Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravilne rastlineČremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

Čremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

MORDA VAS ZANIMA

Čremsa je lahko grm ali pa do 10 m visoko drevo. Lubje je temno rjavo z belimi pikami, listi so drobno nazobčani, plodovi pa so sprva zeleni, nato rdeči, pozneje pa črni in v velikosti graha. Sveži plodovi dišijo omamno, po okusu pa so neprijetni. Cvetovi imajo močan in nenavaden vonj, ki marsikomu ni všeč. Cvete maja, zori pa julija in avgusta. Raste v svetlih listnatih gozdovih. V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo lubje in plodovi, čeprav čremsa navadno ni v uporabi kot zdravilna rastlina oz. njena uporaba ni tipična.

- Oglas -

Čremsa

Uporaba v ljudskem zdravilstvu

Glavna snov, ki jo vsebujejo lubje, listi, cvetovi in plodovi, je prunazin, glukozid pruske kisline, ki lahko v velikih količinah povzroča glavobol, bruhanje in prebavne motnje. Če jo uživamo v majhnih in nadzorovanih količinah, učinkuje ta snov zdravilno. Tako je čajni preliv iz lubja, olupljenega iz mladik, znano kmečko domače zdravilo zoper protin. Čaj iz listov in cvetov, sladkan z medom, so včasih uporabljali pri pljučnih boleznih. Čremsa je rastlina, ki je zaradi odličnega medu zelo priljubljena pri čebelarjih.

Legenda o nastanku

Slovanska legenda pravi, da se je čarovnik zaljubil v lepo dekle, vendar pa je ona že izbrala drugega. Čarovnik je fanta uročil in ga spremenil v čmrlja, dekle pa se je po pomoč zateklo k materi naravi. Ta čarovnikovega uroka ni mogla izničiti, zato je dekle spremenila v razkošen grm z belimi puhastimi cvetovi. Z grma je tako lepo zadišalo, da je čmrlj nemudoma poletel do njega in začel poljubljati cvetove.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×