Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaPovezava med boleznimi dlesni in rakom, ki vas bo šokirala

Povezava med boleznimi dlesni in rakom, ki vas bo šokirala

MORDA VAS ZANIMA

Parodontoza oziroma parodontalna bolezen je izjemno razširjena težava. Gre za hudo obliko vnetja in odstopanja dlesni, ki velja za najpogostejši razlog za izgubo zob. To je seveda težava že samo po sebi, hkrati pa lahko bolezni dlesni vplivajo tudi na druge zdravstvene tegobe. Obstaja celo vedno več dokazov, da so težave z dlesnimi povezane tudi s povečanim tveganjem za raka …

Bakterija, ki povzroča bolezni dlesni, povezana tudi z določenimi vrstami raka

- Oglas -

Bolezni dlesni so posledica kopičenja zobnih oblog, ki skrivajo tudi ogromno bakterij in drugih mikroorganizmov. Če teh oblog ne odstranjujemo dovolj pogosto, otrdijo in se spremenijo v t. i. zobni kamen. Ta se lahko začne kopičiti tudi v žepkih, ki nastajajo zaradi odstopanja dlesni. Postopoma se dlesni vedno bolj odmikajo, dogajanje pa lahko spremljajo tudi vnetja in bolečine. Če ne poskrbimo za hitro zdravljenje, zobje sčasoma izpadejo. Raziskave, ki so bile izvedene v zadnjih letih, pa razkrivajo, da bolezni dlesni s seboj prinašajo dodatna tveganja.

Študija iz leta 2017, pod katero so se podpisali finski in švedski znanstveniki, je v ospredje postavila prav povezavo med boleznimi dlesni in rakom. Raziskovalci so odkrili, da lahko bakterija Treponema denticola, ki ima ključno vlogo pri razvoju parodontoze, vpliva tudi na določene vrste raka, predvsem na tiste, ki so povezane s prebavili. V ustih bolnikov, ki so zboleli za eno izmed oblik raka prebavil, je namreč pogosto prisoten encim, ki povečuje aktivnost omenjene bakterije. Gre za encim, ki lahko obenem aktivira druge encime, ki pomagajo pri širjenju rakavih celic. Za povrh pa je to encim, ki oslabi delovanje imunskega sistema, zaradi česar se lahko rak širi hitreje.

Parodontalna bolezen

Umrljivost med rakavimi bolniki s parodontozo nadpovprečno visoka

Izsledki, ki so bili odkriti s pomočjo raziskave iz leta 2017, so finske znanstvenike spodbudili k nadaljnjemu preučevanju problematike. Pred nedavnim so tako poskrbeli za novo raziskavo, pri čemer jih je tokrat zanimalo predvsem to, ali obstaja povezava med parodontozo in smrtnostjo pri rakavih bolnikih. Šlo je za obsežno raziskavo, s katero so bili zajeti podatki več kot 68.000 oseb, zbrani v obdobju desetih let. Analiza je razkrila, da obstaja pri ljudeh s parodontozo večja verjetnost, da umrejo, če zbolijo za rakom, kot pri tistih, ki nimajo težav z dlesnimi. Na podlagi ugotovitev, do katerih so prišli raziskovalci s pomočjo obeh študij, je mogoče sklepati, da parodontalna bolezen olajša širjenje nevarnih bakterij tudi v druge dele telesa. To lahko poveča nevarnost za to, da sploh zbolimo za rakom. Pri tistih, ki so že zboleli, pa lahko to pomeni slabše možnosti za ozdravitev.

Bolezni dlesni so lahko zelo problematične tudi za srce in ožilje

Pravočasno odkrivanje parodontoze in hitro ukrepanje je tako nujno tudi zaradi nevarnosti, povezane z rakom, ki jo prinaša ta bolezen. Hkrati pa lahko s tem zmanjšamo tudi druga zdravstvena tveganja. Že kar nekaj časa se na primer govori tudi o povezavi med dlesnimi ter boleznimi srca in ožilja. Izsledki določenih raziskav namreč nakazujejo, da lahko bakterije v ustni votlini, ki so krive za vnetja in infekcije dlesni, vplivajo tudi na različne težave, povezane s srčno-žilnim sistemom. Med drugim se zaradi teh bakterij poveča nevarnost za zamašitev žil in kap. Hkrati je lahko parodontoza zelo nevarna tudi v nosečnosti, saj naj bi bila povezana z povečano možnostjo za prezgodnji porod.

- Oglas -

Skrb za redne preventivne preglede zob in dlesni je torej izjemno pomembna, še pomembnejše pa je seveda to, da skrbite za ustrezno ustno higieno. To pomeni redno ščetkanje zob in uporabo zobne nitke, hkrati pa je priporočeno tudi redno odstranjevanje zobnega kamna pri zobozdravniku, ki naj bi bilo izvedeno vsaj enkrat letno.

Preverite tudi: Zakaj vaše dlesni krvavijo med ščetkanjem ali nitkanjem zob?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×