Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaCimet: niso vsi isti

Cimet: niso vsi isti

MORDA VAS ZANIMA

Cimet je v Evropi in Ameriki druga najbolj priljubljena začimba, takoj za črnim poprom. Cimet, ki ga pridobivajo iz lubja dreves, prodajajo v skorji ali v prahu, vendar je na embalaži redko navedena država izvora.
Poznamo dve glavni vrsti cimeta: cejlonski ali »pravi« cimet (Cinnamomum zeylanicum, C. verum), ki je tudi dražji, ter cimet kasija (Cinnamomum Cassia), ki izvira s Kitajske in iz Indonezije. Kumarin je lahko prisoten v obeh, vendar ga je več v cimetu kasija.

Cimet
Cimet Lažje je odkriti izvor cimeta v skorji: palčke kasija cimeta so debelejši zvitki lubja, medtem ko je cejlonski zvitek lubja zelo fin in tanek. V cenejšem cimetu kasija so izmerili do 63-krat več kumarina kot v dražjem cejlonskem.
- Oglas -

Kumarin je zmerno škodljiv ledvicam in jetrom, kot prehranski dodatek pa je v številnih državah prepovedan. Znanstveniki so analizirali 91 vzorcev cimeta, vzetih s polic nemških trgovin. Ugotovili so, da se vrednosti kumarina v cimetu kasija močno razlikujejo, zato so analizirali vzorce lubja petih dreves, ki so jih dobili neposredno iz Indonezije. Izkazalo se je, da so bile razlike prisotne celo v lubju istega drevesa! V cenejšem cimetu kasija so izmerili do 63-krat več kumarina kot v dražjem cejlonskem.

Skoraj nemogoče je, da bi potrošnik razlikoval med obema vrstama cimeta v prahu. Lažje je odkriti izvor cimeta v skorji: palčke kasija cimeta so debelejši zvitki lubja, medtem ko je cejlonski zvitek lubja zelo fin in tanek. Na dan naj ne bi zaužili več kot eno čajno žličko cimeta.

Prejšnji članekKlepetanje brez meja
Naslednji članekZdrava, okusna in hitra malica

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×