Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Ekologija & okoljeAli lahko gensko spremenjeni komarji pomagajo proti širjenju malarije?

Ali lahko gensko spremenjeni komarji pomagajo proti širjenju malarije?

MORDA VAS ZANIMA

Komarji vsako leto prenesejo nalezljive bolezni na miljone ljudi, ena najnevarnejših pa je malarija, za katero ni pravega cepiva. Nova raziskava razkriva, da bi bili lahko komarji, ki bi jih z genskim inženiringom ustvarili v laboratorijih, postali naravne ‘injekcije’, ki bi pomagale pri omejevanju širjenja prenosljivih bolezni.

- Oglas -


Raziskava, ki jo vodi profesor Shigeto Yoshida iz Japonske, se osredotoča na žlezo slinavko komarjev Anopheles stephensi, ki so glavni prenašalci malarije na ljudi.

Krvosesi organizmi, med katere spadajo komarji, klopi, nekatere vrste muh in dugi, lahko med hranjenjem s krvjo prenesejo na gostitelja celo vrsto nalezljivih bolezni. Med te spada malarija, ki pobije 1 do 2 miljona ljudi letno, večina teh žrtev so afrikški otroci. Ker učinkovito cepivo proti malariji ne obstaja, so znanstveniki začeli iskati rešitev drugje.

Zadje desetletje so se ukvarjali s problemom in teorijami, kako bi lahko komarje same spremenili na način, da bi oni sami delovali kot cepivo proti malariji in ne bi širili bolezni. Ker pa so prej raziskave omejili le na prebavila insektov, razsikava do sedaj ni šla naprej z razvojem.

Pik spemenjenega komarja naj bi deloval tako, kot ostala cepiva, ki telesu pomagajo ustvariti zaščito proti določeni bolezni vendar brezplačno in brez bolečin (če seveda ne štejemo komarjevega pika). Če bi osebo kasneje pičil komar, okužen z malarijo, bi imela občutno več možnosti, da okužbo preživi in preboli brez drugih posledic.

- Oglas -

Zaenkrat taka rešitev še ni dovolj raziskana, tudi ni dokazano, da je taka vrsta zaščite sploh možna in zaenkrat še vedno ostaja le pri teoretični osnovi, se pa pri tem poraja vprašanje etičnosti. Ali je to res naravna metoda zaščite in kako kotrolirati odmerke cepiva na tak način, saj komar lahko piči enega človeka večkrat naenkrat, poleg tega lahko nastanejo razne mešanice med ustvarjenimi in naravnimi vrstami komarjev, kar lahko pripelje tudi do mutacije komarjev in pa tudi virusov in bakterij, ki jih le-ti prenašajo.

Vir:  Science Daily

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×