Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.

S katerimi rastlinami si lahko pomagamo pri težavah s srcem?

Tokrat bomo govorili o rastlinah, ki ugodno delujejo na zdravje srca in krvožilnega sistema.

To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.
Zdravje & prehranaDejstva o blitvi, ki jih morda še ne poznate

Dejstva o blitvi, ki jih morda še ne poznate

MORDA VAS ZANIMA

Če niste ljubitelj ohrovta, ki je izredno zdrav, a ima precej specifičen okus, ga lahko nadomestite z blitvo, ki je polna vitaminov, popolna pa je tudi za tiste, ki se želite znebiti kakšnega odvečnega kilograma. O blitvi, ki je še najbolj priljubljena v mediteranskih deželah, se pri nas morda res ne govori veliko, a je pomemben sestavni del zdrave prehrane.

- Oglas -

Blitva

Blitvo, ki spada v isto družino kot špinača in pesa, lahko jeste v kombinaciji z različnimi jedmi. Pred uporabo jo je treba na hitro prekuhati (dovolj je le par minut kuhanja v vreli vodi, da zadrži svojo hranilno vrednost), pripravite pa jo lahko na enak način kot špinačo, torej jo lahko zgolj skuhate v vodi ali na pari pa tudi dušite, pražite ali na hitro popečete. Izredno dobro se poda h krompirju in ribam, lahko pa jo uporabite kot prilogo ali celo kot glavno jed. Mladi listi so primerni tudi za pripravo solate.

Blitva vsebuje najmanj 13 različnih antioksidantov, bogata je z bakrom, magnezijem, železom, fosforjem, kalcijem, natrijem, kalijem, manganom in vitamini A, C, in K, vsebuje pa tudi balastne snovi, ki blagodejno vplivajo na delovanje črevesja, s tem pa tudi na prebavo. Blitva ima podobne snovi kot brokoli, ohrovt in jagode, zato po nepotrebnem ostaja prezrta zelenjava. Pomembna je tudi zaradi posebne vrste fenolne snovi, ki se imenuje siringična kislina. Ta pomaga uravnavati krvni sladkor in ščiti pred kancerogenimi toksini. Blitva vsebuje tudi hranila, podobna tistim v pesi, ki so pomemben vir različnih antioksidantov, ta pa delujejo protivnetno in razstrupljajoče, medtem ko redno uživanje te zelenjave ščiti tudi pred osteoporozo, srčno-žilnimi boleznimi ter celo pred rakom na prostati.

Blitva pa ne vpliva dobro le na zdravje, ampak tudi na lepoto. Idealna je za hujšanje oziroma ohranjanje primerne telesne teže, saj vsebuje le malo kalorij in maščob, kar pa še ne pomeni, da ni nasitna, saj se v prebavnem traktu zadrži dlje od preostale zelene zelenjave.

- Oglas -

Tej zelenjavi pa se izogibajte, če imate pogosto težave z ledvicami, saj vsebuje oksalate, ki se lahko kristalizirajo v sečilih in tako vodijo k boleznim ledvic oziroma k ledvičnim kamnom. Visoka vsebnost vitamina K pa lahko pacientom, ki se zdravijo v antikoagulanti, zmanjša učinek teh zdravil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×