0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeAli lahko gensko spremenjeni komarji pomagajo proti širjenju malarije?

Ali lahko gensko spremenjeni komarji pomagajo proti širjenju malarije?

MORDA VAS ZANIMA

Komarji vsako leto prenesejo nalezljive bolezni na miljone ljudi, ena najnevarnejših pa je malarija, za katero ni pravega cepiva. Nova raziskava razkriva, da bi bili lahko komarji, ki bi jih z genskim inženiringom ustvarili v laboratorijih, postali naravne ‘injekcije’, ki bi pomagale pri omejevanju širjenja prenosljivih bolezni.

- Oglas -

komar
Raziskava, ki jo vodi profesor Shigeto Yoshida iz Japonske, se osredotoča na žlezo slinavko komarjev Anopheles stephensi, ki so glavni prenašalci malarije na ljudi.

Krvosesi organizmi, med katere spadajo komarji, klopi, nekatere vrste muh in dugi, lahko med hranjenjem s krvjo prenesejo na gostitelja celo vrsto nalezljivih bolezni. Med te spada malarija, ki pobije 1 do 2 miljona ljudi letno, večina teh žrtev so afrikški otroci. Ker učinkovito cepivo proti malariji ne obstaja, so znanstveniki začeli iskati rešitev drugje.

Zadje desetletje so se ukvarjali s problemom in teorijami, kako bi lahko komarje same spremenili na način, da bi oni sami delovali kot cepivo proti malariji in ne bi širili bolezni. Ker pa so prej raziskave omejili le na prebavila insektov, razsikava do sedaj ni šla naprej z razvojem.

- Oglas -

Pik spemenjenega komarja naj bi deloval tako, kot ostala cepiva, ki telesu pomagajo ustvariti zaščito proti določeni bolezni vendar brezplačno in brez bolečin (če seveda ne štejemo komarjevega pika). Če bi osebo kasneje pičil komar, okužen z malarijo, bi imela občutno več možnosti, da okužbo preživi in preboli brez drugih posledic.

Zaenkrat taka rešitev še ni dovolj raziskana, tudi ni dokazano, da je taka vrsta zaščite sploh možna in zaenkrat še vedno ostaja le pri teoretični osnovi, se pa pri tem poraja vprašanje etičnosti. Ali je to res naravna metoda zaščite in kako kotrolirati odmerke cepiva na tak način, saj komar lahko piči enega človeka večkrat naenkrat, poleg tega lahko nastanejo razne mešanice med ustvarjenimi in naravnimi vrstami komarjev, kar lahko pripelje tudi do mutacije komarjev in pa tudi virusov in bakterij, ki jih le-ti prenašajo.

Vir:  Science Daily

.

NAJNOVEJŠE