Zdravje & prehranaKožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

Kožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

MORDA VAS ZANIMA

Kožni rak ali maligni melanom je nevarnost, pred katero ni povsem varen prav nihče. Kot verjetno veste, je najbolj nevarna in agresivna oblika kožnega raka melanom. Še posebej če se je kožni rak že pojavil v vaši družini, bi morali biti zelo natančni pri pregledovanju svojega telesa.

Samopregledovanje: Naj vas kožni rak (maligni melanom) ne preseneti

- Oglas -

Seveda pa je pametno, da prav vsi, ne glede na kožni tip in količino časa, ki ga preživimo na soncu, dobro poznamo svojo kožo in znamenja na njej ter poskrbimo za redno samopregledovanje. Tako lahko hitro opazimo morebitne nenavadne spremembe, kjer lahko potencialno nastane ali že nastaja kožni rak oziroma maligni melanom in čim prej ukrepamo. Na kaj morate biti torej še posebej pozorni pri pregledovanju kože?

Kožni rak

Asimetrično oblikovana znamenja

Za rakave tvorbe na koži je pogosto značilna asimetrična oblika. Če gre torej za zelo »pravilno« oblikovana znamenja, najverjetneje ni posebnega razloga za skrb, čeprav je tudi v tem primeru dobro, da znamenje pokažete zdravniku. Kadar naletite na novo asimetrično znamenje, pa z obiskom zdravnika vsekakor ne bi smeli odlašati predolgo.

Nejasno zamejena znamenja

Ste odkrili znamenje, ki se nekako »zliva« s kožo, zato je nemogoče povsem jasno določiti, kje se znamenje začne oziroma konča? To je še ena izmed tipičnih značilnosti znamenj, ki nakazujejo, da bi šlo lahko za melanom. Pri običajnih lepotnih in drugih nenevarnih znamenjih namreč obstaja precej oster rob med kožo in znamenjem.

- Oglas -

Kožni rak pregled

Znamenja neenakomerne barve

Pri pregledovanju kože se osredotočite tudi na morebitno prisotnost znamenj, ki so obarvana v različne barve oziroma barvne odtenke. Za rakave tvorbe na koži je namreč značilno, da so na sredini precej temne barve, proti robovom pa postaja barva vse svetlejša. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih pogosto ni mogoče povsem natančno določiti robov znamenja.

Maligni melanom

Spreminjajoča se kožna znamenja

Kakršne koli spremembe znamenj, ki so prisotna na vaši koži, si zaslužijo takojšnje ukrepanje. S tem imamo v mislih predvsem spremembe velikosti, oblike in barve. Za melanom je namreč značilno, da se sčasoma spreminja in »raste«.

kožni rak maligni melanom stadiji

Ne pozabite na dlani in stopala

Po podatki dermatologov naj bi tudi tisti, ki redno pregledujejo svojo kožo, velikokrat pozabili na določena mesta. Pri tem še posebej izstopa koža na dlaneh in stopalih. Ne pozabite torej, da se lahko spremembe pojavijo na najrazličnejših delih kože, zato si vzemite dovolj časa in bodite pri pregledovanju zares natančni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×