0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & Vrtnarjenje5 presenetljivih predmetov, ki vam lahko pridejo prav na vrtu

5 presenetljivih predmetov, ki vam lahko pridejo prav na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Pri delu na vrtu si lahko pomagate s številnimi kuhinjskimi pripomočki oziroma predmeti, ki jih običajno hranimo doma – celo takšnimi, ki so na prvi pogled že odsluženi in ki bi sicer najverjetneje že kmalu končali na odpadu. Preverite, kaj vse lahko uporabite na vrtu in kako natančno si lahko pomagate s temi predmeti …

- Oglas -

1. Papirnate vrečke

Določene rastline so lahko zelo občutljive na nekoliko nižje temperature. Nekateri si pri zaščiti tovrstnih rastlin pomagajo s posebnimi folijami, vendar obstaja tudi preprostejša rešitev. Za zaščito lahko namreč uporabite kar papirnate vrečke. Te ujamejo topel zrak in poskrbijo za osnovno toplotno izolacijo. Če je napovedana zmrzal in pri roki nimate drugih pripomočkov za zaščito rastlin, je vsekakor pametno namestiti vsaj papirnate vrečke, da vam nizke temperature ne uničijo pridelka. Vrečke fiksirajte s pomočjo kamnov ali zemlje, da jih ne bo odpihnil veter. Ko se temperature spet dvignejo, čim prej odstranite vrečke, da bodo rastline dosegli sončni žarki.

2. Kavne usedline

Nekateri priporočajo, da kavne usedline uporabljamo kot naravno gnojilo za rastline, vendar mnenja glede koristnosti tega dodatka niso povsem enotna. Če se odločite za tovrstno uporabo kavnih usedlin, naj bi bile sicer najboljša izbira tiste rastline, ki imajo rade nadpovprečno vlažno, z organskimi hranili bogato prst. Še ena možnost pa je, da kavne usedline uporabite za zaščito pridelka pred določenimi živalcami. Tako naj bi jih bilo priporočljivo posuti po gredicah, kjer ste posejali semena korenja, da odženete mušice. Hkrati pa lahko kavne usedline nasujete tudi okoli posameznih rastlin, ki jih želite zaščititi pred polži.

3. Stara, neuporabna obutev

Se v vaših omarah za čevlje valja precej starih škornjev in drugih parov obutve, ki jih ne uporabljate več, saj so preveč poškodovani? Staro obutev, ki bi jo sicer zavrgli, lahko predelate v unikatne »lonce« za cvetlice oziroma različne rastline. Tako predelano obutev lahko na primer obesite na vrtno ograjo. Če je potrebno, na podplatu izvrtajte luknjo, preden v obuvalo nasujete zemljo, da bo možno odtekanje presežka vode. V primeru, da vrtanje luknje ni možno, pa lahko v samo obuvalo namestite manjši lonček z luknjicami na dnu.

- Oglas -

4. Nogavice iz najlona

Ne veste, kaj storiti z vsemi poškodovanimi najlonskimi nogavicami? Ena izmed možnosti je, da jih uporabite na vrtu. Gre namreč za odličen pripomoček za privezovanje rastlin k opori, na primer paradižnikov. Najlon je po eni strani dovolj močan, da bo poskrbel, da bodo rastline ostale na svojem mestu. Vendar pa po drugi strani dovolj nežen, da rastlin ne bo poškodoval. Preden se lotite privezovanja, (hlačne) nogavice iz najlona razrežite na trakove primerne debeline. Z najlonskimi nogavicami pa si lahko pomagate tudi pri sajenju lončnic. Z njimi obložite dno lonca, preden vanj nasujete zemljo. Tako bo voda lahko odtekala, najlon pa bo zadržal umazanijo.

5. Aluminijasti krožniki

Uporabi aluminijastih krožnikov in podobnih predmetov za enkratno uporabo se je seveda najbolje povsem izogniti, saj z njimi po nepotrebnem obremenjujemo okolje. A če ste jih zaradi določenega razloga morali kupiti, se poskušajte izogniti vsaj temu, da jih zavržete takoj po uporabi. Na vrtu jih lahko na primer uporabite namesto klopotca. Zvok trkanja krožnikov drug ob drugega običajno odžene ptice, podoben učinek pa ima tudi sama barva oziroma material. Bleščeča svetloba, ki se odbija od aluminija, povzroči nekaj zmede, zato živali najverjetneje ne bo preveč zanimal vaš pridelek.

.

NAJNOVEJŠE