0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastKaj so lucidne sanje in kako vam lahko pomagajo pri premagovanju strahov?

Kaj so lucidne sanje in kako vam lahko pomagajo pri premagovanju strahov?

MORDA VAS ZANIMA

Včasih se sredi sanj zavemo, da pravzaprav samo sanjamo, ne da bi se zaradi tega zbudili ali da bi se zato sanje prekinile. Čeprav vemo, da gre le za sanje, se te nadaljujejo. Meja med resničnostjo in sanjami se torej zabriše, sami pa začnemo vsaj v določeni meri usmerjati potek sanj. Če vam je to znano, potem ste najbrž vsaj enkrat v življenju doživeli t. i. lucidne sanje. Kako natančno so opredeljene tovrstne sanje, pri čem nam lahko pomagajo in kako doseči, da bi postale lucidne sanje pogostejše?

- Oglas -
Lucidne sanje

Lucidnega sanjanja se je mogoče tudi naučiti

Medtem ko sanjamo, se običajno ne zavedamo, da so to, kar se »dogaja«, v resnici sanje. Šele ko se zbudimo, ugotovimo, da smo sanjali. Glavna značilnost lucidnih sanj – tisto, kar ta tip ločuje od »navadnih sanj« – je tako prav zavedanje, da gre za sanje, medtem ko se te še vedno odvijajo.

Ni sicer povsem jasno, koliko ljudi je sposobnih doživeti lucidne sanje, a strokovnjaki domnevajo, da naj bi bil ta pojav relativno pogost. Lucidne sanje naj bi se običajno odvijale med t. i. REM-fazo. Gre za fazo spanja, za katero je značilno hitro premikanje očesnih zrkel. Pri nekaterih ljudeh pride do lucidnih sanj povsem spontano, spet drugim pa to uspe s pomočjo zavestnega, načrtnega treninga.

Lucidne sanje so uporabna metoda za premagovanje strahov in za soočanje s potlačenimi travmami

Lucidne sanje so lahko odlična priložnost za to, da »pobrskamo« po svojem notranjem svetu. Za nekatere so prav tovrstne sanje pomembno orodje za soočanje z najglobljimi strahovi in za premagovanje teh strahov. Celo mnogi strokovnjaki se strinjajo, da imajo lahko lucidne sanje terapevtske učinke. Običajno se uporabljajo predvsem kot metoda za spopadanje s ponavljajočimi se nočnimi morami, ki imajo lahko zelo negativen vpliv na posameznika oziroma posameznico.

- Oglas -

Tako obstaja tudi posebna oblika terapije, ki je namenjena prav učenju lucidnega sanjanja. S tem dobijo ljudje, ki imajo pogosto težave z nočnimi morami, nadzor nad svojimi sanjami, kar jim nemalokrat pomaga pri predelavi potlačenih travmatičnih izkušenj. Obenem lahko lucidne sanje pomagajo pri premagovanju specifičnih fobij, kot je na primer strah pred letenjem ali strah pred pajki. Tovrstne sanje lahko namreč delujejo kot nekakšna izpostavitvena terapija, saj se lahko ljudje v svojih sanjah postopoma izpostavljajo tistemu, česar se v realnosti močno bojijo.

Najboljše vaje za spodbujanje lucidnih sanj

Obstajajo različne tehnike, ki lahko pomagajo pri tem, da postanejo lucidne sanje pogostejše. Ena izmed njih je ta, da se v budnem stanju večkrat na dan vprašate, ali morda pravkar sanjate, medtem ko z dlanjo pritisnete ob steno. Gre za nekakšno »preverjanje resničnosti«, s pomočjo katerega se naučimo biti pozornejši na razlike med budnostjo in sanjami. Druga tehnika je večkratno branje posameznih povedi. V resničnosti seveda ostaja poved vseskozi nespremenjena, medtem ko se v sanjah običajno nenehno spreminja. Če boste te vaje izvajali večkrat dnevno, se boste nanje lažje spomnili tudi v sanjah in tako hitreje ozavestili, da pravzaprav samo sanjate.

Kako pe lahko spodbudimo lucidne sanje?

Še ena uporabna tehnika je ta, da nastavite budilko, ki vas zbudi po nekaj urah spanja, po krajšem času budnosti pa ponovno zaspite. Cilj te tehnike je, da tako nemudoma ponovno vstopite v fazo REM, med katero so lucidne sanje najverjetnejše. Koristno pa je lahko tudi to, da si pred spanjem ponavljate afirmacije, kot je na primer: »Nocoj bom zaznal, da sanjam.« Tu gre za nekakšno »samoprogramiranje«, ki poveča možnost za lucidne sanje. Za konec pa naj omenimo še, da so lucidne sanje praviloma pogostejše pri ljudeh, ki vodijo dnevnik sanj, in pri tistih, ki redno meditirajo.

.

NAJNOVEJŠE