0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana10 znakov nevarnih krvnih strdkov in pljučne embolije

10 znakov nevarnih krvnih strdkov in pljučne embolije

MORDA VAS ZANIMA

Krvni strdki so praviloma odziv na poškodbo: če se poškodujemo, se kri okoli rane vsaj pri zdravih osebah brez motenj strjevanja krvi strdi, kar nas zaščiti pred izkrvavitvijo. Vendar lahko včasih strdki nastajajo tudi v samih žilah, ne da bi na to vplivala zunanja poškodba. Gre za pojav, ki je znan kot tromboza. Prizadene lahko tako arterije kot vene. Posledica krvnega strdka je oviran pretok krvi. Tromboza je povezana s povečanim tveganjem za najrazličnejše zaplete, vključno z miokardnim infarktom, pljučno embolijo in možgansko kapjo.

- Oglas -

O pljučni emboliji govorimo, ko krvni strdek, ki nastane v drugem delu telesa – običajno v nogah – pripotuje do pljuč in se zatakne v arterijah, po katerih se kri, nasičena s kisikom, dovaja iz srca do pljuč. Kisik tako precej težje doseže pljuča in druge dele telesa. Pljučna embolija je lahko usodna, zato je nujno čim hitrejše ukrepanje.

Preverite, kateri so najpogostejši znaki (potencialno) nevarnih krvnih strdkov.

1. Zelo vroča koža

Koža na območju krvnega strdka je pogosto zelo vroča. Tako lahko na primer opažate, da je večji del noge relativno hladen, le na enem delu je koža nadpovprečno vroča, skoraj žgoča. Območje pa je običajno tudi občutljivo na otip.

- Oglas -

2. Asimetrično otekanje nog

Otekanje nog je lahko povezano z najrazličnejšimi dejavniki, na primer z zadrževanjem vode v telesu. Tako ni nujno, da gre za simptom krvnega strdka. Toda če gre za asimetrično otekanje, je verjetnost za to, da je v ozadju prav krvni strdek, precej velika. O asimetričnem otekanju govorimo, ko oteče samo ena noga, ne pa tudi druga. Občutek je sicer precej podoben kot pri zadrževanju vode v telesu, le da je vezan samo na eno nogo. Ta noga se zdi težka, kot bi bila polna tekočine, kar lahko seveda močno oteži gibanje.

3. Bolečina

Na nenavaden krvni strdek lahko seveda opozarja tudi bolečina v nogah, ki se najpogosteje pojavi na sredini meč ali na sredini stegen. Bolečina je praviloma posebno izrazita med hojo, ko sedete ali ležete, pa izzveni. Če ste začeli opažati ta simptom, je vsekakor priporočljivo, da čim prej poiščete zdravniško pomoč, saj so možni resnejši zapleti.

4. Šibkost nog

Krvne strdke v nogah pogosto spremlja občutek šibkosti nog. Tako se vam lahko zdi, da vaše noge ne morejo prenesti teže telesa oziroma da ne morete več stati na nogah. Posledično lahko postanete omotični.

5. Spremenjena barva kože

Koža nad strdkom pogosto spremeni barvo. Območje postane modrikasto, kot bi se udarili in bi pod kožo nastala modrica. Pojavi se lahko srbečica. Če se strdek odlepi in doseže žile v pljučih, postane koža po vsem telesu bela ali rahlo modrikasta ter vlažna na otip.

6. Rahlo povišana telesna temperatura

Eden od znakov pljučne embolije, torej strdka, ki je dosegel pljuča, je lahko tudi rahlo povišana telesna temperatura (približno med 37,5 °C in 38,3 °C). Kot omenjeno, je pljučna embolija zelo resen zaplet, ki lahko povzroči nenadno smrt. Povišana telesna temperatura je tako eden od simptomov, ki zahtevajo zelo hitro ukrepanje.

- Oglas -

7. Čezmerno znojenje

Med relativno pogoste simptome pljučne embolije spada tudi čezmerno znojenje. To lahko vključuje tako močno znojenje ponoči oziroma med spanjem kot močnejše znojenje podnevi (npr. med rahlim naporom, ki v običajnih okoliščinah ne bi povzročil čezmernega znojenja).

8. Oteženo dihanje

Med najbolj tipične simptome pljučne embolije spada zadihanost oziroma občutek, da težko vdihnete. Ta simptom se lahko pojavlja tudi med sedenjem oziroma med počitkom, zanj pa je seveda kriv oviran obtok zraka.

9. Kašljanje

Z oteženim dihanjem je pogosto povezano tudi kašljanje. Strdek, ki ovira dihanje, namreč obenem pogosto tudi draži pljuča, kar privede do intenzivnega kašljanja, pri čemer je možno tudi izkašljevanje krvi.

10. Bolečina v prsnem košu

Krvni strdek, ki se odcepi in pripotuje do pljuč, kjer nato zamaši žilo, najprej povzroči težave z dihanjem, to pa nato privede do še enega zelo tipičnega simptoma pljučne embolije, in sicer bolečin v prsnem košu. Ko se pojavi ta simptom, je stanje običajno že zelo resno.

.

NAJNOVEJŠE