0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapaka: hranila v košu za smeti

Napaka: hranila v košu za smeti

MORDA VAS ZANIMA

Ali pri pripravi hrane premislite, kako lahko uporabite čim več živila in tako zmanjšajte nastanek odpadkov, hkrati pa izkoristite vse dobrobiti, ki vam jih ponuja izbran zaklad narave? Preverite, kaj vse morda vržete v koš, pa bi to lahko še vedno koristno uporabili.

- Oglas -

Odpadki

Regrat

Marsikdo regrat, ki se morda udomači pred hišo ali v okolici vrta, označi za plevel in vrže v koš. Regrat pa ni le plevel, ampak ena izmed rastlin z največjo močjo razstrupljanja jeter. Vsebuje veliko antioksidantov. Namesto na odpad ali kompost lahko regrat uporabite za čaj, solato ali kavo.

Listi jagod

Ali pojeste jagode, listke pa zavržete? Napaka. Čaj iz svežih listov pomaga pri diareji, čaj iz posušenih listov in korenin pa lajša težave pri uriniranju, čisti ledvice in mehur, pomaga pri zlatenici, lajša črevesne in želodčne težave, blaži oslovski kašelj in astmo ter čisti kri. Čaj iz posušenih listov jagod je tudi okusen dodatek ostalim zimskim domačim čajnim mešanicam.

- Oglas -

Limonina lupina

Iz limoninih olupkov lahko pripravite marsikaj, od čaja do osvežujoče zeliščne soli z limono.  Če imate možnost dobiti ekološko pridelane limone, potem je tak olupek še boljši, v nasprotnem primeru limone za dobro uro namočite v kopeli tople vode, ki ste ji dodali nekaj žlic sode bikarbone. Tako se boste znebili večine  strupenih pesticidov, ki se skrivajo prav v olupku. A pozor, saj limonina lupinica vsebuje veliko vitaminov, ki jih ne smemo  uživati v večjih količinah zaradi prevelike vsebnosti citronske kisline, ki lahko raztaplja občutljiva tkiva v telesu, vključno z zobno sklenino. Olupke uporabite tudi za razkuževanje rezalne deske, saj imajo antibakterijske lastnosti – s polovico stisnjene limone podlago zdrgnite, počakajte nekaj minut in sperite pod tekočo vodo.

Pomarančna lupina

Podobno lahko uporabite tudi pomarančno lupino. Vonj po citrusih bo zagotovo polepšal vaš dan. Poskusite pomarančno lupino uporabiti na sledeče načine. V čevlje položite pomarančne lupinice. Med sušenjem bodo oddajale prijetno aromo, ki bo pregnala neprijeten vonj. Ko je lupina trda, jo še prelomite in tako bo oddala še nekaj eteričnega olja. V pečico postavite pomarančno lupino, nastavite temperaturo na 180 stopinj Celzija in tako pustite 15 do 20 minut.

.

NAJNOVEJŠE