To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Ekologija & okoljeZakaj čebele izumirajo?

Zakaj čebele izumirajo?

MORDA VAS ZANIMA

Skrb vzubujajoče izginjanje čebel v Evropi in ZDA predstavlja potencialno ekološko apokalipso. Verjetno je že vsem znan Einstainov rek: ˝Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta; saj ko ni več čebel, ni več opraševanja, ni več rastlin, ni več živali, ni več ljudi˝, ampak malo nas ve, kdo je sploh za to katastrofo kriv.

- Oglas -

Večina se nas ne zaveda, da v tej dobi napredne tehnologije, vseeno skromna čebela predstavlja glavno vlogo pri vzdrževanju ekološkega ravnovesja. Raziskave kažejo, da se je izumiranje čebel začelo okoli leta 1980 – od takrat se je število čebelarjev zmanjšalo za polovico.

Samo od čebelarstva je odvisnih:

  • 84% rastlin v Evropi oprašujejo čebele
  • 76% živilskih proizvodov za prehrano

Strokovnjaki so pred dilemo, kaj je sploh tako množično izumiranje, sploh zadnja leta povzročilo. Uspelo jim je izločiti možnost, da čebele ubijajo paraziti, obstaja pa verjetnost, da čebele ubija nekakšen strup ali kemikalija, ki se uporablja v kmetijstvu – morda so krive tudi genetsko spremenjene rastline. V vsakem primeru smo krivi ljudje.

Nemški strokovnjaki ugotavljajo, da se je populacija čebel nenadno spustila iz 25% na 80%, kar je zelo zaskrbljujoč podatek. Ugotovili pa so tudi, da čebele na izumirajo v panju, ampak, da izgubijo orientacijo in se ne morejo vrniti domov. Tistih nekaj čebel, ki pa je ostalo v panju, pa je bilo okuženih z več virusi ali glivicami, kar je znak propada njihovega imunskega sistema. Najbolj pogosta virusa, ki so ju našli v čebelah sta Varoja ter Nosema ceranae. To pa je neposredno povezano z najdbo parazitov v čebelah, saj je njihov imunski sistem prešibak, da bi se branil proti njim. To nam razkriva paradoks: ali se je zaradi parazitov čebelin inmunski sistem oslabil, ali pa je bilo v čebelah najdenih toliko parazitov, ker je njihov imunski sistem prešibak, da bi se jih branil proti njim.

- Oglas -

Nekaj je vsekakor potrebno storiti – in ne le to, da se npr. v ZDA uvažajo čebele iz Rusije, ker bi naj bile le-te bolj odporne, ampak je potrebno drastično spremeniti naš stil življenja, če sploh želimo ostati na tem planetu naslednjih nekaj desetletij.

Torej naslednjič, ko boste na pikniku pili sok in boste opazili čebelo, ki se je prišla odpočiti na rob kozarca – narediti uslugo naravi, jo pustite naj si oddahne, saj konec koncev dela uslugo vam.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×