Zdravje & prehranaCimet: niso vsi isti

Cimet: niso vsi isti

MORDA VAS ZANIMA

Cimet je v Evropi in Ameriki druga najbolj priljubljena začimba, takoj za črnim poprom. Cimet, ki ga pridobivajo iz lubja dreves, prodajajo v skorji ali v prahu, vendar je na embalaži redko navedena država izvora.
Poznamo dve glavni vrsti cimeta: cejlonski ali »pravi« cimet (Cinnamomum zeylanicum, C. verum), ki je tudi dražji, ter cimet kasija (Cinnamomum Cassia), ki izvira s Kitajske in iz Indonezije. Kumarin je lahko prisoten v obeh, vendar ga je več v cimetu kasija.

Cimet
Cimet Lažje je odkriti izvor cimeta v skorji: palčke kasija cimeta so debelejši zvitki lubja, medtem ko je cejlonski zvitek lubja zelo fin in tanek. V cenejšem cimetu kasija so izmerili do 63-krat več kumarina kot v dražjem cejlonskem.
- Oglas -

Kumarin je zmerno škodljiv ledvicam in jetrom, kot prehranski dodatek pa je v številnih državah prepovedan. Znanstveniki so analizirali 91 vzorcev cimeta, vzetih s polic nemških trgovin. Ugotovili so, da se vrednosti kumarina v cimetu kasija močno razlikujejo, zato so analizirali vzorce lubja petih dreves, ki so jih dobili neposredno iz Indonezije. Izkazalo se je, da so bile razlike prisotne celo v lubju istega drevesa! V cenejšem cimetu kasija so izmerili do 63-krat več kumarina kot v dražjem cejlonskem.

Skoraj nemogoče je, da bi potrošnik razlikoval med obema vrstama cimeta v prahu. Lažje je odkriti izvor cimeta v skorji: palčke kasija cimeta so debelejši zvitki lubja, medtem ko je cejlonski zvitek lubja zelo fin in tanek. Na dan naj ne bi zaužili več kot eno čajno žličko cimeta.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×