Naučimo se reciklirati

Predstavljamo vam nekaj koristnih nasvetov o recikliranju vsakodnevnih odpadkov. Kako recikliramo nevarnejše odpadke in zdravila smo že pisali, tokrat pa nekoliko več o vsakodnevnih odpadkih.

Zato DA, splača se reciklirati in tukaj je nekaj nasvetov, kako in kaj reciklirati:

Zbirajte časopisni papir, vendar pazite, da ga zapakirate v papirnate vrečke, ko ga nesete na zbirališče papirja. Za časopise in revije, ki jih vsakodnevno prebirate, letno pade na miljone dreves. Naučimo se nekaj tudi vrniti naravi, saj drevesa čistijo zrak okoli nas.

Ne raciklirajte mokrih kartonov, saj lahko zamašijo sortirne stroje. Moker karton raje prej posušite doma, saj lahko v nasprotnem primeru uničite še preostali del suhega papirja.

Med reciklažne stvari ne sodijo pokrovčki plastenk, saj niso narejeni iz istih materialov kot preostali del plastenke. Energija, ki se prihrani z racikliranjem ene plastenke, lahko poganja računalnik 25 minut.

Pločevinke sperite preden jih nesete na zbirališča. Aluminijasta pločevinka je eden izmed najboljših kandidatov za recikliranje, saj lahko aluminij recikliramo znova in znova.

Ne skrbite, če je v steklenici piva ostala limona, ali pa v kozarcu marmelade še kakšen ostanek le-te. Raciklažni stroji bodo vse to oprali. Vendar pa je vseeno priporočljivo, da splaknete steklene kozarce preden jih nesete na zbirališče odpadkov.