5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Dom & energijaOprano perilo, ki diši po nevarnosti

Oprano perilo, ki diši po nevarnosti

MORDA VAS ZANIMA

Sestavine, ki jih vsebujejo konvencionalna pralna sredstva, so večinoma sintetičnega ali petrokemičnega izvora. Njihova slaba stran je, da pogosto dražijo kožo in so slabo razgradljive.

- Oglas -

Oprano periloPovrhu tega je skoraj vsakemu pralnemu sredstvu danes dodan še koktajl umetnih dišav, narejenih iz nafte. Umetne vonjave, ki po zatrjevanju proizvajalcev napolnijo naše domove z raznimi vonji gorske in druge svežine, ljudem lahko povzročajo alergijske odzive in so celo povzročiteljice astmatičnih napadov. V okolju se jih večina ne razgradi. Kljub temu so v deklaracijah navedene le redko.

Raziskovalci z Univerze Washington so preverjali prisotnost kemičnih snovi v hlapih, ki se sproščajo iz oddušnikov pralnih in sušilnih strojev. Za potrebe raziskave so kupili nove brisače iz ekološkega bombaža in prosili dva zasebna prostovoljca, če smejo uporabiti njune pralne in sušilne stroje. Notranjost le-teh so najprej temeljito očistili s kisom. Brisače so sprva oprali samo z vodo, nato z enim od priljubljenih odišavljenih tekočih pralnih sredstev in nazadnje s kombinacijo detergenta in odišavljenih sušilnih lističev. Na oddušnike strojev so namestili posode, v katere so se zbirali hlapi. V njih so izmerili kar 25 hlapljivih organskih spojin, med njimi sedem strupenih, rakotvornih onesnaževalcev zraka. V območju Seattla, kjer so izvajali raziskavo, bi na primer emisije acetaldehida iz ene same vrste pralnega sredstva, uporabljene v raziskavi, ustrezale trem odstotkom skupnih emisij acetaldehida, ki prihajajo iz avtomobilov.

Prejšnji članekSuhe slive za kosti
Naslednji članekCitronka – dišeča pomiritev

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×