Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Ekologija & okoljeV globinah morja odkriti mikroorganizmi, ki se prehranjujejo s toplogrednimi plini

V globinah morja odkriti mikroorganizmi, ki se prehranjujejo s toplogrednimi plini

MORDA VAS ZANIMA

Teksaški znanstveniki so pred nedavnim prišli do izredno zanimivega odkritja. V morskih globinah, natančneje na območju Kalifornijskega zaliva, približno 2000 metrov pod morsko gladino, so namreč odkrili doslej še neznane kolonije mikroorganizmov, ki so odporni na zelo visoke temperature (cca. 205 stopinj Celzija). Gre za mikroorganizme, ki živijo v usedlinah na dnu morja, še posebej zanimivi pa so zaradi svoje posebne lastnosti, ki bi nam lahko pomagala pri spopadanju z eno največjih groženj za prihodnost življenja na našem planetu – globalnim segrevanjem.

- Oglas -

Mikroorganizmi

Zelo specifični mikroorganizmi, ki ne morejo preživeti brez ogljikovodikov

Na podlagi pregleda 551 genomov je bilo odkritih kar 22 takšnih, ki zahtevajo dopolnitev pred tem obstoječih shematizacij. Ti mikroorganizmi so genetsko tako posebni, da ne zahtevajo samo nove veje, ampak predstavljajo povsem novo deblo. Raziskovalce je še posebej pritegnilo dejstvo, da gre za mikroorganizme, ki za preživetje in rast potrebujejo ogljikovodiki, kot sta metan in butan. To pa pomeni, da nam lahko morda te na novo odkrite bakterije pomagajo pri zmanjševanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju. V prihodnosti pa naj bi si bilo mogoče s tem mikroorganizmi pomagati celo pri morebitnih razlitjih nafte v morjih.

Vsaka pomoč dobrodošla, a odgovornost je na koncu še vedno naša

Nedavno odkritje raziskovalcev z univerze v Teksasu priča o tem, da očitno obstaja precej vidikov življenja, ki jih še ne poznamo zares. Mnoge izmed teh oblik življenja so lahko zelo koristne za nas. Vendar pa je treba pri tem seveda upoštevati, da je zmanjševanje količine toplogrednih plinov v ozračju primarno naša lastna odgovornost. Čeprav je vsakršna pomoč pri tem dobrodošla, pa se vendarle ne smemo preveč zanašati na to, da bi lahko kdo drug rešil težavo, za katero smo krivi sami, namesto nas.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×