0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Jože Majes SvetujeJesen prinese bolečine v nogah – Kako si lahko pomagamo?

Jesen prinese bolečine v nogah – Kako si lahko pomagamo?

MORDA VAS ZANIMA

Malokdo, ki pride s težavami k meni, mi pove, da ga bolijo noge nad koleni. Več je tistih, ki imajo z nogami težave v kolenih ali pod koleni. Vzroke za bolečine v nogah moramo iskati v tem, da so noge izredno obremenjen del telesa. Omogočajo gibanje, po drugi strani pa nosijo celotno težo našega telesa. Pozabiti ne smemo tudi, da srce, ki z leti praviloma oslabi, skozi noge ne more več prečrpati toliko krvi kot tedaj, ko je v mladosti delalo s polno močjo.

- Oglas -

Bolečine v nogah

Oslabljena kolena lahko povzročijo bolečine v nogah

Pa poglejmo, kaj se dogaja s koleni. Ko smo mladi, so vezi (ligamenti) močne. V mladosti imamo praviloma tudi manjšo telesno maso, s koleni pa je, razen če staknemo poškodbo, vse v redu. Z leti vezi popuščajo, teža telesa se povečuje in pride do tako imenovane artroze in pojavijo se bolečine v nogah. Zaradi neposrednega stika kosti in izgube kolenske tekočine pride do izrabe hrustanca. Pojavijo se lahko tudi hude bolečine v nogah. Poslušal sem gospoda, ki je dejal, da se hrustanec več ne obnovi in je treba poseči po protibolečinskih tabletah ali pa iti h kirurgu, da namesti v kolena sintetične vložke, ali po domače, da nam zamenja kolena. Vse lepo in prav. Po taki operaciji so bolečine res odpravljene.

Moramo pa se zavedati, da nismo več tako stabilni kot pred operacijo, pa še malce težko vstanemo s stola. Največja nevarnost pa nam preti od tako imenovane bolnišnične bakterije (MRSA). Ljudem pri artrozi priporočam terapijo s tinkturo arnike in oljem šentjanževke. Terapija zahteva veliko volje in discipline. Na koleno je treba dvakrat dnevno nabrizgati arniko, da se odprejo pore na koži, potem pa 20 do 30 minut v koleno vtirati olje šentjanževke.

- Oglas -

Povečane vene na nogah

Naslednja težava so povečane vene na nogah. Te se postopoma širijo in izstopajo, se vnamejo in zopet povzročajo bolečine v nogah. Mislim, da so te težave tudi malo gensko odvisne, se pravi, da smo nekaj tega prinesli na svet od svojih prednikov. Ni pa nujno. Vzrok je treba iskati v načinu življenja. Premalo gibanja, preveč soli in prehrana, ki vsebuje veliko soli, preveč živalskih maščob, alkohola in tobaka. Težava je v tem, da se lahko vena odpre in potem pride do večjih težav. V takih nogah pride sčasoma (če se ne zdravimo) do hudih bolečin. Da te težave odpravimo, imamo na voljo več načinov. Eden je operacija, drugi pa naraven način zdravljenja, ki zopet zahteva disciplino in trud. Držati se moramo diete, spremeniti in način življenja.

Priporočam čaj iz ajde in šipkovih ovojnic. Čaj pijemo nepretrgoma vsaj 70 dni, saj začne rutin, ki je v ajdovih cvetovih, delovati po 60 dnevih. Rutin v ajdi ima to lastnost, da dela žile elastične. Dvakrat dnevno si moramo na prizadeta mesta vtirati tinkturo divjega kostanja in ko se koža posuši, noge namazati z mazilom iz divjega kostanja. Pri dolgotrajnem gibanju priporočamo elastične povoje, sicer pa ne, ker mora koža dihati. Pazimo, da po neprevidnosti z nogami ne udarimo ob oster predmet, da se nam žila ne odpre in da se bolečine v nogah zopet ne aktivirajo ali povečajo.

Bolečine v nogah, bolečine v kolenu

Preberite tudi: Naravno nad krčne žile in krče v nogah

- Oglas -

Neprekrvavljene noge in bolečine v nogah

Tretji problem oziroma vzrok za bolečine v nogah so neprekrvavljene noge. Noge starejših ljudi nad nartom postajajo črne. Ljudje tarnajo, da jih v noge stalno zebe. Tu je treba iskati vzrok, da prihaja do zamašitve žil, ali če hočete po domače, v krvi se povečujejo trombociti. Žile se krčijo in naše celice ne dobijo dovolj hrane. To je podobno, kot če naši peči ne bi dajali dovolj goriva in bi nas zeblo. Postopek odpravljanja težav je naslednji: Priporočam mazanje nog dvakrat dnevno s smolnatim mazilom. Priporočam pitje čistilnih čajev sestavljenih iz rmana, koprive, trpotca, regratovih korenin, preslice, orehovih listov, kordabenedikte, islandskega lišaja in črne detelje. Takšnega čaja popijemo liter na dan in ga pijemo tri tedne.

Priporočam, da naredite vsaj tri kure s tem čajem, z vmesnimi tedenskimi presledki. Dobro bi bilo, da bi po treh mesecih posegli še po čaju, ki dela žile elastične in je sestavljen iz ajdovih cvetov in šipka. Poleg tega ljudem s slabo prekrvavitvijo nog priporočam knajpanje po navodilih župnika Knajpa. Pri tem si noge izmenično oblivamo z vročo in mrzlo vodo.

Krčne žile

Nabiranje vode okoli narta

Četrti problem je nabiranje vode okoli narta. Ko me ljudje sprašujejo, zakaj se jim to dogaja, jih praviloma napotim h kardiologu na pregled srca. Največkrat pride do starostnega popuščanja srca, ki ne zmore več prečrpati tekočine skozi ledvice. Če zdravnik potrdi diagnozo, da popušča srce, ljudem priporočam pripravek za krepitev srca in tinkturo za odvajanje vode. Od posameznikov je odvisno, ali se odločijo za sintezna zdravila ali za tradicionalne pripravke iz zdravilnih rastlin. Ljudje, ki imajo te težave, praviloma ne smejo piti preveč tekočine.

Preverite tudi: Naredite si kapljice za krepitev srca

Recept za smolnato mazilo za boleče noge in krepitev ožilja nog

Smolnato mazilo so uporabljali in pripravljali že naši predniki. Smola, ki jo naberemo iz lubja smreke ali jelke (lahko tudi macesna), je odličen analgetik, pa tudi antiseptik. Mazilo je za vse, ki vas bolijo noge zvečer, ko ležete, ali pa tudi čez dan. Namenjeno je za utrujene noge, boleče, pekoče bolečine, pa tudi za tiste, ki vas v nogah trga. Poskusite ga narediti sami, le miro si morate priskrbeti (lahko v lekarni ali pa malo pobrskajte po internetu) in je 100 g namočite v 70-% alkoholu za 21 dni.

Kaj potrebujemo za 4 60-ml lončke:

 • 4 steklene lončke (50-ml ali 60-ml), najbolje temne, s pokrovom,
 • 150 g hladno stisnjenega oljčnega olja,
 • 35 g čebeljega voska,
 • 20 g smrekove smole, ki smo jo postrgali z drevesa,
 • 41 g tinkture mire,
 • posodo za parno kopel, cedilo, kuhalnico.

Smrekovo mazilo za boleče noge

Postopek:

 1. Na ognju si pripravimo posodo z vodo in v njej še eno posodo (podobno kot bi želeli stopiti čokolado).
 2. V prazno posodo, ki stoji v parni kopeli, damo oljčno olje, vosek in smolo.
 3. Vse skupaj mešamo toliko časa, da se vse stopi.
 4. Odmaknemo z ognja in v lonec zmešamo še tinkturo mire. Mešamo 5 minut.
 5. Precedimo in takoj nalijemo v lončke, ker se vsebina hitro trdi.
 6. Lončkov ne zapremo, dokler se mazilo v lončkih ne strdi.

Takšno mazilo lahko imamo tudi do tri leta.

Uporaba: Trikrat na dan se na tanko zmasirajmo od prstov na nogi pa vse do kolen.

.

NAJNOVEJŠE