0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMetabolični sindrom vedno bolj razširjen med mlajšo populacijo

Metabolični sindrom vedno bolj razširjen med mlajšo populacijo

MORDA VAS ZANIMA

Metabolični sindrom ni nekaj, o čemer bi se pogosto govorilo. Tako morda sploh še niste slišali zanj, čeprav gre za eno največjih nevarnosti, ki ogrožajo zdravje posameznikov v sodobnem svetu. Povsem možno je, da tudi sami spadate med tiste, pri katerih lahko govorimo o metaboličnem sindromu. Težava je namreč izjemno pogosta, še posebej med starejšo populacijo, hkrati pa je zelo zaskrbljujoče, da se metabolični sindrom v zadnjih letih pospešeno širiti tudi med mlajšimi …

- Oglas -

Trije od petih simptomov dovolj, da lahko govorimo o metaboličnem sindromu

Raziskava, ki je bila pred nedavnim objavljena v reviji Journal of the American Medical Association, je prinesla zaskrbljujoče ugotovitve. Raziskovalci ocenjujejo, da naj bi bil metabolični sindrom značilen za kar polovico vseh ljudi, starejših od 60 let. Hkrati pa se širi tudi med mlajšo populacijo. Prav med osebami, starimi od 20 do 39 let, naj bi prišlo v zadnjih letih do najbolj izrazitega poskoka številk. A da bi razumeli, zakaj je to tako problematično, moramo seveda najprej vedeti, kaj izraz »metabolični sindrom« sploh pomeni. Gre za sindrom, ki je definiran s petimi glavnimi simptomi. Ti simptomi so prevelik obseg pasu, povišan krvni tlak, povišane ravni sladkorja v krvi, previsoke vrednosti trigliceridov in povišan LDL-holesterol. O metaboličnem sindromu ne govorimo le v primerih, ko je pri nekom prisotnih vseh pet simptomov. Zadostujejo namreč že trije simptomi.

Metabolični sindrom kot nevarnost za resno diagnozo v prihodnosti

Včasih lahko sicer traja več let, preden se pokažejo prve težave. V osnovi gre namreč pri metaboličnem sindromu predvsem za dejavnike tveganja, ki pa lahko sčasoma prerastejo v resno bolezen. Dlje ko so prisotni ti simptomi, večja možnost namreč obstaja, da oseba zboli za diabetesom tipa 2, enim izmed srčno-žilnih obolenj ipd. Težava je lahko tudi ta, da marsikdo niti ne ve, da spada med populacijo, pri kateri lahko govorimo o metaboličnem sindromu. Ni namreč nujno, da so sprva prisotne posebne težave. Prav zato  je izredno pomembno redno spremljanje oziroma merjenje omenjenih vrednosti.

Pozornost raziskovalcev zdaj usmerjena tudi k mlajši populaciji

Predvsem zadnjih nekaj let so postali strokovnjaki bolj pozorni na metabolični sindrom pri mlajših ljudeh. Redno preverjanje naštetih dejavnikov tveganja je bilo namreč v preteklosti rezervirano predvsem za starejšo populacijo. Med drugim lahko metabolični sindrom poveča nevarnost za ishemično možgansko kap – in prav povečevanje števila mladih, pri katerih je bila ugotovljena ta oblika kapi, je bila ena od glavnih spodbud za to, da so postali raziskovalci bolj pozorni na prisotnost dejavnikov tveganja pri populaciji, ki pred tem ni bila deležna tolikšne pozornosti, ko je šlo za ukvarjanje z metaboličnim sindromom. Pri tem lahko opazimo zanimiv fenomen: ker se starejši ljudje zavedajo, da spadajo v ogroženo skupino, pogosto bolj pazijo na svoje zdravje, zato pogostost določenih bolezni med to populacijo celo upada. Po drugi strani pa mlajši mislijo, da jim ni treba pretirano skrbeti za zdravje, nato pa jih nenadoma preseneti resna diagnoza.

- Oglas -

Nujna kombinacija rednega preverjanja vrednosti in ustreznih preventivnih ukrepov

Izjemno pomembno je torej, da se začne tudi pri mlajši populaciji sistematično spremljati morebitna prisotnost glavnih simptomov oziroma dejavnikov tveganja, ki so združeni pod izrazom »metabolični sindrom«. Hkrati pa je seveda nujno, da so tudi mlajši pozorni na osnovne preventivne ukrepe, s katerimi je mogoče zmanjšati nevarnost za ta sindrom. Še posebej pomembno je, da se izogibate stresu, da skrbite za dovolj gibanja in za zdravo prehrano, za kadilce pa seveda tudi to, da čim prej opustite kajenje. Ob tem se morate zavedati, da metabolični sindrom nikakor ni značilen zgolj za ljudi s čezmerno telesno težo, kot bi se lahko morda zdelo na prvi pogled, ampak je vse prej kot redek tudi med tistimi, katerih indeks telesne mase je znotraj normalnih vrednosti.

Preberite tudi: Holesterol – pazite na zdravje s pravo prehrano!

NAJNOVEJŠE