Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okoljeAli lahko gensko spremenjeni komarji pomagajo proti širjenju malarije?

Ali lahko gensko spremenjeni komarji pomagajo proti širjenju malarije?

MORDA VAS ZANIMA

Komarji vsako leto prenesejo nalezljive bolezni na miljone ljudi, ena najnevarnejših pa je malarija, za katero ni pravega cepiva. Nova raziskava razkriva, da bi bili lahko komarji, ki bi jih z genskim inženiringom ustvarili v laboratorijih, postali naravne ‘injekcije’, ki bi pomagale pri omejevanju širjenja prenosljivih bolezni.

- Oglas -


Raziskava, ki jo vodi profesor Shigeto Yoshida iz Japonske, se osredotoča na žlezo slinavko komarjev Anopheles stephensi, ki so glavni prenašalci malarije na ljudi.

Krvosesi organizmi, med katere spadajo komarji, klopi, nekatere vrste muh in dugi, lahko med hranjenjem s krvjo prenesejo na gostitelja celo vrsto nalezljivih bolezni. Med te spada malarija, ki pobije 1 do 2 miljona ljudi letno, večina teh žrtev so afrikški otroci. Ker učinkovito cepivo proti malariji ne obstaja, so znanstveniki začeli iskati rešitev drugje.

Zadje desetletje so se ukvarjali s problemom in teorijami, kako bi lahko komarje same spremenili na način, da bi oni sami delovali kot cepivo proti malariji in ne bi širili bolezni. Ker pa so prej raziskave omejili le na prebavila insektov, razsikava do sedaj ni šla naprej z razvojem.

Pik spemenjenega komarja naj bi deloval tako, kot ostala cepiva, ki telesu pomagajo ustvariti zaščito proti določeni bolezni vendar brezplačno in brez bolečin (če seveda ne štejemo komarjevega pika). Če bi osebo kasneje pičil komar, okužen z malarijo, bi imela občutno več možnosti, da okužbo preživi in preboli brez drugih posledic.

- Oglas -

Zaenkrat taka rešitev še ni dovolj raziskana, tudi ni dokazano, da je taka vrsta zaščite sploh možna in zaenkrat še vedno ostaja le pri teoretični osnovi, se pa pri tem poraja vprašanje etičnosti. Ali je to res naravna metoda zaščite in kako kotrolirati odmerke cepiva na tak način, saj komar lahko piči enega človeka večkrat naenkrat, poleg tega lahko nastanejo razne mešanice med ustvarjenimi in naravnimi vrstami komarjev, kar lahko pripelje tudi do mutacije komarjev in pa tudi virusov in bakterij, ki jih le-ti prenašajo.

Vir:  Science Daily

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×