Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaDiabetes: dnevne navade, ki vam pomagajo pri spopadanju z boleznijo

Diabetes: dnevne navade, ki vam pomagajo pri spopadanju z boleznijo

MORDA VAS ZANIMA

Šok, ki nastopi, ko ugotovite, da imate sladkorno bolezen oziroma diabetes, je seveda povsem razumljiv. Vendar pa to nikakor ni konec sveta. Z uravnoteženo prehrano in rednim gibanjem lahko zelo uspešno nadzorujete raven sladkorja v krvi, včasih pa so potrebna tudi zdravila. Za piko na i pa poskrbijo določene vsakodnevne navade, ki pomagajo pri spopadanju z diabetesom.

- Oglas -

Merjenje ravni sladkorja v krvi

Redno merjenje ravni sladkorja v krvi

Pri diabetesu je zelo pomembno, da veste, kaj se dogaja z vašim telesom – oziroma kako se telo odziva na doložena živila ipd. Tako je nujno, da si čim prej priskrbite merilnik sladkorja v krvi, nato pa ga morate seveda redno uporabljati, najbolje večkrat dnevno. Raven sladkorja v krvi je smiselno izmeriti na tešče, nato pa še po vsakem obroku. Sprva bo postopek morda malce neprijeten, vendar se boste zelo hitro navadili. Merjenje bo postalo del vaše vsakodnevne rutine, posledično pa ne bo skrbi, da bi izgubili nadzor nad situacijo.

Žvrkljanje olja

Skrb za dobro ustno higieno je seveda nujna za vse, pri diabetikih pa je še toliko pomembnejša. Zaradi sladkorne bolezni ste namreč bolj nagnjeni k težavam k dlesnimi. Poleg rednega ščetkanja in nitkanja priporočamo še redno žvrkljanje olja, najbolje kokosovega. Gre za starodavno ajurvedsko prakso, ki pomaga pri preprečevanju kopičenja bakterij v ustni votlini, pozitivno pa vplivatudi  na celostno zdravje, saj z žvrkljanjem olj iz telesa odstranimo ogromno škodljivih snovi. Svetujemo žvrkljanje na tešče, približno 20 minut. Na koncu olje izpljunite.

Pijte cimetov čaj

Med začimbami, ki so koristne za diabetike, še posebej izstopa cimet. Izboljša namreč odzivnost celic na inzulin, kar posledično vpliva na zniževanje ravni sladkorja v krvi. Tako je zelo koristno, da vsak dan popijete vsaj eno skodelico cimetovega čaja. Vodo najprej zavrite, nato pa ji primešajte žličko cimeta. Seveda pa lahko cimet vključite tudi v različne jedi. To ne bo pomagalo le pri zniževanju krvnega sladkorja, ampak tudi pri mnogih drugih težavah z zdravjem, med drugim tudi pri povišanem holesterolu.

Redno pregledovanje stopal

- Oglas -

Kot verjetno veste, so pri ljudeh z diabetesom stopala eden najbolj problematičnih delov telesa. Zelo hitro se namreč pojavijo rane, ki se težko zacelijo. Tako je izredno pomembno, da stopala pregledujete vsak dan. V primeru kakršnih koli težav se čim prej oglasite pri zdravniku. Na prvi pogled manjša neprijetnost, kot je na primer žulj, se lahko razvije v nekaj precej hujšega, zato ne zanemarjajte rednega pregledovanja stopal.

Izvleček grenke kumare

Ste že slišali za grenko kumaro (Momordica charantia)? Izvleček te rastline je zelo koristen za ljudi s sladkorno boleznijo, saj vsebuje ogromno snovi, ki pomagajo pri zniževanju količine sladkorja v krvi. Redno uživanje izvlečka grenke kumare je tako ena izmed tistih navad, ki vam uspešno pomagajo v boju z diabetesom. Seveda pa se morate pred začetkom jemanja vedno pogovoriti z zdravnikom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×