Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaKožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

Kožni rak: Pravočasno odkrijte maligni melanom

MORDA VAS ZANIMA

Kožni rak ali maligni melanom je nevarnost, pred katero ni povsem varen prav nihče. Kot verjetno veste, je najbolj nevarna in agresivna oblika kožnega raka melanom. Še posebej če se je kožni rak že pojavil v vaši družini, bi morali biti zelo natančni pri pregledovanju svojega telesa.

Samopregledovanje: Naj vas kožni rak (maligni melanom) ne preseneti

- Oglas -

Seveda pa je pametno, da prav vsi, ne glede na kožni tip in količino časa, ki ga preživimo na soncu, dobro poznamo svojo kožo in znamenja na njej ter poskrbimo za redno samopregledovanje. Tako lahko hitro opazimo morebitne nenavadne spremembe, kjer lahko potencialno nastane ali že nastaja kožni rak oziroma maligni melanom in čim prej ukrepamo. Na kaj morate biti torej še posebej pozorni pri pregledovanju kože?

Kožni rak

Asimetrično oblikovana znamenja

Za rakave tvorbe na koži je pogosto značilna asimetrična oblika. Če gre torej za zelo »pravilno« oblikovana znamenja, najverjetneje ni posebnega razloga za skrb, čeprav je tudi v tem primeru dobro, da znamenje pokažete zdravniku. Kadar naletite na novo asimetrično znamenje, pa z obiskom zdravnika vsekakor ne bi smeli odlašati predolgo.

Nejasno zamejena znamenja

Ste odkrili znamenje, ki se nekako »zliva« s kožo, zato je nemogoče povsem jasno določiti, kje se znamenje začne oziroma konča? To je še ena izmed tipičnih značilnosti znamenj, ki nakazujejo, da bi šlo lahko za melanom. Pri običajnih lepotnih in drugih nenevarnih znamenjih namreč obstaja precej oster rob med kožo in znamenjem.

- Oglas -

Kožni rak pregled

Znamenja neenakomerne barve

Pri pregledovanju kože se osredotočite tudi na morebitno prisotnost znamenj, ki so obarvana v različne barve oziroma barvne odtenke. Za rakave tvorbe na koži je namreč značilno, da so na sredini precej temne barve, proti robovom pa postaja barva vse svetlejša. To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih pogosto ni mogoče povsem natančno določiti robov znamenja.

Maligni melanom

Spreminjajoča se kožna znamenja

Kakršne koli spremembe znamenj, ki so prisotna na vaši koži, si zaslužijo takojšnje ukrepanje. S tem imamo v mislih predvsem spremembe velikosti, oblike in barve. Za melanom je namreč značilno, da se sčasoma spreminja in »raste«.

kožni rak maligni melanom stadiji

Ne pozabite na dlani in stopala

Po podatki dermatologov naj bi tudi tisti, ki redno pregledujejo svojo kožo, velikokrat pozabili na določena mesta. Pri tem še posebej izstopa koža na dlaneh in stopalih. Ne pozabite torej, da se lahko spremembe pojavijo na najrazličnejših delih kože, zato si vzemite dovolj časa in bodite pri pregledovanju zares natančni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×