Ekologija & OkoljeV globinah morja odkriti mikroorganizmi, ki se prehranjujejo s toplogrednimi plini

V globinah morja odkriti mikroorganizmi, ki se prehranjujejo s toplogrednimi plini

MORDA VAS ZANIMA

Teksaški znanstveniki so pred nedavnim prišli do izredno zanimivega odkritja. V morskih globinah, natančneje na območju Kalifornijskega zaliva, približno 2000 metrov pod morsko gladino, so namreč odkrili doslej še neznane kolonije mikroorganizmov, ki so odporni na zelo visoke temperature (cca. 205 stopinj Celzija). Gre za mikroorganizme, ki živijo v usedlinah na dnu morja, še posebej zanimivi pa so zaradi svoje posebne lastnosti, ki bi nam lahko pomagala pri spopadanju z eno največjih groženj za prihodnost življenja na našem planetu – globalnim segrevanjem.

- Oglas -

Mikroorganizmi

Zelo specifični mikroorganizmi, ki ne morejo preživeti brez ogljikovodikov

Na podlagi pregleda 551 genomov je bilo odkritih kar 22 takšnih, ki zahtevajo dopolnitev pred tem obstoječih shematizacij. Ti mikroorganizmi so genetsko tako posebni, da ne zahtevajo samo nove veje, ampak predstavljajo povsem novo deblo. Raziskovalce je še posebej pritegnilo dejstvo, da gre za mikroorganizme, ki za preživetje in rast potrebujejo ogljikovodiki, kot sta metan in butan. To pa pomeni, da nam lahko morda te na novo odkrite bakterije pomagajo pri zmanjševanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju. V prihodnosti pa naj bi si bilo mogoče s tem mikroorganizmi pomagati celo pri morebitnih razlitjih nafte v morjih.

Vsaka pomoč dobrodošla, a odgovornost je na koncu še vedno naša

Nedavno odkritje raziskovalcev z univerze v Teksasu priča o tem, da očitno obstaja precej vidikov življenja, ki jih še ne poznamo zares. Mnoge izmed teh oblik življenja so lahko zelo koristne za nas. Vendar pa je treba pri tem seveda upoštevati, da je zmanjševanje količine toplogrednih plinov v ozračju primarno naša lastna odgovornost. Čeprav je vsakršna pomoč pri tem dobrodošla, pa se vendarle ne smemo preveč zanašati na to, da bi lahko kdo drug rešil težavo, za katero smo krivi sami, namesto nas.

NAJNOVEJŠE