0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeBritanci poskušajo rešiti čebele z akcijo ‘posvojite panj’

Britanci poskušajo rešiti čebele z akcijo ‘posvojite panj’

MORDA VAS ZANIMA

Britanski čebelarji so pozvali vse, ki jim ni vseeno za usodo čebel, vendar pa nočejo ali pa nimajo možnosti imeti panja doma.

- Oglas -

Tako je Britanska čebelarska zveza ustvarila novo kampanjo, ki je uvedla podobno, kot je že bilo nekoč uzvedeno s tigri ter orangutanih, ki jih lahko posvojimo. Tako bodo lahko Britanci postali neke vrste čebelarji iz naslonjača in se pridružili mreži čebelarjev, ki bo ustvarjena v Veliki Britaniji.

cebela
Seveda verjetno vsi poznamo tisti znani Einsteinov rek, ki pravi “ko bo umrla zadnja čebela, človeštvo ne bo živelo več kot 4 leta”. Čebele namreč igrajo pomembno vlogo v kmetijstvu in nevede na leto pridelajo na primer v Veliki Britaniji s svojo marljivostjo kar med 100 in 200 milijonov funtov pridelka na leto.
Med pa je pri tem vreden med 10 in 30 milijoni funtov na leto (znesek je bil izračunan glede na Britansko povprečje).

Problem je seveda pri tem, da čebelam grozijo vedno večje grožnje, ki jih predstavljajo razni pesticidi, bolezni ter pomanjkanje prostora za bivanje in prehranjevanje.

- Oglas -

Kolonije čebel so zato upadle za 6-12 odstotkov v zadnjih treh letih, kar je dokaj zaskrbljujoče.
Ideja posvojitve panja pa cilja na denarne prispevke, ki bodo namenjeni raziskavam, ki bodo poskusile preprečiti varroa mite virus, ki ubija čebele, poleg tega pa se bodo posvetili tudi študiji drugih virusov, infekcijam, genetiki, reje, vplivu pesticidov ter izgubi domov. S to kampanjo bi tako naj ljude pripomogli k problematiki čebelarstva in pri boju proti izumrtju čebel.

.

NAJNOVEJŠE