0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaOprano perilo, ki diši po nevarnosti

Oprano perilo, ki diši po nevarnosti

MORDA VAS ZANIMA

Sestavine, ki jih vsebujejo konvencionalna pralna sredstva, so večinoma sintetičnega ali petrokemičnega izvora. Njihova slaba stran je, da pogosto dražijo kožo in so slabo razgradljive.

- Oglas -

Oprano periloPovrhu tega je skoraj vsakemu pralnemu sredstvu danes dodan še koktajl umetnih dišav, narejenih iz nafte. Umetne vonjave, ki po zatrjevanju proizvajalcev napolnijo naše domove z raznimi vonji gorske in druge svežine, ljudem lahko povzročajo alergijske odzive in so celo povzročiteljice astmatičnih napadov. V okolju se jih večina ne razgradi. Kljub temu so v deklaracijah navedene le redko.

Raziskovalci z Univerze Washington so preverjali prisotnost kemičnih snovi v hlapih, ki se sproščajo iz oddušnikov pralnih in sušilnih strojev. Za potrebe raziskave so kupili nove brisače iz ekološkega bombaža in prosili dva zasebna prostovoljca, če smejo uporabiti njune pralne in sušilne stroje. Notranjost le-teh so najprej temeljito očistili s kisom. Brisače so sprva oprali samo z vodo, nato z enim od priljubljenih odišavljenih tekočih pralnih sredstev in nazadnje s kombinacijo detergenta in odišavljenih sušilnih lističev. Na oddušnike strojev so namestili posode, v katere so se zbirali hlapi. V njih so izmerili kar 25 hlapljivih organskih spojin, med njimi sedem strupenih, rakotvornih onesnaževalcev zraka. V območju Seattla, kjer so izvajali raziskavo, bi na primer emisije acetaldehida iz ene same vrste pralnega sredstva, uporabljene v raziskavi, ustrezale trem odstotkom skupnih emisij acetaldehida, ki prihajajo iz avtomobilov.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE