0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAntacidi in nevarnosti njihove prepogoste uporabe

Antacidi in nevarnosti njihove prepogoste uporabe

MORDA VAS ZANIMA

Antacidi so zdravila, ki so namenjena zmanjševanju kislosti želodčnega soka. Po njih posega velik delež prebivalstva, nekateri tudi zelo pogosto. Občasno zatekanje po pomoč k tabletam, ki pomagajo nevtralizirati presežek želodčne kisline (oziroma ki nekoliko povišajo njen pH), načeloma ni problematično. Običajno antacidi poskrbijo za hitro ublažitev simptomov zgage in podobnih težav (tudi v tem primerov sicer obstajajo naravne alternative, ki so lahko zelo učinkovite). Vendar pa je odnos do antacidov pri nekaterih ljudeh vendarle nekoliko preveč sproščen. Tako imajo občutek, da ni pravih omejitev. Seveda pa to ne drži povsem, saj lahko tudi pretiravanje za antacidi privede do določenih težav oziroma nezaželenih stranskih učinkov, ki se sicer pogosto izrazijo šele na dolgi rok. Če imate tudi sami težave s simptomi, ki jih naštevamo v nadaljevanju, bi bila lahko morda kriva prav pretirana uporaba tablet za zmanjševanje kislosti želodčnega soka oziroma antacidov.

- Oglas -

Antacid

Zaprtje oziroma počasna prebava

Eden najpogostejših znakov prekomernega uživanja antacidov je zaprtje. Težava je sicer še posebej značilna za antacide na osnovi kalcijevih in aluminijevih spojin. Tako lahko včasih pomaga tudi zamenjava vrste zdravila, vendar pa to ni najboljša dolgoročna rešitev – oziroma je v vsakem primeru smiselno razmisliti o omejitvi uporabe. Zanimivo je, da sicer pri večini pretiravanje z antacidi privede do zaprtja oziroma upočasnjene prebave, pojavi pa se lahko tudi nasprotna težava – pogoste diareje. Ta simptom je sicer najpogostejši pri antacidih, ki vsebujejo magnezijeve spojine.

Težave z mišicami

Zaradi pretiravanje z antacidi se lahko pojavijo tudi težave z mišicami, na primer krči v mišicah in bolečine, trzanje mišic, občutek oslabljenosti ipd. To je pogosto povezano s porušenim elektrolitskim ravnovesjem v telesu, ki je posledica prekomerne uporabe zdravil za zmanjševanje kislosti želodčnega soka.

- Oglas -

Antacidi želodčna kislina

Negativen vpliv na dihala

Prepogosta uporaba antacidov lahko pušča tudi negativne posledice na vaših dihalih. Pojavijo se lahko težave z dihanjem, kar je pogosto povezano s spremembami pH-vrednosti krvi. To je sicer še posebej značilno za antacide, ki vsebujejo natrijev ali kalcijev karbonat. Zaradi upočasnjenega dihanja lahko pride tudi do povečane utrujenosti.

Povečano tveganje za okužbe

Čeprav je osnovna naloga želodčne kisline pomoč pri prebavi hrani, opravlja tudi nekaj dodatnih funkcij. Med drugim pomaga tudi pri uničevanju bakterij in drugih škodljivih mikroorganizmov, ki so morda prišli v stik s hrano, preden smo jo zaužili. Če torej pretiravamo z antacidi, lahko pride do oslabitve tega procesa, s čimer se poveča nevarnost za okužbe. Zaradi premalo kislega želodčnega soka škodljive bakterije precej lažje preživijo v prebavilih.

Hiperkalcemija

Možna posledica pretiravanja z antacidi pa je lahko tudi hiperkalcemija. Nevarnost za ta pojav je seveda prisotna pri tistih vrstah, ki so izdelane iz kalcijevih spojin, saj gre, kot nakazuje že poimenovanje, za presežek kalcija v telesu. Čeprav je kalcij mineral, ki ga naše telo nujno potrebuje, pa so lahko prevelike količine tega minerala v telesu problematične. Hiperkalcemija običajno prizadene predvsem mišice, ledvice in žile – če ne ukrepamo pravočasno, so pogosto možni tudi resnejši zapleti.

.

NAJNOVEJŠE