Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Ekologija & okoljeBiobaterija: do električne energije s pomočjo mikroorganizmov v prsti

Biobaterija: do električne energije s pomočjo mikroorganizmov v prsti

MORDA VAS ZANIMA

Preusmeritev k t. i. alternativnim, obnovljivim virom energije je ena najpomembnejših strategij pri poskusih zajezitve podnebnih sprememb oziroma globalnega segrevanja, ki je neločljivo povezano z ogljikovimi izpusti. Čeprav se strokovnjaki večinoma strinjajo, da je opisana preusmeritev izjemno pomembna za usodo našega planeta, se pojavlja vprašanje, kateri so tisti alternativni viri, ki jim je smiselno dati prednost. Solarna energija? Morda vetrna? Ena od možnosti, ki se za zdaj še ne omenja posebej pogosto, vendar se zdi, da bi lahko imela v prihodnje precej večji vpliv, je električna energija, proizvedena s pomočjo mikroorganizmov v prsti …

Biobaterija zagotovila dovolj energije za svetilko ali malo gospodinjsko napravo

- Oglas -

Špansko zagonsko podjetje Bioo je pred nekaj leti poskrbelo za izum, ki je pritegnil precej pozornosti, še posebej med tistimi, ki natančno spremljajo premike na področju alternativnih virov energije. Podjetje je namreč ustvarilo t. i. biobaterijo, pri čemer so bili za generiranje električne energije uporabljeni mikrobi v prsti, ki se prehranjujejo z razpadajočimi rastlinami. S pomočjo teh mikroorganizmov je bilo mogoče ustvariti dovolj električne energije za napajanje svetilke ali manjšega gospodinjskega aparata.

Najbolj ekološka možnost pridobivanja energije ta hip?

Opisani princip pridobivanja električne energije naj bi bil najbolj okolju prijazna oziroma najbolj trajnostna možnost, ki jo imamo na voljo trenutno. Mikroorganizmi so namreč stalno aktivni, ne da bi bilo pri tem potrebno človeško posredovanje. Uporaba mikroorganizmov obenem odpravi določene težave, povezane z alternativnimi oblikami pridobivanja energije. Izdelava klasičnih solarnih panelov, ki so v osnovi zagotovo precej boljša možnost od zanašanja na fosilna goriva, na primer pogosto zahteva uporabo določenih kemikalij, ki so lahko precej škodljive, medtem ko pri biobateriji nimamo podobnih težav.

bioo

Generiranje električne energije v osnovi precej preprosto

Princip, na katerem temelji baterija, ki jo je izdelalo podjetje Bioo, je precej preprost. Najprej je potrebno vstavljanje ohišja baterije v zemljo. Sledi zalivanje – ali pa se preprosto počaka na dež. Tako začnejo mikroorganizmi in hranila v prsti počasi prehajati v notranjost baterije. Med procesom prehranjevanja mikroorganizmov znotraj baterije oziroma ohišja nastajajo protoni in elektroni. Ker ima ohišje luknjice, je možno tudi prehajanje kisika. Kombinacija vseh teh procesov pa poskrbi za generiranje elektrike. Ne gre sicer za ogromne količine, vendar ustvarjena elektrika, kot omenjeno, zadošča za prižig svetilk ali za napajanje manjše naprave. Količina električne energije, ki se lahko proizvede znotraj ene same biobaterije, je dovolj velika celo za prižig manjšega zaslona.

Poskusi izdelave zmogljivejše biobaterije z večjo kapaciteto

V podjetju Bioo pa se niso zadovoljili z osnovno obliko biobaterije. Ekipa si tako zadnja leta prizadeva za njeno nadgradnjo. Upajo, da jim bo uspelo vzpostaviti sistem oziroma večjo biobaterijo, ki bo lahko s pomočjo mikroorganizmov zagotovila dovolj električne energije za potrebe povprečnega gospodinjstva. Dodatna prednost tega sistema je, da je lahko zelo ugoden, ko gre za začetne stroške, medtem ko je pri drugih alternativnih oblikah pridobivanja električne energije običajno potrebna precej visoka začetna investicija. Poleg tega pa je princip delovanja biobaterije bolj zanesljiv oziroma neodvisen od spremenljivih vremenskih pogojev, na primer od količine sončnih žarkov ali hitrosti vetra na posamezni dan. Mikroorganizmi se nikoli ne ustavijo, zato ni nevarnosti za prekinitev generiranja elektrike. V podjetju Bioo si sicer pri večini eksperimentov pomagajo kar s sobnimi rastlinami, posajenimi v loncih. Še posebej veliko zanimanje za prvotno različico biobaterijo je bilo sicer mogoče opaziti med urbanisti, ki upajo, da bo lahko tehnologija v prihodnje pomagala pri zagotavljanju električne energije za javno razsvetljavo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×