0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaDebelost se lahko začne že v otroštvu

Debelost se lahko začne že v otroštvu

MORDA VAS ZANIMA

V današnjem svetu je vse več obilja in to preobilje že pri majhnih otrocih povzroča začetek debelosti. Čeprav so nekoč občudovali debelolične otroke, danes na to gledamo kot prvi korak k debelosti v odrasli in zreli dobi. Debelost se uvršča med prehranske motnje in dobro je, da že majhnega otroka učimo urejenih prehranjevalnih navad.

- Oglas -

debelost in otroci

Zakaj otrok postane debel?

Če otrok je več, kot porabi, se bo redil. Pri debelosti otrok je dobro poiskati zdravniško pomoč, saj gre za resen problem, kajti debel otrok bo čustveno in telesno nesrečen. Pri debelosti imata pomembno vlogo dva dejavnika, dednost in vpliv okolja, ki pa ju moramo obravnavati ločeno. Čezmerno hranjenje dojenčka je eden izmed najpogostejših dejavnikov, ki vodijo v debelost. Veliko je primerov, ko matere dojenčke hranijo s preveč koncentrirano hrano, ki povzroča žejo, jokajoč otrok pa za mater pomeni lakoto in tako sledi še več koncentrirane hrane, ki vodi v začaran krog.

Kako ukrepati?

  1. Otroci še nimajo izrazitega okusa, zato lahko otroci jedo izredno nesladkano in neslano hrano, vse dokler nimajo le te pogosto na jedilniku.
  1. Če je otrok v stiski ali žalosten se veliko staršev odzove napačno in otroku ponudi slaščico, ki v tistem trenutku učinkuje kot droga. Otrok je sladkarije sicer vesel, dolgoročno pa ga ta navada ne pelje v nič dobrega, saj to pomeni, da lahko posežemo po hrani, ko smo v stiski.
  1. Otroku ponudite veliko pogovora, topline in zdravih prigrizkov, predvsem pa do neke mere upoštevajte tek pri otrocih. Še vedno veliko ljudi ne razume, da nekateri otroci ne morejo veliko pojesti in brez potrebe je, da otroke silimo po velikih količinah.

Kako preprečiti debelost pri otrocih si lahko preberete v članku nutricionistke Karle Klander v novembrski izdaji revije Bodi eko.

.

NAJNOVEJŠE