preprosto obožujemo. Na trgu najdemo na tisoče sladoledov različnih okusov in velikosti. A ko začnemo iskati veganske sladolede in sladolede, primerne za alergike in ljudi z laktozno intoleranco, se ponudba kar naenkrat močno skrči. In takrat ugotovimo, da tudi večina navadnih vodnih lučk vsebuje prepovedane mlečne beljakovine. Resda se ponudba tudi na tem področju vsako leto povečuje, vendar pa so cene dietnih sladoledov bistveno višje od običajnih sladoledov. Zato je najboljša rešitev priprava domačega sladoleda.

Domači sladoledi brez mleka in laktoze

Veliko možnosti za pripravo sladoleda

Priprava domačega sladoleda je lahko zelo preprosta in zabavna. Poleg tega je doma pripravljen sladoled tudi bolj zdrav, saj običajno vsebuje bistveno manj sladkorja kot kupljen sladoled. Lahko ga pripravimo z aparatom za sladoled, obstaja pa tudi veliko receptov, pri katerih aparat za sladoled sploh ni potreben. Najpogosteje se za pripravo običajnih domačih sladoledov uporabljata mleko ali smetana. Pri laktozni intoleranci lahko namesto običajnih mlečnih izdelkov za pripravo domačega sladoleda uporabimo mleko in smetano brez laktoze. To pa ne pride v poštev pri veganih in alergikih na mleko, kjer so mleko in mlečni izdelki prepovedani. Namesto tega lahko uporabimo rastlinski napitek in rastlinsko smetano. Izbiramo lahko med kokosovo, riževo in sojino smetano za stepanje. Sladoled pripravimo tako, da smetano stepemo, ji dodamo sladilo in dodatke po okusu (sadje, čokolado, sivko, vaniljo, cimet …). Tako pripravljeno kremo stresemo v strojček za pripravo sladoleda in v nekaj minutah bomo lahko uživali v kremastem domačem sladoledu.

Sladoledi iz samo rastlinskega napitka (na primer sojinega ali mandljevega) ne bodo najboljši, saj ti napitki vsebujejo premalo maščob. Zato jim je treba dodati nekaj mastnega, na primer rastlinsko smetano ali kokosovo mleko. Odličen kremast sladoled dobimo tudi, če ga pripravimo s kokosovim mlekom. Vendar moramo uporabiti polnomastno kokosovo mleko. Lahko mu dodamo tudi malo koruznega ali marantovega škroba za še bolj kremasto teksturo. Tako pripravljen sladoled bo navdušil predvsem ljubitelje kokosa zaradi svojega značilnega okusa po kokosu. Z dodajanjem različnih dodatkov in sladil si lahko prilagajamo okuse po svojih željah.

Banana in avokado – izjemno preprosto!

Enega najenostavnejših domačih sladoledov lahko pripravimo z zamrznjeno banano. Zrelo banano olupimo, jo razrežemo na koščke in damo v zamrzovalnik. Ko nam zadiši nekaj sladkega, vzamemo banano iz zamrzovalnika, jo damo v mešalnik, dodamo nekaj svežega ali zamrznjenega drugega sadja ali kakav, po potrebi malo sladila in vse skupaj dobro premešamo. Tako v nekaj minutah dobimo preprost, slasten in zdrav sladoled na bananini osnovi. Ljubitelji avokada lahko sladoled naredijo tudi iz tega tropskega sadeža. Kremasto in mastno avokadovo meso je namreč odlična osnova za sladoled. Dodamo mu poljubna sladila in dodatke ter zamrznemo.

Zdravi sladoledi

Sladoled iz tofuja ali indijskih oreščkov

Nekoliko manj poznan je sladoled iz svilnatega tofuja ali indijskih oreščkov. Tofujevo osnovo pripravimo tako, da v mešalnik dodamo svilnat tofu (takšnega, ki je pakiran v vodni banjici in nima dodanega škroba) in malo rastlinskega napitka ter premešamo. Podobno pripravimo osnovo iz indijskih oreščkov, kjer premešamo namočene indijske oreščke in vodo. V tako pripravljeno osnovo dodamo rastlinsko olje, sladkor, koruzni sirup, kokosovo olje, kokosovo maslo, jabolčni kis in sol ter dobro premešamo. Lahko dodamo tudi vaniljo. Na koncu dodamo še ksantan gumi. Pretresemo v posodo in postavimo v zamrzovalnik.

Za izdelavo sladoleda ne potrebujemo strojčka

V pripravo domačega sladoleda pa lahko vključimo tudi svoje otroke in sladoled pripravimo na še posebej zabaven način. Če nimamo strojčka za sladoled, ga lahko naredimo sami. Za to potrebujemo dve različno veliki kavni pločevinki s pokrovom, zelo močan lepilni trak, zdrobljene kocke ledu in sol. Sestavine za sladoled dobro premešamo in jih pretresemo v manjšo pločevinko. Dobro zapremo s pokrovčkom in jo prelepimo z lepilnim trakom. Tako pripravljeno pločevinko položimo v večjo pločevinko in vmesni prostor napolnimo z zdrobljenim ledom in soljo. Pločevinko zapremo in oblepimo z lepilnim trakom. Nato zadolžimo otroke, da pločevinko vsaj 10 minut kotalijo po tleh. In najzabavnejši sladoled vseh časov bo pripravljen.

