0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCimet: niso vsi isti

Cimet: niso vsi isti

MORDA VAS ZANIMA

Cimet je v Evropi in Ameriki druga najbolj priljubljena začimba, takoj za črnim poprom. Cimet, ki ga pridobivajo iz lubja dreves, prodajajo v skorji ali v prahu, vendar je na embalaži redko navedena država izvora.
Poznamo dve glavni vrsti cimeta: cejlonski ali »pravi« cimet (Cinnamomum zeylanicum, C. verum), ki je tudi dražji, ter cimet kasija (Cinnamomum Cassia), ki izvira s Kitajske in iz Indonezije. Kumarin je lahko prisoten v obeh, vendar ga je več v cimetu kasija.

- Oglas -
Cimet
Cimet Lažje je odkriti izvor cimeta v skorji: palčke kasija cimeta so debelejši zvitki lubja, medtem ko je cejlonski zvitek lubja zelo fin in tanek. V cenejšem cimetu kasija so izmerili do 63-krat več kumarina kot v dražjem cejlonskem.

Kumarin je zmerno škodljiv ledvicam in jetrom, kot prehranski dodatek pa je v številnih državah prepovedan. Znanstveniki so analizirali 91 vzorcev cimeta, vzetih s polic nemških trgovin. Ugotovili so, da se vrednosti kumarina v cimetu kasija močno razlikujejo, zato so analizirali vzorce lubja petih dreves, ki so jih dobili neposredno iz Indonezije. Izkazalo se je, da so bile razlike prisotne celo v lubju istega drevesa! V cenejšem cimetu kasija so izmerili do 63-krat več kumarina kot v dražjem cejlonskem.

Skoraj nemogoče je, da bi potrošnik razlikoval med obema vrstama cimeta v prahu. Lažje je odkriti izvor cimeta v skorji: palčke kasija cimeta so debelejši zvitki lubja, medtem ko je cejlonski zvitek lubja zelo fin in tanek. Na dan naj ne bi zaužili več kot eno čajno žličko cimeta.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE