0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeDeček skoraj oslepel zaradi kopalne igračke

Deček skoraj oslepel zaradi kopalne igračke

MORDA VAS ZANIMA

Igračke, ki jih otroci pogosto uporabljajo med kopanjem, se zdijo na prvi pogled precej nedolžne. A kot v mnogih drugih primerih se lahko tudi tu skriva nevarnost, ki jo je težko zaznati s prostim očesom. To potrjuje tudi izkušnja Eden Strong oziroma njenega sinčka Baylorja. Zaradi navidezno nedolžne kopalne igračke je bil namreč dečkov vid nekaj časa močno ogrožen. Na srečo se je zgodba iztekla srečno, a previdnost ni nikoli odveč …

- Oglas -

Bakterija je povzročila resno obliko celulitisa, ki je zelo nevaren za oči

V času incidenta je bil deček star dve leti. Varuška, ki ga je čuvala, je Baylorju kot že večkrat pred tem pripravila kopel, deček pa je nato v banjico vzel tudi svoje najljubše kopalne igračke. Kot verjetno veste, so tovrstne igrače pogosto izdelane iz gume, na dnu pa imajo luknjico (tipičen primer so denimo gumijaste račke). Ko je deček med igranjem stisnil eno izmed teh igračk, mu je voda, ki je bila ujeta v notranjosti, brizgnila v oči. Že kmalu po tem dogodku je začelo dečkovo oko spreminjati barvo. Zdravniki so sprva mislili, da gre za primer konjunktivitisa, torej vnetja očesne sluznice, za katerega je značilno spreminjanje barve beločnic – te postanejo rdečkaste oziroma roza barve.

Vendar pa se dečkovo stanje ni izboljševalo, ampak povsem nasprotno. Ko sta dečkova starša opazila, da so njegove oči skorajda strašljivo izbuljene, veke pa močno otečene, sta ga nemudoma spravila na urgenco, kjer so se zdravniki odločili za CT-slikanje, torej slikanje s pomočjo računalniške tomografije. Tako se je izkazalo, da gre za resno obliko celulitisa – bakterijske okužbe, ki je lahko v določenih primerih zelo nevarna. V primeru orbitalnega celulitisa, pri katerem bakterije napadejo tkiva, ki so v neposredni bližini očesa, je možna celo izguba vida. Kot omenjeno, je deček nato uspešno okreval, a če odziv vseh vpletenih ne bi bil tako hiter, bi se lahko zgodba končala precej bolj tragično.

Koplane igrače

Primeri, kot je bil Baylorjev, na srečo vendarle precej redki

Z vprašanjem, kako (ne)varne so v resnici kopalne igračke, so se ukvarjali tudi nekateri strokovnjaki. Tako obstaja nekaj manjših študij, v okviru katerih so v zbranih kopalnih igračkah odkrili ogromno bakterij. Med bakterijami, ki so bile odkrite v večini igračk, je bila tudi vrsta, imenovana Pseudomonas aeruginosa, ki je problematična predvsem za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Poleg bakterij se lahko zaradi vlage v igračkah nakopičijo tudi različne glivice oziroma plesen. A čeprav kopalne igračke niso tako nedolžne, kot se zdijo na prvi pogled, so zapleti, povezani z njimi, vendarle precej redki. Zgodbe, kot je zgodba malega Baylorja, tako na srečno niso nekaj, kar bi se dogajalo zelo pogosto.

- Oglas -

Kako poskrbeti za ustrezno čiščenje kopalnih igračk?

Pretirana zaskrbljenost torej ni potrebna (izjema so predvsem otroci, katerih imunski sistem je oslabljen, posledično pa je nevarnost za različne okužbe nadpovprečno visoka), vendar pa je kljub temu zelo priporočljivo, da skrbite za ustrezno čiščenje igračk, s katerimi se vaši otroci igrajo med kopanjem. Svetujemo vam, da igračke občasno prekuhate v vreli vodi, nato pa iztisnete vodo in pustite, da se zares dobro posušijo. Nekateri priporočajo tudi razkuževanje igračk s pomočjo razredčenega belila ali alkoholnega kisa. Vsekakor pa je najmanj, kar lahko storite, to, da poskušate po vsaki uporabi iz igračk iztisniti čim več vode in jih postaviti nekam, kjer se bodo lahko posušile. Shranjevanje teh igračk v kopalnici torej ni najboljša ideja, še posebej če ni poskrbljeno za optimalno prezračevanje tega prostora.

.

NAJNOVEJŠE