Citronka – dišeča pomiritev

    Znanstveniki so se v svojih raziskavah o učinkih citronke usmerili predvsem na njene pomirjevalne lastnosti, vendar doslej niso prišli do končnih ugotovitev. Nedavna raziskava je celo pokazala, da poparek iz citronke nima pomirjevalnega ali blažilnega učinka. A če nič drugega, nas zagotovo pomirja prijeten vonj citronke.

    Citronka ali citronska verbena (Aloysia triphylla, Lippia citriodora) je do meter in pol visok grm, doma v Severni in Južni Ameriki. V Evropo so jo konec 18. stoletja prinesli iz Čila. Ima dolge tanke liste, ki rastejo v skupinah po tri (od tod latinsko ime triphylla = trilistna) ali štiri in čudovito dišijo po limoni. Drobni belkasto rožnati cvetovi imajo štiri cvetne liste, iz njih pa se razvijejo mesnati plodovi. Citronko lahko gojimo doma na vrtu. Posadimo jo v lahka, dobro odcedna tla na sončnem rastišču. Potaknjence sadimo poleti.

    Citronka

    Vonj po limoni

    Za zdravilne namene uporabljajo citronkine liste. Nabirajo jih dvakrat na leto, julija in oktobra, nato jih razprostrejo v tanko plast in posušijo. Tudi zdrobljeni posušeni listi oddajajo prijeten vonj po limoni. Uporabljajo jih za pripravo napitkov ali obdelujejo, da se izloči eterično olje, ki ga za pridobivanje naravnega pomirjevala pogosto mešajo z olji drugih rastlin. Rastlina vsebuje flavonoide in majhno količino eteričnega olja, katerega glavna sestavina je citral. Ta daje citronki značilen vonj.

    Svež in močan limonin vonj citronke že dolgo cenijo v obarkih in likerjih, pri kuhi, v dišavnicah ter v industriji parfumov.

    Citronka popestri kuhinjo

    V kulinariki je liste najbolje uporabiti sveže in mlade. Uporabljajte jih varčno, ker lahko sicer njihov okus prekrije jed, tako da spominja na milo z limoninim vonjem.
    V azijskih receptih lahko nadomesti limonino travo (Cymbopogon citratus). Listi zagotovijo okus po limoni sadnim solatam in drugim sadnim jedem, poobedkom in pijačam.
    Za poobedek jih lahko namočite v jajčno kremo ali jih drobno narežete ter dodate azijskim jedem, perutnini in nadevom. Cele liste lahko dodate jabolčnemu želeju, narezane mlade liste pa sadnim solatam.

    PREBERITE TUDI:  Prva pomoč pri artritisu in povezanih težavah

    Citronka je sestavina številnih zeliščnih čajev. Zaradi prebavnih in sproščujočih učinkov si je njen čaj najbolje privoščiti po večerji.

    Za želodec in živce

    • V ljudskem zdravilstvu domnevajo, da pomaga pri nespečnosti in razburjenju.
    • Priporočajo jo za umirjanje prebavnih motenj, kot so napenjanje, driska in krči (kolike), in tudi za spodbujanje in pospeševanje prebave.
    • Nekateri jo uporabljajo za lajšanje astme in zniževanje telesne temperature.
    • Neka portugalska raziskava je potrdila antioksidantne lastnosti citronkinega čaja.

    Pripravki iz citronkinih listov so na voljo v dobro založenih zeliščnih trgovinah in trgovinah z zdravo hrano.

    Kdaj, kaj in koliko

    Pri prebavnih motnjah pijemo čaj oziroma poparek na osnovi citronke. Liste citronke lahko uporabimo za poživljajoče in prijetno dišeče kopeli. Pri želodčnih tegobah pa priporočajo citronkino tinkturo, s katero masiramo trebuh.
    POPAREK. Čajno vrečko ali dve žlički zelišča prelijemo s skodelico vrele vode, namakamo pet minut in precedimo ter popijemo dve skodelici na dan po glavnih obrokih.
    KOPEL. Liste nadevamo v platneno vrečko, ki jo položimo v vodo.
    TINKTURA.V četrt litra alkohola namočimo pet listov. Tinktura naj stoji tri dni, nato je primerna za uporabo.

    Citronka svoje moči pokaže še v zeliščnem kisu, olju in likerju, kjer jo uporabljajo podobno kot meliso (Melissa officinalis). Namočena v žganju je izvrsten aperitiv.
    S suhimi listi lahko odišavimo perilo. Skupaj z meto, meliso in drugimi zelišči jo uporabljajo v dišečih blazinicah, ki naj bi ugodno vplivale na dihala in pomirjale. Lahko pa si z njenimi listi zdrgnemo dlesni in zobe ter tako odpravimo slab zadah ali celo ublažimo zobobol.
    Doslej ne poročajo o strupenih stranskih učinkih citronke, vendar se morate izogibati čezmerni uporabi, saj lahko povzroči hormonske spremembe. Citronka ni primerna za ledvične bolnike, ravno tako naj je ne uporabljajo nosečnice in doječe matere. Med uporabo citronkinih pripravkov moramo omejiti tudi sončenje.

    PREBERITE TUDI:  Grenkuljica – jedilna zdravilna zel

    arhiv Zdravja

    Povejte svoje mnenje - kometirajte