Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaKako se celice zaščitijo proti raku

Kako se celice zaščitijo proti raku

MORDA VAS ZANIMA

Celice imajo dva različna varovalna sistema, ki jih varujeta pred nekontroliranim deljenjem in izgubo nadzora med stresom. Do sedaj so raziskovalci sklepali, da sta ta dva sistema popolnoma ločena eden od drugega, sedaj pa so prvič s pomočjo živalskega modela limfoma raziskovalci rakavih obolenj centra Max Delbrück (MDC) iz Berlina pokazali, da ta dva sistema oziroma programa delujeta skupaj s pomočjo interakcije z zdravimi celicami imunskega sistema, da preprečujejo nastanek raka.

- Oglas -


Ti rezultati bodo nedvomno velikega pomena pri nadaljnih raziskavah in zdravljenju rakavih obolenj v prihodnosti.

Raziskovalci, ki delajo na the področjih, so že nekaj časa vedeli, da lahko rakave celice same aktivirajo varovalne programe telesa v zgodnjem stadiju bolezni. To pojasni dejstvo, da lahko nekateri tumorji rastejo tudi več desetletji, preden izbruhne bolezen. Varovalni sistem deluje tako, da sproži apoptozo (programirana smrt celice), kar povzroči, da se okvarjene celice žrtvujejo, da bi rešile naše telo. Kemoterapija aktivira ravno ta sistem, da uniči rakave celice.

Drugi sistem zaščite, ki pa ni tako dobro razumljen kot apoptoza, pa je sproženo biološko staranje, ki ustavi naravni cikel celice, kar prepreči nadaljno delitev celice, vendar pa pri tem celica ostane živa metabolično aktivna.

Znanstveniki so dokazali, da Myc onkogen igra ključno vlogo pri aktiviranju obeh zaščitnih programov. Onkogen najprej sproži apoptozo (smrt poškodovanih celic), nato pa se sporazumeva tudi s tkivom, ki obdaja tumor in vsebuje zdrave celice in pa imunskim sistemom in prek tega ustavi ali upočasni deljenje obolelih rakavih celic.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×