Zdravje & prehranaSte preobremenjeni?

Ste preobremenjeni?

MORDA VAS ZANIMA

Življenje lahko z vsem kar nam ponuja, včasih postane tudi utesnjujoče in zahtevno. Služba, partnerstvo, otroci, pospravljanje in morda prevelik zalogaj hobijev. Vse to se lahko postane prezahtevno in stresno. Naše življenje je kot hišica iz kart. Vsaka od kart predstavlja enega od stresnih dejavnikov in več kot je kart, bolj je majava. Kdaj smo preobremenjeni?

- Oglas -

Kanadski zdravnik Hans Sele je preučeval človeško odzivanje na stres ter ga razdelil na tri faze. Spoznanje stresa, ko telo začne premagovati stres in odgovor telesa na stres. Zadnje obdobje nastopi tik preden se naša »hišica iz kart« začne rušiti. Čim dlje stres traja, toliko dlje ga bomo tudi premagovali, saj je telo že odvisno od adrenalina. Telo se navadi na izjemne spodbude in brez njih ne zmore več.

preobremenjenost

Kako se ljudje spopadajo s preobremenjenostjo?

Človek lahko postane odvisen od stresa pri delu in takrat se pojavi težava. Nekatere ljudi stres omrtviči in jim vzame sposobnost ukrepanja. Tak človek ve, da odpove, ko je treba ukrepati, a mu ni jasno zakaj, sam si ne zna pomagati in tako zapade v začaran krog nesposobnosti. Nekdo drug, ki pa je morda bolj odporen, se lahko proti stresu bori drugače. Nekateri se posebej radi poslužujejo stresanja slabe volje na druge. Tu so lahko tud skrajni primeri, ljudje zaradi preobremenjenosti delajo tudi samomore, se zatekajo v sanjski svet ali pa dobijo preganjavico in depresijo. Znaki preobremenjenosti so: pogosti glavoboli, pomanjkanje teka, prenajedanje, slaba prebava, bolečine v mišicah in nenehna utrujenost.

Prekinite začaran krog

Večina teh težav izvira iz osebnostnih lastnosti, ki jih ni lahko spremeniti. Lahko pa jih ublažimo in nadziramo. Tako kot je včasih treba spodbuditi lenuha, je treba tudi pomiriti prenapeteža. Najbolj pomembno je, da znamo ublažiti svoje reakcije ob manjših obremenitvah. Ne potrebujemo si že ob manjšem zastoju na cesti nervozno gristi nohtov in preklinjati vsepovprek. Če želite spremeniti nekatera področja v svojem življenju pri katerih ste najbolj preobremenjeni, bo potrebno veliko dela in vztrajnosti.

Kako?

- Oglas -

Najbolj pomembno je, da precenite česa ste v dani situaciji zmožni in kaj lahko dosežete. Tudi če ste kdaj tik pred ciljem, se vprašajte, če je vredno? Ali vam bo potem, z dosego tega cilja, bolje? Mar ne bo kmalu spet prišel novi? In tako naprej. Ali morate biti obkroženi z ljudmi, ki vam gredo na živce? Ali boste lahko nekoč shajali z njimi ali je bolje prekiniti stike? Kmalu boste zapadli v začaran krog.

Če imate službo zelo oddaljeno od doma, premislite o novi, morda imate kaj možnosti. Ali pa morda o selitvi bližje k službi. Koliko ste častihlepni in željni uspeha? Bi bolje živeli, če bi imeli še več denarja, še več in več?

Dandanes so ljudje le redko zadovoljni s tem kar imajo, vedno hočejo še več in vse težje uživajo v sadovih uspeha. Vse prerado se zgodi, da stres, ki vas obremenjuje v službi ali kje drugje, prenesete domov. Tega se je težko odvaditi, a vzemite si čas, sedite in si oddahnite. Včasih prinesite domov šopek cvetja ali kakšno majhno pozornost. Vzemite si čas za bližnje, za igro z otroki, posvetite se svojemu hobiju in se naučite sprostiti. Morda se vam bo sprva zdelo prisiljeno, a kmalu boste vi in družina poplačani za trud.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×