Ste poleti bolj ali manj stalno popikani, medtem ko se zdi, da pustijo komarji vaลกe znance veฤinoma pri miru? V tem primeru spadate med tiste nesreฤnike, ki jih imajo komarji ลกe posebej radi. Pri tem pa niste sami, saj naj bi bilo takลกnih kar 20 odstotkov vseh posameznikov. Razlogi, zaradi katerih komarje bolj privlaฤijo doloฤeni ljudje, so razliฤni. Nekateri so ลพal takลกni, da nanje ne morete posebej vplivati. Spet pri drugih pa lahko z nekaj spremembami zmanjลกate verjetnost za pike komarjev โฆ
Oblaฤila, ki jih nosite
Komarji si pri iskanju svojih ยปลพrtevยซ ne pomagajo le s sledenjem vonju, ampak pri tem uporabljajo tudi svoje oฤi. ล e posebej hitro vas bodo zaznali, ฤe boste obleฤeni v oblaฤila temnejลกih ali zelo moฤnih barv. ฤe se ลพelite izogniti pikom komarjev, je tako precej bolje, da daste prednost svetlim oblaฤilom.
Krvni tip
Na to, kako zanimivi bomo za komarje, moฤno vpliva tudi naลก krvni tip. Raziskovalci so ugotovili, da so najbolj ogroลพeni ljudje s krvno skupino 0, najmanj teลพav s komarji pa imajo obiฤajno posamezniki s krvnim tipom A.
Poveฤano znojenje
Komarji zaznajo ฤloveลกko bliลพino predvsem zaradi ogljikovega dioksida, ki ga izdihujemo. Vendar pa lahko zavohajo tudi razliฤne snovi, ki se izloฤajo skupaj z znojem. Kadar se moฤneje znojimo, torej precej bolj privlaฤimo komarje kot obiฤajno.
Noseฤnost
Mnoge ลพenske so opazile, da so imele v ฤasu noseฤnosti precej veฤ teลพav s piki komarjev kot obiฤajno. Raziskovalci menijo, da naj bi bilo to povezano s poveฤano koliฤino izdihanega ogljikovega dioksida med (pozno) noseฤnostjo. Poleg tega pa se telesna temperatura med noseฤnostjo nekoliko poviลกa, kar prav tako pritegne komarje.
Pivo
Se v poletnih mesecih radi ohladite s kozarcem hladnega piva? ฤe ลพelite prepreฤiti pike komarjev, je vsekakor pomembno, da s koliฤino piva ne pretiravate. Izsledki raziskav kaลพejo, da komarje med drugim moฤneje privlaฤijo tudi ljudje, ki so popili nekaj piva. Domneva se, da bi bilo lahko to povezano s spremenjeno sestavo znoja in z rahlim poviลกanjem telesne temperature.