0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliEFSA varuje naše opraševalce

EFSA varuje naše opraševalce

MORDA VAS ZANIMA

Po objavi dveh znanstvenih člankov v reviji Science, ki opozarjata na možno povezavo med uporabo pesticidov, zlasti neonikotinoidov, in upadom števila medonosnih čebel, se je Evropska komisija za varnost hrane (EFSA) povezala z Evropsko komisijo in francosko agencijo za zdravje in varnost, da bi preučila pomen teh izsledkov v kontekstu potekajočih znanstvenih projektov o zdravju čebel, predvsem v zvezi s pesticidi, zdravstvenim varstvom živali in rastlin in gensko spremenjenimi organizmi.

- Oglas -

Opraševalci

Čebele igrajo pomembno vlogo pri opraševanju številnih gojenih in divjih rastlin. Od žuželk opraševalk je odvisna pridelava kar 80 odstotkov od 264 vrst pridelkov, ki jih gojimo v EU. V globalnem merilu pa se vrednost opraševanja ocenjuje na več milijard dolarjev. Strokovnjaki agencije trenutno pripravljajo znanstveno mnenje o tveganju vnosa in širjenja bolezni oziroma zajedavcev, kot so hrošči Aethina tumida in pršice Tropilaelaps, v EU. EFSA pri tem poziva Komisijo, naj v sodelovanju z državami članicami in evropskimi čebelarskimi organizacijami izboljša obveščanje o teh boleznih, ki se širi s premikanjem čebel.

Zelo dejavna je tudi komisija za gensko spremenjene organizme, ki je pred nedavnim ocenila varnost gensko spremenjenega semena oljne repice in cvetnega prahu koruze tipa MON810 in medu, ki vsebujejo sledi pelodov gensko spremenjenih rastlin. EFSA preučuje tudi ozadje preventivne prepovedi trženja tretiranega semena koruze. V roku treh mesecev bo pripravila tudi poročilo o italijanskem projektu APENET, v okviru katerega poteka monitoring izgube čebeljih družin na nacionalni ravni.

.

NAJNOVEJŠE