Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
ŽivaliNizozemska – država brez zapuščenih psov

Nizozemska – država brez zapuščenih psov

MORDA VAS ZANIMA

Število zapuščenih, potepuških psov je na žalost še vedno vse prej kot nizko. Po nekaterih ocenah naj bi trenutno na ulicah mest po svetu živelo kar približno 200 milijonov psov brez doma. To je težava po mnogih državah po svetu. A Nizozemska je ena izmed svetlih izjem. V državi so namreč uspeli praktično rešiti problematiko zapuščenih psov …

Še do začetka 21. stoletja število brezdomnih psov v državi precej visoko

- Oglas -

Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da Nizozemska sploh nikoli ni imela težave z zelo visokim številom zapuščenih psov brez doma. Vendar je resnica precej drugačna. V 19. stoletju je bil pes razumljen kot nekakšen statusni simbol, zato so si mnogi (bogatejši) Nizozemci prizadevali za to, da bi imeli čim več psov. Nato pa je prišla steklina, ki se je širila s pospešeno hitrostjo. V paniki so tako mnogi ljudje zapustili pse, ki so bili prisiljeni sami tavati po ulicah, ne da bi kdor koli skrbel zanje, zato je bilo njihovo preživetje močno ogroženo. A če je postal dostop do hrane nenadoma močno otežen, je bilo po drugi strani parjenje precej olajšano. Število potepuških psov na Nizozemskem je tako vztrajno naraščalo, dokler se niso na začetku 21. stoletja oblasti odločile, da se spopadajo s težavo …

Prvi korak je bil poskus zmanjšanja novih rojstev na ulici

»Spopadanje s težavo« je sicer pogosto zgolj evfemizem za poboj večjega števila prostoživečih živali, vendar pa projekt, ki so ga izpeljali na Nizozemskem, na srečo ni vključeval tovrstnih »rešitev«. Prvi korak je bila sistematična sterilizacija oziroma kastracija psov. Čeprav bi lahko oporekali, da gre tudi tu za vse prej kot optimalno rešitev, se zdi v dani situaciji vendarle manjše zlo, ki lahko prepreči precej nadaljnjega trpljenja. Na Nizozemskem so torej zasnovali program, s pomočjo katerega jim je uspelo zgolj v nekaj mesecih sterilizirati/kastrirati kar približno 75 odstotkov brezdomnih psov. Število kužkov, rojenih na ulici, se je začelo tako drastično zmanjševati. Poleg sterilizacije/kastracije je bil izveden tudi temeljit veterinarski pregled. Psi pa so prejeli tudi ustrezna cepiva, namenjena preprečevanju širjenja stekline in drugih bolezni.

Nizozemska – država brez zapuščenih psov

Višje kazni in višji davki ob nakupu pasemskih psov pri rejcih

Prvi fazi projekta je sledila priprava zakonske podlage, ki je predvidevala precej strožje kazni za tiste, ki preprosto zapustijo pse. S tem dejanjem si lahko tako danes na Nizozemskem nakopljete visoko denarno kazen. V državi so poskrbeli tudi za dodatne inšpektorje, specializirane prav za odkrivanje morebitnih kršitev novih zakonov, v skladu s katerimi ima vsaka žival »pravico do kakovostnega življenja«. Zelo pomembna sprememba pa je bila tudi povišanje davkov ob nakupu psa pri rejcu. Namen tega ukrepa je bil seveda spodbuditi ljudi, da se raje kot za nakup pasemskih, načrtno vzrejenih psov odločijo za posvojitev. 

Nov dom je našlo kar približno milijon psov

Zadnji korak, s katerim je uspelo Nizozemcem občutno zmanjšati število brezdomnih psov, pa je bil poskus iskanja domov tistim psom, ki so še vedno živeli na ulicah. Tako je bila organizirana vsedržavna kampanja, namenjena promociji posvajanja psov. Kampanja je bila očitno več kot uspešna. Z ulic naj bi bilo rešenih kar približno milijon psov. Danes naj bi tako v kar 90 odstotkih vseh nizozemskih domov bival tudi pes. Čeprav se zdi morda oznaka »država brez zapuščenih psov« nekoliko pretirana, pa se je Nizozemska vsaj močno približala temu idealu. Po mnenju mnogih je bil projekt tako uspešen, ker oblasti niso delovale na lastno pest, ampak v tesnem sodelovanju z državljani.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×