Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaZdravljenje kožnega raka s pomočjo injiciranja nanodelcev

Zdravljenje kožnega raka s pomočjo injiciranja nanodelcev

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci z Univerze Yale se ukvarjajo z razvojem nove metode zdravljenja kožnega raka, ki bi lahko morda odpravila potrebo po operaciji, vsaj pri določenih pacientih. Gre za metodo, ki temelji na vbrizgavanju nanodelcev, naloga teh delcev pa je seveda uničevanje rakavih celic. Znanstveniki, ki se ukvarjajo z razvojem opisane metode, so o poteku raziskav pred nedavnim poročali v članku, objavljenem v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Nanodelci pomagajo pri prenosu zdravila do rakavih celic

- Oglas -

Trenutne možnosti, ki so na voljo za zdravljenje kožnega raka, so lahko pogosto precej invazivne. Bistveno bolj enostavno bi seveda bilo, če bi obstajala injekcija, ki bi lahko nadomestila druge metode. Iskanje preprostejše metode zdravljenja kožnega raka je tako že kar nekaj časa eno izmed zelo pomembnih prizadevanj v dermatologiji. Zdi se, da so se raziskovalci s priznane ameriške Univerze Yale močno približali temu cilju. Kot smo omenili uvodoma, preizkušajo možnosti zdravljenja s pomočjo injiciranja nanodelcev, in sicer nanodelcev, osnovanih na polimerih. Ti delci so nekakšna posoda, ki prinese kemoterapevtsko zdravilo do rakavih celic …

Bistveni element metode bioadhezivnost nanodelcev

Eden najpomembnejših elementov opisane metode zdravljenja je bioadhezivnost uporabljenih nanodelcev. Kaj natančno to pomeni? Za bioadhezivne delce je značilno, da se vežejo na tumorske celice in ostanejo pripeti nanje, dokler ni poskrbljeno za uničenje ogromnega števila celic, ki jih je prizadela bolezen. Učinki vbrizgavanja zdravila lahko tako trajajo precej dlje, posledično pa je mogoče pričakovati boljše rezultate zdravljenja.

Intervali med posameznimi injiciranji zdravila so lahko precej dolgi

Nanodelci, ki so jih kot pomoč pri vbrizgavanju zdravila uporabili znanstveniki z Univerze Yale, so se izkazali za izjemno učinkovite. Ciljno območje so dosegli zelo hitro, še pomembneje pa je, da so tam ostali dovolj dolgo, da so bili možni dolgotrajni učinki zdravila. To pomeni, da bi lahko imelo potencialno zdravljenje kožnega raka s pomočjo te metode dodatno prednost: intervali med posameznimi injiciranji zdravila oziroma med posameznimi dozami bi bili lahko precej dolgi.

Rezultati pri injiciranju zdravila brez uporabe nanodelcev bistveno slabši

Raziskovalci so poskusili zdravilo vbrizgati tudi brez uporabe nanodelcev (pri tem so bili uporabljeni kontrolni modeli). Prepričati so se namreč želeli, ali so nanodelci res tako pomembni pri celotnem procesu.  Izkazalo se je, da so bili za uspešnost uničevanja rakavih celic ključni prav nanodelci. Brez uporabe teh delcev je bila namreč učinkovitost zdravila precej manjša, saj so bili učinki zgolj začasni.

Manj stranskih učinkov kot pri klasični kemoterapiji in možnost kombiniranja z imunoterapijo

- Oglas -

Izredno pomembna prednost metode injiciranja zdravila z uporabo nanodelcev pa je tudi to, da gre za metodo, ki jo je mogoče kombinirati s t. i. imunoterapijo, torej z obliko zdravljenja, ki temelji na spodbujanju imunskega sistema. Cilj je seveda povečanje učinkovitosti naše naravne imunske obrambe pri uničevanju rakavih celic. Tako je mogoč dvojni napad na te celice. Imunski sistem lahko dokonča delo in uniči še tiste celice, ki so se izognile injiciranemu zdravilu. Možnosti za ozdravitev pacientov se s tem seveda bistveno povečajo. Še ena od prednosti te metode pa naj bi bilo zmanjšanje neprijetnih stranskih učinkih. Medtem ko so lahko stranski učinki pri klasični kemoterapiji pogosto zelo hudi, je pri tej metodi možnosti za to precej manj. Gre torej za precej bolj ciljano obliko zdravljenja. Zaradi nanodelcev zdravilo lažje doseže natančno določen cilj, torej rakave celice, pri čemer je negativen vpliv na zdrave celice minimalen.

Preberite tudi: Kožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×