0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBorovnica v domači lekarni za zdravilne namene

Borovnica v domači lekarni za zdravilne namene

MORDA VAS ZANIMA

Borovnica raste po vseh slovenskih gozdovih (vlažna, kisla tla) in med ruševjem od nižine do subalpskega pasu. Grmički imajo ovalne, nazobčane liste in bele cvetove. Sorodno vrsto, barjansko kopišnico, pa poznajo v alpskih delih Švice, kjer jo nabirajo, posušijo in skuhajo v marmelado.

- Oglas -

Uporaba borovnic

Uporabljamo posušene plodove, ki se zelo počasi sušijo. Priporočljivo je sušenje na krušni peči. Suhe sladko-kiselkaste plodove borovnice lahko hranimo do dveh let v dobro zaprti stekleni posodi. Liste borovnice pa nabiramo junija in jih prav tako posušimo.

Zdravilne učinkovine v borovnicah

Katehinske čreslovine so glavne učinkovine plodov borovnice. Med drugim vsebujejo še barvila antociane, flavonske glikozide, fenilkarboksilne in organske kisline, kot so citronska, jabolčna ter vinska kislina. Vsebujejo tudi pektin, vitamine skupine B ter askorbinsko kislino in betakaroten, ki delujeta antioksidativno v našem telesu ter tako preprečujeta oksidacijo pomembnih celičnih molekul. Listi borovnice pa prav tako vsebujejo katehinske čreslovine, flavonske in flavonolne glikozide, arbutin, prosti hidrokinon ter organske kisline.

Odlična pomoč pri driski in drugi učinki

Naše babice so poznale posušene plodove borovnice kot odlično prvo pomoč pri driski. Čreslovine, ki jih vsebujejo, so vezane na barvila. Le-te se sprostijo šele v alkalnem prebavnem soku in delujejo na naše črevesje. Za učinkovito delovanje potrebujemo le manjšo količino suhih plodov. V črevesju zmanjšujejo peristaltiko, zavirajo rast in razmnoževanje škodljivih bakterij ter delujejo protivnetno. Plodove uporabljamo pri vseh nalezljivih črevesnih katarjih in drugih črevesnih obolenjih, ki jih spremljata driska in bruhanje. Delujejo adstringentno, antiseptično, vežejo toksine, ki jih izločajo bakterije.

- Oglas -

Sveže borovnice pa so odlično sadje, polno vitaminov C, B, sladkorja in pektina, za ostarele, obolele in otroke, saj izboljšajo prebavo in čistijo prebavne poti. Antociani zmanjšajo prepustnost kapilarnih sten in jih tako krepijo. Liste borovnice pa uporabimo v mešanici zelišč za pripravo čaja. Listi namreč vsebujejo arbutin, ki blagodejno deluje pri vnetjih sečil. Pri sladkorni bolezni si lahko pomagamo s čajnimi mešanicami, ki vsebujejo liste borovnice, ki znižujejo raven sladkorja v krvi. Vendar bodimo pozorni, da pijemo čajne mešanice le krajše časovno obdobje, saj lahko pri daljši uporabi pride do težav z jetri (zaradi hidrokinona, ki je prisoten v listih). Borovničevih pripravkov ne jemljite, če uživate zdravila proti strjevanju krvi.

Čaj iz plodov borovnice

Čaj iz plodov borovnice

3 žličke plodov borovnice prelijemo z 250 ml vode. Zavremo in kuhamo 10 minut. Vsako uro popijemo po 1 žlico čaja. Lahko ga uživamo pri driskah, učinkovit pa je tudi pri vnetjih ustne sluznice, uporabimo ga za izpiranje ustne votline ter pri izraščanju in izpadanju mlečnih zob. Prav tako ga uporabimo pri krvavitvah v ustni votlini, aftah in za grgranje pri vnetju žrela. Kot obloge ga lahko uporabimo pri ekcemih in lišajih na koži.

Čajna mešanica za sladkorne bolnike

Potrebujemo:

 • liste borovnice (30 g)
 • lupine fižola (30 g)
 • liste poprove mete (40 g)

Priprava:

- Oglas -

1 jedilno žlico mešanice zelišč prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 20 minut. Popijemo lahko do 3 skodelice čaja na dan. Naredimo krajšo kuro s presledkom, ki naj traja vsaj toliko časa, kot smo pili čaj.

Sadni napitek

Potrebujemo:

 • posušene jagode borovnice (10 g)
 • šipek (10 g)
 • semena kreše (10 g)
 • korenine omana (20 g)
 • 1 l belega vina

Priprava:

V vinu 5 minut kuhamo sadje in semena kreše, nato odcedimo in dodamo korenine omana (blaži kašelj, sprošča krče). Mešanico pustimo pokrito en dan. Precedimo in natočimo v steklenico. Uživamo 3-krat dnevno po 1 žličko pripravka, jemljemo 3 tedne.

Recept za zdrav zajtrk

Potrebujemo:

 • sveže borovnice (2 pesti)
 • grški jogurt (200 g)
 • od 10 do 15 indijskih oreščkov
 • med ali javorjev sirup  (1 žličko)

Vse sestavine premešamo in tako pripravimo nasiten, hranilen in zdrav zajtrk ali malico.

.

NAJNOVEJŠE