0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako čustva vplivajo na naše telesno počutje?

Kako čustva vplivajo na naše telesno počutje?

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste kdaj občutili, da se vaša čustva odražajo na vašemu zdravju in počutju? Zdravje je pomemben element našega življenja, ki se ga navadno zavedamo, ko nam »zaškripa«. Za ohranjanje zdravja skrbimo s pravilno, uravnovešeno prehrano in se posvečamo telesni aktivnostjo. Kako pa naše psihično počutje in hitri, stresni način življenja vpliva na naše telo?

- Oglas -

Čustva in zdravje – Neizogibna povezava

Tesnobni občutek - kako čustva vplivajo na naše počutjePovezava med tem kar čutimo in našim telesom je neizogibna. Ko na ulici srečamo osebo, ki nam je všeč, zardimo. Takšnem odziv je v našem telesu začasen in hitro mine. Vendar obstajajo stresne situacije, ki dlje časa vplivajo na naše telo. Če doživljamo več ur trajajoča močna čustva, ne glede na to ali so (ne)prijetna, postane naša telesna reakcija, ki jo je zbudilo določeno čustvo, škodljiva za naše telo. Dolgotrajno ne razreševanje takšnih stisk, lahko privede do sprememb v našem metabolizmu, hormonskih procesih, v napetost v mišicah in vpliva na spremembo strukture tkiva.

S povezavo med čustvi in telesom se ukvarjajo mnoge kulture, filozofije in prakse. Tako tradicionalna kitajska medicina povezuje vsak organ s svojim čustvom. Jetra povezujejo s čustvom jeze, odpora, razdraženosti in frustracijami, medtem ko žalost povezujejo s pljuči. »Zdravljenje« jeze tako vpliva na boljše delovanje jeter.

Pri prepoznavanju povezave ne gre za to, da si neprijetnih čustev ne bi smeli dovolili čutiti, nasprotno ravno potlačevanje in zanikanje le teh vodi, v ne samo slabo psihično, ampak tudi telesno počutje. Naše telo se bo ob zanikanju uprlo in nam začelo sporočati, da nekaj ni v redu. Ko smo, na primer, dlje časa v stresni situaciji, se zbujamo s tesnobnim občutkom, težko dihamo, v telesu nas mravljinči. Na telo pa ne vplivajo samo neprijetna čustva in občutki, ampak tudi sreča, veselje, zaljubljenost, poželenje.

- Oglas -

Kako prepoznam, da so moje telesne težave čustvenega izvora

Odraščali smo v najrazličnejših okoljih, ne glede na to ali je bilo otroštvo prijetno ali neprijetno, smo se na nekem nivoju na okolje navadili in nismo pozorni oziroma sploh ne prepoznamo, da nam določene okoliščine v katerih se nahajamo, lahko povzročajo neprijetne telesne občutke. Tako vztrajamo v službi, kjer se dogaja ponižanje, ker smo ponižujočega okolja vajeni. Vendar naše telo se ne da pretentati. Sporoča nam, da nekaj ni v redu. Vsak delovni dan, se namreč zbujamo nerazpoloženi, razdraženi, lahko celo depresivni.

Delo na sebi in dobro počutje, ne vključuje samo skrb za telo, ampak je potrebno obdelati tudi naš psihični vrtiček. Tako kot je za hujšanje pomembna tako prehrana kot telovadba, je pomembno tudi raziskovanje našega vedenja, čustvenega stanja in počutja.

Depresija in čustva

Na čustveno neravnovesje lahko kažejo tudi bolečine v križu, v predelu prsnega koša, driska, suha usta, utrujenost, generalne bolečine, glavoboli, nespečnost, vrtoglavost, hitro bitje srca, problem pri spolnosti, zadihanost, trd vrat in potenje. Vse to oslabi naš imunski sistem in nas naredi bolj dovzetne za bolezen.

- Oglas -

Poglejmo še stres. Če smo pogost pod stresom, to vpliva na povišanje krvnega pritiska, želodčno kislino, alergijo, imamo večji ali manjši apetit, »ne morem jest, ker sem pod stresom«. Stres naj bi vplival na naš najobčutljivejši organ, torej če imamo težave s kislino je to želodec.

Spodbuda

Slišali smo že za primere, kjer je nekdo ob hujši bolezenski diagnozi in slabi prognozi, na začudenje zdravnikov, vseeno ozdravel. Moč našega mišljenje in dejanj je velika. Spodbudno prigovarjanje in raziskovanje ter reševanje psiholoških vzrokov našega (telesnega) počutja pomembno vpliva na naše zdravje. Tako, da cesta ni samo enosmerna. Tako kot naše počutje vpliva na naše telo, tudi naše telesno stanje vpliva na naše psihično počutje. Le spomnite se kako se počutite, če ste en teden zaradi bolezni zaprti med štiri stene, nejevoljni, nič se vam ne da, radi bi že ozdraveli. Raziskave so tudi pokazale, da bolniki, ki mislijo bolj pozitivno, hitreje vstanejo iz bolniške postelje in tudi osebju, razumljivo, je z njim lažje in bolj prijetno delati.

Spodbudno je, kako se ozaveščenost za pomembnost zdravega, ekološkega pridelovanja in prehranjevanja povečuje. Na pomen telovadbe smo opozorjeni na vsakem koraku. Če smo čisto iskreni do sebe, imamo vsi v sebi radar, ki nas opozarja kaj nam škoduje in kaj bi bilo bolje za nas. Prav tako pa na tem vrtu zdravja ne smemo zanemariti vpliv psihičnega počutja in delo tudi na tem področju.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE