0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako se celice zaščitijo proti raku

Kako se celice zaščitijo proti raku

MORDA VAS ZANIMA

Celice imajo dva različna varovalna sistema, ki jih varujeta pred nekontroliranim deljenjem in izgubo nadzora med stresom. Do sedaj so raziskovalci sklepali, da sta ta dva sistema popolnoma ločena eden od drugega, sedaj pa so prvič s pomočjo živalskega modela limfoma raziskovalci rakavih obolenj centra Max Delbrück (MDC) iz Berlina pokazali, da ta dva sistema oziroma programa delujeta skupaj s pomočjo interakcije z zdravimi celicami imunskega sistema, da preprečujejo nastanek raka.

- Oglas -


Ti rezultati bodo nedvomno velikega pomena pri nadaljnih raziskavah in zdravljenju rakavih obolenj v prihodnosti.

Raziskovalci, ki delajo na the področjih, so že nekaj časa vedeli, da lahko rakave celice same aktivirajo varovalne programe telesa v zgodnjem stadiju bolezni. To pojasni dejstvo, da lahko nekateri tumorji rastejo tudi več desetletji, preden izbruhne bolezen. Varovalni sistem deluje tako, da sproži apoptozo (programirana smrt celice), kar povzroči, da se okvarjene celice žrtvujejo, da bi rešile naše telo. Kemoterapija aktivira ravno ta sistem, da uniči rakave celice.

Drugi sistem zaščite, ki pa ni tako dobro razumljen kot apoptoza, pa je sproženo biološko staranje, ki ustavi naravni cikel celice, kar prepreči nadaljno delitev celice, vendar pa pri tem celica ostane živa metabolično aktivna.

- Oglas -

Znanstveniki so dokazali, da Myc onkogen igra ključno vlogo pri aktiviranju obeh zaščitnih programov. Onkogen najprej sproži apoptozo (smrt poškodovanih celic), nato pa se sporazumeva tudi s tkivom, ki obdaja tumor in vsebuje zdrave celice in pa imunskim sistemom in prek tega ustavi ali upočasni deljenje obolelih rakavih celic.

.

NAJNOVEJŠE