Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Dom & energijaOprano perilo, ki diši po nevarnosti

Oprano perilo, ki diši po nevarnosti

MORDA VAS ZANIMA

Sestavine, ki jih vsebujejo konvencionalna pralna sredstva, so večinoma sintetičnega ali petrokemičnega izvora. Njihova slaba stran je, da pogosto dražijo kožo in so slabo razgradljive.

- Oglas -

Oprano periloPovrhu tega je skoraj vsakemu pralnemu sredstvu danes dodan še koktajl umetnih dišav, narejenih iz nafte. Umetne vonjave, ki po zatrjevanju proizvajalcev napolnijo naše domove z raznimi vonji gorske in druge svežine, ljudem lahko povzročajo alergijske odzive in so celo povzročiteljice astmatičnih napadov. V okolju se jih večina ne razgradi. Kljub temu so v deklaracijah navedene le redko.

Raziskovalci z Univerze Washington so preverjali prisotnost kemičnih snovi v hlapih, ki se sproščajo iz oddušnikov pralnih in sušilnih strojev. Za potrebe raziskave so kupili nove brisače iz ekološkega bombaža in prosili dva zasebna prostovoljca, če smejo uporabiti njune pralne in sušilne stroje. Notranjost le-teh so najprej temeljito očistili s kisom. Brisače so sprva oprali samo z vodo, nato z enim od priljubljenih odišavljenih tekočih pralnih sredstev in nazadnje s kombinacijo detergenta in odišavljenih sušilnih lističev. Na oddušnike strojev so namestili posode, v katere so se zbirali hlapi. V njih so izmerili kar 25 hlapljivih organskih spojin, med njimi sedem strupenih, rakotvornih onesnaževalcev zraka. V območju Seattla, kjer so izvajali raziskavo, bi na primer emisije acetaldehida iz ene same vrste pralnega sredstva, uporabljene v raziskavi, ustrezale trem odstotkom skupnih emisij acetaldehida, ki prihajajo iz avtomobilov.

Prejšnji članekSuhe slive za kosti
Naslednji članekCitronka – dišeča pomiritev

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×