Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
Zdravje & prehranaKako se celice zaščitijo proti raku

Kako se celice zaščitijo proti raku

MORDA VAS ZANIMA

Celice imajo dva različna varovalna sistema, ki jih varujeta pred nekontroliranim deljenjem in izgubo nadzora med stresom. Do sedaj so raziskovalci sklepali, da sta ta dva sistema popolnoma ločena eden od drugega, sedaj pa so prvič s pomočjo živalskega modela limfoma raziskovalci rakavih obolenj centra Max Delbrück (MDC) iz Berlina pokazali, da ta dva sistema oziroma programa delujeta skupaj s pomočjo interakcije z zdravimi celicami imunskega sistema, da preprečujejo nastanek raka.

- Oglas -


Ti rezultati bodo nedvomno velikega pomena pri nadaljnih raziskavah in zdravljenju rakavih obolenj v prihodnosti.

Raziskovalci, ki delajo na the področjih, so že nekaj časa vedeli, da lahko rakave celice same aktivirajo varovalne programe telesa v zgodnjem stadiju bolezni. To pojasni dejstvo, da lahko nekateri tumorji rastejo tudi več desetletji, preden izbruhne bolezen. Varovalni sistem deluje tako, da sproži apoptozo (programirana smrt celice), kar povzroči, da se okvarjene celice žrtvujejo, da bi rešile naše telo. Kemoterapija aktivira ravno ta sistem, da uniči rakave celice.

Drugi sistem zaščite, ki pa ni tako dobro razumljen kot apoptoza, pa je sproženo biološko staranje, ki ustavi naravni cikel celice, kar prepreči nadaljno delitev celice, vendar pa pri tem celica ostane živa metabolično aktivna.

Znanstveniki so dokazali, da Myc onkogen igra ključno vlogo pri aktiviranju obeh zaščitnih programov. Onkogen najprej sproži apoptozo (smrt poškodovanih celic), nato pa se sporazumeva tudi s tkivom, ki obdaja tumor in vsebuje zdrave celice in pa imunskim sistemom in prek tega ustavi ali upočasni deljenje obolelih rakavih celic.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×