Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravilne rastlineČremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

Čremsa: dišeči grm, ki ga obožujejo čebele

MORDA VAS ZANIMA

Čremsa je lahko grm ali pa do 10 m visoko drevo. Lubje je temno rjavo z belimi pikami, listi so drobno nazobčani, plodovi pa so sprva zeleni, nato rdeči, pozneje pa črni in v velikosti graha. Sveži plodovi dišijo omamno, po okusu pa so neprijetni. Cvetovi imajo močan in nenavaden vonj, ki marsikomu ni všeč. Cvete maja, zori pa julija in avgusta. Raste v svetlih listnatih gozdovih. V ljudskem zdravilstvu se uporabljajo lubje in plodovi, čeprav čremsa navadno ni v uporabi kot zdravilna rastlina oz. njena uporaba ni tipična.

- Oglas -

Čremsa

Uporaba v ljudskem zdravilstvu

Glavna snov, ki jo vsebujejo lubje, listi, cvetovi in plodovi, je prunazin, glukozid pruske kisline, ki lahko v velikih količinah povzroča glavobol, bruhanje in prebavne motnje. Če jo uživamo v majhnih in nadzorovanih količinah, učinkuje ta snov zdravilno. Tako je čajni preliv iz lubja, olupljenega iz mladik, znano kmečko domače zdravilo zoper protin. Čaj iz listov in cvetov, sladkan z medom, so včasih uporabljali pri pljučnih boleznih. Čremsa je rastlina, ki je zaradi odličnega medu zelo priljubljena pri čebelarjih.

Legenda o nastanku

Slovanska legenda pravi, da se je čarovnik zaljubil v lepo dekle, vendar pa je ona že izbrala drugega. Čarovnik je fanta uročil in ga spremenil v čmrlja, dekle pa se je po pomoč zateklo k materi naravi. Ta čarovnikovega uroka ni mogla izničiti, zato je dekle spremenila v razkošen grm z belimi puhastimi cvetovi. Z grma je tako lepo zadišalo, da je čmrlj nemudoma poletel do njega in začel poljubljati cvetove.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×