0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravljenje kožnega raka s pomočjo injiciranja nanodelcev

Zdravljenje kožnega raka s pomočjo injiciranja nanodelcev

MORDA VAS ZANIMA

Raziskovalci z Univerze Yale se ukvarjajo z razvojem nove metode zdravljenja kožnega raka, ki bi lahko morda odpravila potrebo po operaciji, vsaj pri določenih pacientih. Gre za metodo, ki temelji na vbrizgavanju nanodelcev, naloga teh delcev pa je seveda uničevanje rakavih celic. Znanstveniki, ki se ukvarjajo z razvojem opisane metode, so o poteku raziskav pred nedavnim poročali v članku, objavljenem v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

- Oglas -

Nanodelci pomagajo pri prenosu zdravila do rakavih celic

Trenutne možnosti, ki so na voljo za zdravljenje kožnega raka, so lahko pogosto precej invazivne. Bistveno bolj enostavno bi seveda bilo, če bi obstajala injekcija, ki bi lahko nadomestila druge metode. Iskanje preprostejše metode zdravljenja kožnega raka je tako že kar nekaj časa eno izmed zelo pomembnih prizadevanj v dermatologiji. Zdi se, da so se raziskovalci s priznane ameriške Univerze Yale močno približali temu cilju. Kot smo omenili uvodoma, preizkušajo možnosti zdravljenja s pomočjo injiciranja nanodelcev, in sicer nanodelcev, osnovanih na polimerih. Ti delci so nekakšna posoda, ki prinese kemoterapevtsko zdravilo do rakavih celic …

Bistveni element metode bioadhezivnost nanodelcev

Eden najpomembnejših elementov opisane metode zdravljenja je bioadhezivnost uporabljenih nanodelcev. Kaj natančno to pomeni? Za bioadhezivne delce je značilno, da se vežejo na tumorske celice in ostanejo pripeti nanje, dokler ni poskrbljeno za uničenje ogromnega števila celic, ki jih je prizadela bolezen. Učinki vbrizgavanja zdravila lahko tako trajajo precej dlje, posledično pa je mogoče pričakovati boljše rezultate zdravljenja.

Intervali med posameznimi injiciranji zdravila so lahko precej dolgi

Nanodelci, ki so jih kot pomoč pri vbrizgavanju zdravila uporabili znanstveniki z Univerze Yale, so se izkazali za izjemno učinkovite. Ciljno območje so dosegli zelo hitro, še pomembneje pa je, da so tam ostali dovolj dolgo, da so bili možni dolgotrajni učinki zdravila. To pomeni, da bi lahko imelo potencialno zdravljenje kožnega raka s pomočjo te metode dodatno prednost: intervali med posameznimi injiciranji zdravila oziroma med posameznimi dozami bi bili lahko precej dolgi.

- Oglas -

Rezultati pri injiciranju zdravila brez uporabe nanodelcev bistveno slabši

Raziskovalci so poskusili zdravilo vbrizgati tudi brez uporabe nanodelcev (pri tem so bili uporabljeni kontrolni modeli). Prepričati so se namreč želeli, ali so nanodelci res tako pomembni pri celotnem procesu.  Izkazalo se je, da so bili za uspešnost uničevanja rakavih celic ključni prav nanodelci. Brez uporabe teh delcev je bila namreč učinkovitost zdravila precej manjša, saj so bili učinki zgolj začasni.

Manj stranskih učinkov kot pri klasični kemoterapiji in možnost kombiniranja z imunoterapijo

Izredno pomembna prednost metode injiciranja zdravila z uporabo nanodelcev pa je tudi to, da gre za metodo, ki jo je mogoče kombinirati s t. i. imunoterapijo, torej z obliko zdravljenja, ki temelji na spodbujanju imunskega sistema. Cilj je seveda povečanje učinkovitosti naše naravne imunske obrambe pri uničevanju rakavih celic. Tako je mogoč dvojni napad na te celice. Imunski sistem lahko dokonča delo in uniči še tiste celice, ki so se izognile injiciranemu zdravilu. Možnosti za ozdravitev pacientov se s tem seveda bistveno povečajo. Še ena od prednosti te metode pa naj bi bilo zmanjšanje neprijetnih stranskih učinkih. Medtem ko so lahko stranski učinki pri klasični kemoterapiji pogosto zelo hudi, je pri tej metodi možnosti za to precej manj. Gre torej za precej bolj ciljano obliko zdravljenja. Zaradi nanodelcev zdravilo lažje doseže natančno določen cilj, torej rakave celice, pri čemer je negativen vpliv na zdrave celice minimalen.

Preberite tudi: Kožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

.

NAJNOVEJŠE