0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPogrejte se s čajem iz kurkume ter črnega in kajenskega popra!

Pogrejte se s čajem iz kurkume ter črnega in kajenskega popra!

MORDA VAS ZANIMA

Ste za malce poseben čaj, ki vam bo zagotovo pognal kri po žilah? Čas je zagotovo primeren, da se pogrejemo s skodelico kurkuminega čaja z dodatkom dveh vrst popra – črnega in kajenskega. Kombinacija se zdi nekoliko nenavadna, vendar gre za izjemno zdravilen napitek iz zelo premišljeno izbranih sestavin …

- Oglas -

Ob kurkumi zelo priporočljivo uživati črni poper

Kurkumin čaj

Morda ste že slišali za aktivno sestavino kurkume, imenovano kurkumin. Gre za snov, ki ima lahko izjemno blagodejen vpliv na naše telo – še posebej zaradi močnih protivnetnih učinkov. Vendar pa je težava, da je biološka razpoložljivost kurkumina v kurkumi zelo nizka. To pomeni, da lahko naše telo izkoristi oziroma absorbira zelo majhen delež, preostanek pa se izloči, ne da bi kakor koli vplival na naše zdravje. Raziskovalci so to ugotovili že pred leti. Ali to pomeni, da je uživanje kurkume nesmiselno? Nikakor ne. Obstaja namreč zelo preprosta metoda za izboljšanje biološke razpoložljivosti kurkumina. Vse, kar morate storiti, je, da kurkumo kombinirate s ščepcem črnega popra. Ta namreč vsebuje piperin, ki izboljša absorpcijo kurkumina. Biološko razpoložljivost kurkumina pa naj bi bilo mogoče izboljšati tudi s kombiniranjem kurkume z maščobami ali s kvercetinom. Zelo preprosta možnost za združitev kurkume in črnega popra je, da si iz omenjenih sestavin pripravite čaj, ki mu je priporočljivo dodati tudi kajenski poper.

Čeprav kajenski poper nima enakega vpliva na izboljšavo biološke razpoložljivosti kurkumina kot črni poper, pa ga je v napitek smiselno vključiti zaradi drugih razlogov. Tudi kajenski poper je namreč znan po številnih pozitivnih vplivih na zdravje. Vsebuje aktivno snov, imenovano kapsaicin, ki – podobno kot kurkumin – deluje protivnetno. Tako bo protivnetni učinek čaja še močnejši. Poleg tega pa kajenski poper spodbuja prekrvavitev, zato je to sestavina, ki je kot nalašč za mrzle dni … 

- Oglas -

Kako pripraviti čaj?

Za pripravo čaja potrebujete naslednje sestavine:

  • 1 žličko kurkume,
  • ščepec črnega popra,
  • ščepec kajenskega popra,
  • 3 žlice sveže iztisnjenega limoninega soka in
  • 2 decilitra vode.

Vodo najprej zavrite. Medtem v skodelici zmešajte kurkumo ter črni in kajenski poper. Pri količini obeh vrst popra bodite previdni, da ne bo napitek na koncu preveč pekoč, da bi ga lahko popili. Ko voda zavre, jo prelijte po mešanici, dobro premešajte in dodajte še limonin sok. Čaj popijte še vroč. Pripravite si ga lahko dvakrat dnevno. Prvo skodelico lahko spijete že zjutraj – najbolje kar namesto kave.

O zdravilnih učinkih čaja iz kurkume ter kajenskega in črnega popra

Omenili smo že, da gre za čaj z izjemno močnim protivnetnim učinkom. Poleg tega vas prijetno pogreje in pospeši prekrvavitev. Raziskave kažejo, da lahko kurkumin pomaga tudi pri zniževanju tveganja za številna resna obolenja, med njimi celo za raka. Podobno pa velja tudi za kapsaicin. Čaj iz kurkume je prava zakladnica antioksidantov, ki so izjemno pomembni kot preventiva v naši prehrani. Kajenski poper bo poleg tega spodbudil vašo prebavo, kapsaicin pa je lahko zelo učinkovit tudi kot naravno protibolečinsko sredstvo. Tako lahko napitek koristi tudi ljudem, ki se spopadajo z artritisom in podobnimi težavami. Čaj lahko pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in tako pri zaščiti vašega srčno-žilnega sistema. Odlična izbira pa je tudi za vse, ki želite spodbuditi proces razstrupljanja telesa. Kurkuma naj bi bila na primer še posebej koristna kot naravna spodbuda za razstrupljanje jeter.

.

NAJNOVEJŠE