Zdravilne rastlineČremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

Čremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

MORDA VAS ZANIMA

Čremsa je lahko grm ali pa do 10 m visoko drevo. Lubje je temno rjavo z belimi pikami, listi so drobno nazobčani, plodovi pa so sprva zeleni, nato rdeči, pozneje pa črni in v velikosti graha. Sveži plodovi dišijo omamno, po okusu pa so neprijetni. Cvetovi imajo močan in nenavaden vonj, ki marsikomu ni všeč. Cvete maja, zori pa julija in avgusta. Raste v svetlih listnatih gozdovih. V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo lubje in plodovi, čeprav čremsa navadno ni v uporabi kot zdravilna rastlina oz. njena uporaba ni tipična.

- Oglas -

Čremsa

Uporaba v ljudskem zdravilstvu

Glavna snov, ki jo vsebujejo lubje, listi, cvetovi in plodovi, je prunazin, glukozid pruske kisline, ki lahko v velikih količinah povzroča glavobol, bruhanje in prebavne motnje. Če jo uživamo v majhnih in nadzorovanih količinah, učinkuje ta snov zdravilno. Tako je čajni preliv iz lubja, olupljenega iz mladik, znano kmečko domače zdravilo zoper protin. Čaj iz listov in cvetov, sladkan z medom, so včasih uporabljali pri pljučnih boleznih. Čremsa je rastlina, ki je zaradi odličnega medu zelo priljubljena pri čebelarjih.

Legenda o nastanku

Slovanska legenda pravi, da se je čarovnik zaljubil v lepo dekle, vendar pa je ona že izbrala drugega. Čarovnik je fanta uročil in ga spremenil v čmrlja, dekle pa se je po pomoč zateklo k materi naravi. Ta čarovnikovega uroka ni mogla izničiti, zato je dekle spremenila v razkošen grm z belimi puhastimi cvetovi. Z grma je tako lepo zadišalo, da je čmrlj nemudoma poletel do njega in začel poljubljati cvetove.

NAJNOVEJŠE