0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČaj iz malinovih listov zelo koristen za ženske, še posebej za nosečnice

Čaj iz malinovih listov zelo koristen za ženske, še posebej za nosečnice

MORDA VAS ZANIMA

Plodovi maline sodijo med najbolj priljubljeno jagodičevje, a to ni edini del rastline, ki je užiten. Manj znano je, da lahko iz listov maline pripravimo izjemno koristen čaj, ki bi ga morale uživati predvsem nosečnice. Vas zanima, kaj so razlogi za to?

- Oglas -

Blagodejni učinki čaja iz malinovih listov

Čaj iz listov maline je odličen za lajšanje menstrualnih krčev, poleg tega pa lahko pomaga tudi pri prebavnih težavah in poskrbi za zdravo srce. Že dolgo se ga priporoča tudi nosečnicam, čaj pa naj bi bilo priporočljiv uživati tudi po porodu. S pitjem čaja iz malinovih listov je mogoče doseči zmanjšanje porodnih bolečin in skrajšati čas poroda. S pričetkom uživanja čaja naj bi se sicer počakalo do tretjega trimesečja. Sprva naj bi nosečnice popile eno skodelico čaja dnevno in postopoma povečevale količino, dokler ne pridejo do treh skodelic na dan. Če želite s pitjem začeti prej, se posvetujte s svojim zdravnikom oziroma z ginekologom.

Čaj iz malinovih listov

Zakaj malinovi listi?

Listi maline vsebujejo veliko magnezija, kalcija, kalija, železa, cinka in fosforja. Poleg tega najdemo v njih različne vitamine iz skupine B in vitamin C.  Magnezij sodeluje pri kar 300 procesih v telesu. Med drugim sodeluje pri sintezi beljakovin ter pri delovanju mišičnega in živčnega sistema, vpliva pa tudi na normalen srčni utrip in krvni tlak. Kalij ima zelo pomembno vlogo pri delovanju gladkih mišic, torej tistih, ki se nahajajo v prebavilih, v našem srcu itn. Gladke mišice se krčijo in raztezajo brez našega nadzora, za njihovo nemoteno funkcioniranje pa je ključen prav kalij, skupaj s kalcijem in magnezijem.

- Oglas -

Podobno kot druge pomembne minerale, ki jih najdemo v listih maline, tudi kalcija telo ne more proizvajati samo, zato moramo skrbeti za zadosten vnos ustreznih živil. Kar približno 99 odstotkov kalcija v našem telesu se nahaja v  kosteh in zobeh, poleg tega pa kalcij sodeluje tudi pri strjevanju krvi in, kot že omenjeno, pri delovanju gladkih mišic. Kalcij je tako zelo pomemben za njihovo funkcioniranje, da ga bo organizem začel črpati iz kosti, če telesu ne bomo priskrbeli novih zalog.

Vsebujejo tudi železo

Tudi funkcija železa, še enega minerala, ki ga najdemo v listih maline, je zelo pomembna. Glavna je zagotovo ta, da se na železo v hemoglobinu v pljučih veže kisik, ki nato potuje do vseh celic našega telesa. Pomanjkanje železa, ki je lahko posledica uživanja neustreznih hranil ali slabe absorpcije, običajno privede do slabokrvnosti oziroma anemije, ki jo spremljajo simptomi, kot so utrujenost, pospešen srčni utrip, nemirnost, zadihanost ipd. Z anemijo se pogosteje soočajo ženske, še posebej pa morate biti na to pozorni med nosečnostjo. Torej še en razlog več za pitja čaja iz malinovih listov!

Kako pripravimo čaj?

Sestavine:

  • 2–3 žličke nasekljanih suhih ali svežih listov maline,
  • 2,5 decilitra vode,
  • limona in sladilo (po želji).

Postopek:

- Oglas -

Zavrite vodo in jo nato prelijte po malinovih listih. Posodo pokrijte in pustite stati približno 7 minut. Nato precedite in dodajte dodatke po želji ter popijte čaj.

.

NAJNOVEJŠE