Ste poleti bolj ali manj stalno popikani, medtem ko se zdi, da pustijo komarji vaše znance večinoma pri miru? V tem primeru spadate med tiste nesrečnike, ki jih imajo komarji še posebej radi. Pri tem pa niste sami, saj naj bi bilo takšnih kar 20 odstotkov vseh posameznikov. Razlogi, zaradi katerih komarje bolj privlačijo določeni ljudje, so različni. Nekateri so žal takšni, da nanje ne morete posebej vplivati. Spet pri drugih pa lahko z nekaj spremembami zmanjšate verjetnost za pike komarjev …

Piki komarjev

Oblačila, ki jih nosite

Komarji si pri iskanju svojih »žrtev« ne pomagajo le s sledenjem vonju, ampak pri tem uporabljajo tudi svoje oči. Še posebej hitro vas bodo zaznali, če boste oblečeni v oblačila temnejših ali zelo močnih barv. Če se želite izogniti pikom komarjev, je tako precej bolje, da daste prednost svetlim oblačilom.

Krvni tip

Na to, kako zanimivi bomo za komarje, močno vpliva tudi naš krvni tip. Raziskovalci so ugotovili, da so najbolj ogroženi ljudje s krvno skupino 0, najmanj težav s komarji pa imajo običajno posamezniki s krvnim tipom A.

Povečano znojenje

Komarji zaznajo človeško bližino predvsem zaradi ogljikovega dioksida, ki ga izdihujemo. Vendar pa lahko zavohajo tudi različne snovi, ki se izločajo skupaj z znojem. Kadar se močneje znojimo, torej precej bolj privlačimo komarje kot običajno.

Nosečnost

Mnoge ženske so opazile, da so imele v času nosečnosti precej več težav s piki komarjev kot običajno. Raziskovalci menijo, da naj bi bilo to povezano s povečano količino izdihanega ogljikovega dioksida med (pozno) nosečnostjo. Poleg tega pa se telesna temperatura med nosečnostjo nekoliko poviša, kar prav tako pritegne komarje.

Pivo

Se v poletnih mesecih radi ohladite s kozarcem hladnega piva? Če želite preprečiti pike komarjev, je vsekakor pomembno, da s količino piva ne pretiravate. Izsledki raziskav kažejo, da komarje med drugim močneje privlačijo tudi ljudje, ki so popili nekaj piva. Domneva se, da bi bilo lahko to povezano s spremenjeno sestavo znoja in z rahlim povišanjem telesne temperature.