Recepti za domače veganske sladolede

Smetanov jagodni sladoled

Smetanov jagodni sladoled

Sestavine:

  • 2 skodelici kokosovega napitka,
  • 2 skodelici kokosove ali riževe smetane za stepanje,
  • ½ skodelice sladkorja,
  • ¼ žličke soli,
  • 2 žlički vaniljevega ekstrakta,
  • 2 skodelici zmečkanih svežih jagod.

Priprava:

Vse sestavine zmešamo in pretresemo v strojček za sladoled. Ravnamo se po navodilih proizvajalca.

Bananin češnjev sladoled

Češnjev bananin sladoled

Sestavine:

  • 2 zamrznjeni banani,
  • 2 skodelici zamrznjenih in razkoščičenih češenj,
  • malo mandljevega ali kokosovega napitka,
  • koščki čokolade za okras.

Priprava:

Zreli banani olupimo in ju razrežemo na majhne koščke ali pa kar celi damo v zamrzovalnik. Tako pripravljene banane so odlična osnova za veganski sladoled brez mleka.

Banani vzamemo iz zamrzovalnika tik preden začnemo pripravljati sladoled. Skupaj z 1,5 skodelice češenj in malo napitka damo v mešalnik in premešamo v gladko maso. Če se nam zdi pregosta, dodamo še malo napitka. Dodamo še koščke čokolade in preostale češnje in premešamo, da se bodo sestavine dobro premešale. Če bodo ostali majhni koščki, bo sladoled še slajši. Serviramo v steklenih posodicah in potresemo s koščki čokolade. Ponudimo takoj.

Limetin avokadov sladoled

Sladoled avokado limeta

Sestavine:

  • 4 skodelice na koščke narezanega avokada (cca. 6 avokadov),
  • 1 skodelica sladkorja (ali javorjevega ali agavinega sirupa),
  • 1 skodelica vode,
  • 1 žlica naribane limetine lupinice,
  • 4–6 žlic limetinega soka,
  • ščepec soli.

Priprava:

V mešalniku dobro premešamo avokado, sladkor, vodo, limetino lupinico, malo soli in 2 žlici limetinega soka. Limetin sok dodajamo postopoma v majhnih količinah in sproti preverjamo okus, da sladoled ne bo prekisel. Pretresemo v posodo s pokrovom in damo v hladilnik za cca 4 ure. Ko je zmes dobro ohlajena, jo damo v aparat za sladoled in upoštevamo navodila proizvajalca.

Stračatela kokosov sladoled

Stracatela kokosov sladoled

Sestavine:

  • 2 pločevinki polnomastnega kokosovega mleka,
  • ½ skodelice sladkorja,
  • 1 žlička vaniljevega ekstrakta,
  • 100 g koščkov čokolade brez mleka,
  • ½ skodelice kokosovih kosmičev,

Priprava:

V posodo vlijemo kokosovo mleko in sladkor ter nad srednjim ognjem kuhamo do vretja. Med mešanjem pustimo vreti še 1–2 minuti. Odstranimo z ognja in dodamo vaniljev ekstrakt. Prelijemo v stekleno posodo in položimo v hladilnik, da se ohladi.

Ohlajeno zmes prelijemo v aparat za sladoled in se ravnamo navodil proizvajalca. Ko se sladoled začne gostiti, dodamo čokolado in kokosove kosmiče.

Sladoled lahko ponudimo takoj ali pa ga shranimo v zamrzovalnik. 10 minut pred serviranjem ga vzamemo iz zamrzovalnika.

Sojin čokoladni sladoled

Čokoladni sladoled iz tofuja

Sestavine:

  • 450 g svilnatega tofuja,
  • 2 skodelici sojinega napitka,
  • ¼ skodelice olivnega olja,
  • ½ skodelice sladkorja,
  • ¾ skodelice kakava v prahu,
  • 2 žlici vanilje,
  • ščepec soli,
  • ščepec cimeta (po želji).

Priprava:

Tofu odcedimo in ga skupaj s sojinim napitkom in olivnim oljem damo v mešalnik. Premešamo v gladko zmes. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo.

Pretresemo v posodo s pokrovom ali pokrijemo s folijo ter damo v zamrzovalnik za 2–3 ure. Pretresemo v aparat za sladoled in se ravnamo po navodilih proizvajalca. Postrežemo takoj ali zamrznemo za pozneje.

Vaniljev sladoled iz indijskih oreščkov

Vaniljev sladoled iz indijskih oreščkov

Sestavine:

  • 2 stroka vanilje,
  • 2 skodelici indijskih oreščkov,
  • 2 skodelici vode,
  • 1 skodelica javorjevega sirupa.

Priprava:

S kavnim mlinčkom drobno zmeljemo surove indijske oreščke, da dobimo fin prah. Prepolovimo vaniljev strok in z nožem postrgamo semena. Dodamo jih oreščkom. Vse skupaj pretresemo v mešalnik, dodamo javorjev sirup in vodo. Premešamo v gladko, tekočo zmes. To prelijemo v strojček za sladoled in se ravnamo po navodilih proizvajalca. Po 25 minutah položimo še za eno uro v zamrzovalnik.