Dejstva o blitvi, ki jih morda še ne poznate

    Če niste ljubitelj ohrovta, ki je izredno zdrav, a ima precej specifičen okus, ga lahko nadomestite z blitvo, ki je polna vitaminov, popolna pa je tudi za tiste, ki se želite znebiti kakšnega odvečnega kilograma. O blitvi, ki je še najbolj priljubljena v mediteranskih deželah, se pri nas morda res ne govori veliko, a je pomemben sestavni del zdrave prehrane.

    Blitva

    Blitvo, ki spada v isto družino kot špinača in pesa, lahko jeste v kombinaciji z različnimi jedmi. Pred uporabo jo je treba na hitro prekuhati (dovolj je le par minut kuhanja v vreli vodi, da zadrži svojo hranilno vrednost), pripravite pa jo lahko na enak način kot špinačo, torej jo lahko zgolj skuhate v vodi ali na pari pa tudi dušite, pražite ali na hitro popečete. Izredno dobro se poda h krompirju in ribam, lahko pa jo uporabite kot prilogo ali celo kot glavno jed. Mladi listi so primerni tudi za pripravo solate.

    Blitva vsebuje najmanj 13 različnih antioksidantov, bogata je z bakrom, magnezijem, železom, fosforjem, kalcijem, natrijem, kalijem, manganom in vitamini A, C, in K, vsebuje pa tudi balastne snovi, ki blagodejno vplivajo na delovanje črevesja, s tem pa tudi na prebavo. Blitva ima podobne snovi kot brokoli, ohrovt in jagode, zato po nepotrebnem ostaja prezrta zelenjava. Pomembna je tudi zaradi posebne vrste fenolne snovi, ki se imenuje siringična kislina. Ta pomaga uravnavati krvni sladkor in ščiti pred kancerogenimi toksini. Blitva vsebuje tudi hranila, podobna tistim v pesi, ki so pomemben vir različnih antioksidantov, ta pa delujejo protivnetno in razstrupljajoče, medtem ko redno uživanje te zelenjave ščiti tudi pred osteoporozo, srčno-žilnimi boleznimi ter celo pred rakom na prostati.

    PREBERITE TUDI:  Nasveti za kuharje začetnike

    Blitva pa ne vpliva dobro le na zdravje, ampak tudi na lepoto. Idealna je za hujšanje oziroma ohranjanje primerne telesne teže, saj vsebuje le malo kalorij in maščob, kar pa še ne pomeni, da ni nasitna, saj se v prebavnem traktu zadrži dlje od preostale zelene zelenjave.

    Tej zelenjavi pa se izogibajte, če imate pogosto težave z ledvicami, saj vsebuje oksalate, ki se lahko kristalizirajo v sečilih in tako vodijo k boleznim ledvic oziroma k ledvičnim kamnom. Visoka vsebnost vitamina K pa lahko pacientom, ki se zdravijo v antikoagulanti, zmanjša učinek teh zdravil.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte