0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKaj je Bownova terapija in kako nam lahko pomaga?

Kaj je Bownova terapija in kako nam lahko pomaga?

MORDA VAS ZANIMA

Bownova terapija, znana tudi kot Bownova tehnika, je holistična metoda ročne terapije, ki se osredotoča na zdravljenje celotnega telesa s poudarkom na fasciji, mišično-vezivnem tkivu, ki obdaja mišice in organe. S to tehniko se lahko učinkovito soočimo z različnimi telesnimi težavami in bolečinami. Pristop temelji na prepričanju, da ima telo sposobnost samozdravljenja, in terapevti uporabljajo serijo natančno določenih gibov, da stimulirajo telesne zdravilne procese.

- Oglas -

Bownova terapija postaja vedno bolj priljubljena in sprejeta manualno-vibracijska metoda ter pomemben del komplementarne medicine. Ne vemo natančno, kako in zakaj Bownova terapija deluje tako dobro in zakaj je pogosto učinkovita tam, kjer ostale terapije niso.

Obstaja cela vrsta teorij, ki naj bi pomagale razumeti čudovito dediščino, ki nam jo je zapustil Thomas Bowen. Naivno bi bilo pripisovati neobičajno visoko uspešnost terapije le posameznim delom procesa, saj prav medsebojno dopolnjevanje vseh pomembnih komponent pripomore k učinkovitosti Bownove terapije.

Zgodovina in osnovna načela Bownove terapije

Metodo je v 50-ih letih prejšnjega stoletja v Avstraliji razvil Tom Bowen. Kljub temu, da ni imel formalnega medicinskega ozadja, je Tom Bowen razvil edinstven pristop k telesnemu zdravljenju, ki se je izkazal za izjemno učinkovitega. Osnovna načela Bownove terapije temeljijo na prepričanju, da je telo medsebojno povezano sistemsko omrežje, kjer je vsaka komponenta odvisna od druge. Sproščujoči gibalni vzorci in poteze, ki se uporabljajo pri tej tehniki zdravljenja, so zasnovani tako, da ponovno vzpostavijo ravnovesje in harmonijo v telesu.

- Oglas -

Za kaj se lahko uporablja?

Bownovo terapijo najpogosteje uporabljamo pri mišično-vezivno-skeletnih težavah, ki so posledica športnih poškodb, nesreč, negativnih delovnih navad in fizičnih manifestacij stresa, starostnih tegob, kolikah pri dojenčkih, težav v nosečnosti … Terapija je uspešna pri uravnovešanju že prisotnih motenj in kot preventivni ukrep. Mnogi klienti, ki njene učinke že poznajo, jo tudi redno uporabljajo zaradi njenih globokih sprostitvenih učinkov in zmanjšanja stresa.

Bownova terapija se je izkazala kot zelo uspešna pri akutnih in kroničnih težavah v mehkih tkivih (npr. zamrznjena rama, teniški komolec, sindrom karpalnega kanala,) športnih poškodbah, bolečinah v celotnem hrbtu in vratu, išiasu, problemih z medenico, kolki, koleni, gležnji, pri glavobolih, migrenah, motnjah v dihalnem, prebavnem, reprodukcijskem in hormonskem sistemu, zelo pa je uspešna tudi pri rehabilitaciji po operacijah (še posebej na sklepih).

Običajno že 2 ali 3 terapije zadostujejo za znatno izboljšanje počutja.

Bownova terapija nam da veliko možnost za uspešnejšo zdravilno intervencijo, ki je blaga (neboleča) in ima neizmerne sposobnosti za samoozdravljenje.

- Oglas -

Kako poteka Bownova terapija?

Bownova terapija običajno traja med 30 in 60 minutami. Pacient je običajno oblečen v lahka oblačila in leži na terapevtski mizi. Terapevt nato uporabi serijo nežnih, a zelo specifičnih gibov na določenih delih telesa. Med posameznimi seti gibov terapevt pogosto zapusti sobo, kar omogoča telesu, da absorbira in integrira zdravilni učinek terapevtske intervencije. Gibi so zasnovani tako, da sprostijo napetosti in pomagajo izboljšati cirkulacijo, kar omogoča boljše delovanje mišic, sklepov in drugih telesnih sistemov.

Raziskave kažejo, da Bownova terapija takoj in uravnoteževalno učinkuje na avtonomno živčevje (del živčevja, ki deluje neodvisno od naše zavesti) in na energetski sistem. Avtonomno živčevje nadzoruje več kot 80 % vseh telesnih funkcij in je zelo občutljivo na daljša stresna stanja ali premočne dražljaje.

Če naše življenje izkušamo pretežno skozi učinke simpatičnega živčevja, ki je pripravljeno na »boj ali pobeg«, telo ne more doseči ravnovesja, ki je potrebno za ozdravljenje. Za to mora biti aktiven »zaviralni« del živčevja (parasimpatično živčevje). Bownova terapija sproži začasni premik prevlade s simpatičnega na parasimpatično živčevje, s čimer ustvari priložnost za ravnovesje, ki jo naše telo hitro prepozna in se začne uravnavati.

Bownove poteze tudi hitro izzovejo vidno in otipljivo zmanjšanje napetosti v mišičnih vlaknih in mišičnih ovojnicah. Medceličnina v vezivnem tkivu se lahko že s kratkim dotikom in nežnim pritiskom spremeni iz želatinoznega v bolj tekoče, prožno stanje. Zaradi tega pride do boljše hidracije tkiv, izboljšanega limfatičnega pretoka, odstranitve energetskih blokad in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju.

Blagodejno deluje tudi pri nosečnicah

Z Bownovo terapijo lahko v mnogih primerih nosečim ženskam pomagamo pri odpravi bolečin, predvsem v spodnjem delu hrbta. Redna Bownova terapija bodoči mamici pomaga tudi do boljšega počutja, hkrati pa na ta način tudi lažje sprejema spremembe, ki nastajajo v telesu. Ker se telo v nosečnosti spreminja in pripravlja na porod, lahko pride tudi do nevšečnosti, ki niso značilne le za obdobje nosečnosti, ampak se lahko pojavijo tudi med porodom in v obdobju po njem.

Kako deluje Bownova terapija

Kako deluje Bownova terapija?

Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnavna enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje. Bownovi terapevti zaupamo, da telo samo ve, kje in v kakšnem zaporedju morajo pri posamezniku potekati spremembe, zato tega procesa ne oviramo.

Da bi telesu posredovali osnovne dražljaje, začnemo z Bownovimi potezami na površinskem vezivnem tkivu/mišičnih ovojnicah. To tkivo je (v vsej svoji raznolikosti) ena najpomembnejših anatomskih struktur.

Vezivno tkivo oz. fascija je fascinanten in kritičen del naših teles. Navedla bom le nekaj njegovih številnih vlog:

  • Povezuje, podpira in obdaja vsa ostala tkiva.
  • Deluje kot avtocesta za električne/energetske tokove.
  • Je medij, v katerega pritekajo celična hranila, iz njega pa se izločajo toksini.
  • Je nosilec tekočine, v kateri se naše celice kopajo, hranijo in iz katere se po odmrtju izločijo.

Poleg tega medceličnina predstavlja bazo, v kateri prihaja do številnih biokemičnih reakcij in izmenjav, obenem pa obdaja tudi živčne končiče, mezgovnice in bezgavke. Vibracije in neznatni električni impulzi, ki jih sprožajo nežni Bownovi potegi, se hitro in z lahkoto širijo prek vsenavzoče medceličnine v telesu, seveda pod pogojem, da je telo zadostno hidrirano.

Fascija oz. vezivno tkivo je tudi mesto, ki je pogosto opisano kot »dom naših čustev«, naše čustveno telo.

Spomini na pretekle izkušnje ali poškodbe, negativne misli in čustva lahko dolgo časa ostanejo ujeti v vezivnem tkivu in sistemu meridianov. Ko se tkiva sprostijo, se lahko istočasno sprostijo tudi te pozabljene zaviralne energije, ki pronicajo na površje in lahko v našo zavest vstopijo med ali po Bownovi terapiji.

Kaj pravijo terapevti, ki izvajajo Bownovo terapijo

Po obisku pri Bownovem terapevtu skoraj vedno pride do pozitivnih čustvenih odzivov (manjša duševna napetost, občutek sproščenosti, boljše razpoloženje, lažje soočanje z življenjem itd.) Te spremembe so morda tudi posledica učinkovanja na limbični sistem (center čustev) in boljšega ravnovesja v energetskem sistemu.

Bownova terapija naše telo ponovno »spomni«, kako učinkovito je lahko. Po njej se telesno in čustveno dobro počutimo. Naše telo bo močnejše, manj boleče, prožnejše in bolj spoščeno, kar se bo pri mnogih kazalo v izboljšani kakovosti življenja. Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnavna enota, ki lahko že z minimalnimi zunanjimi dražljaji prične uravnavati porušeno ravnovesje.

.

NAJNOVEJŠE