0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBulice na območju žrela – kaj jih povzroča in kako se jih...

Bulice na območju žrela – kaj jih povzroča in kako se jih znebiti?

MORDA VAS ZANIMA

Ste na območju svojega žrela opazili drobne bulice oziroma zadebelitve? Bi vas moralo zaradi tega skrbeti? V nadaljevanju naštevamo nekaj najpogostejših razlogov za ta pojav. Obenem pa bomo na kratko predstavili običajni potek zdravljenja in možnosti za naravno ublažitev tovrstnih težav …

- Oglas -

Običajno je kriva akutna virusna ali bakterijska okužba

V večini primerov so bulice na področju žrela povezane s t. i. faringitisom. Gre za strokovni izraz za vnetje žrela oziroma, natančneje, za vnetje zadnje stene žrela. Zaradi tega imate občutek, da je vaše žrelo zadebeljeno in razdraženo, pojav pa pogosto spremljajo tudi bolečine. Sam faringitis je sicer lahko povezan z različnimi vzroki, vendar pa je najpogosteje vzrok bakterijska ali virusna okužba. A zakaj natančno se ob tovrstnih okužbah oblikujejo bulice? Da bi lahko razumeli ta pojav, moramo vedeti, da se limfna tkiva in vozli takrat, ko se naš organizem bojuje z okužbo oziroma s tujki, napolnijo s tekočino in zatečejo. Zatečene limfne žleze pa lahko nato povzročijo otekanje določenih celic, kar se na površini žrela kaže v obliki bulic.

Faringitis naj bi bil sicer pogosteje povezan z virusnimi kot z bakterijskimi okužbami. Večinoma gre za viruse prehlada ali gripe, včasih pa so lahko bulice na žrelu tudi posledica z okužbe virusi, ki povzročajo norice oz. vodene koze, herpes ali mononukleozo. Virusna in bakterijska obolenja, ki povzročajo okužbo grla, so sicer še posebej pogosta pri otrocih in najstnikih. Tako je mogoče pri teh skupinah tudi pogosteje opaziti pojav bulic na področju žrela.

Bulice na žrelu so v nekaterih primerih kronična težava

Čeprav v večini primerov bulice izginejo, ko prebolimo okužbo, pa so lahko včasih bulice prisotne tudi precej dlje. Takrat je mogoče govoriti o kroničnem faringitisu, za katerega običajno ni kriva okužba, ampak je vzrok zanj večinoma tujek, ki neprekinjeno draži grlo. Mnogokrat je tako za kronični faringitis krivo čezmerno zatekanje kisline v požiralnik, vzrok pa je lahko tudi alergija. Če bulice dlje časa ne izginejo, se sicer mnogi ustrašijo, da bi lahko šlo za raka, a na srečo večinoma tovrstne bulice niso simptom rakavih obolenj. Vsekakor pa je smiselno, da se čim prej posvetujete z zdravnikom in da tako ugotovite, kaj je krivo za to, da bulice na območju žrela vztrajajo tako dolgo.

- Oglas -
Bulice v žrelu

Kakšen je običajen potek zdravljenja?

Kadar je kriva bakterijska okužba, vam lahko zdravnik predpiše antibiotike. A ker so, kot omenjeno, za bulice na žrelu večinoma krive virusne okužbe, to pomeni, da mnogokrat ni predvideno posebno zdravljenje. Lahko pa seveda blažimo neprijetne simptome, pri čemer si lahko uspešno pomagate z naravnimi ukrepi brez nezaželenih stranskih učinkov.

Naravna pomoč za hitrejšo odpravo bulic na žrelu

Kot pomoč pri otekanju žrela in s tem tudi pri zmanjšanju bulic so lahko zelo uporabni določeni naravni pripravki in metode. Izredno priporočljivo je redno grgranje tople vode, ki ste ji dodali malce soli (za 2,5 decilitra vode uporabite približno pol žličke soli, po želji pa lahko primešate še malo sode bikarbone). Pomagajo lahko tudi zeliščni bomboni, na primer žajbljevi ali ingverjevi, ki jih lahko izdelate kar sami, prav tako pa je za hitrejše premagovanje okužb priporočljivo uživanje svežega česna.

Zelo koristno je tudi uporaba vlažilnika zraka, še posebej ponoči, saj to pomaga pri preprečevanju pretiranega izsuševanja žrela. Poleg tega si lahko pomagate tudi s pripravki iz rdečega bresta oziroma iz lubja te rastline. Lubje rdečega bresta je namreč znano po tem, da pomirja sluznico. Na površini žrela ustvari tanek zaščitni sloj, ki pomaga blažiti vnetje, posledično pa bodo tudi bulice izginile hitreje, kot bi sicer. Podobno pa učinkujejo tudi pripravki na osnovi slezove korenine.

Preberite tudi: Angina: vnetje grla, s katerim se ne smemo igrati

.

NAJNOVEJŠE