Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaUporaba grenke soli kot naravnega odvajala

Uporaba grenke soli kot naravnega odvajala

MORDA VAS ZANIMA

Zaprtje je nedvomno ena najbolj neprijetnih težav, če se pojavlja dlje časa, pa je lahko tudi precej nevarno. Preden se zatečete k intenzivnejšim metodam, je sicer smiselno preizkusiti določene naravne možnosti. Ena takšnih je na primer grenka sol. Ta se pogosto uporablja za mehčanje kože, za sprostitev napetih mišic, kot pomoč pri nespečnosti in kot dodatek kopelim za utrujena stopala. Obenem pa je lahko grenka sol tudi odlično naravno odvajalo.

- Oglas -

Magnezijev sulfat

Kaj natančno sploh je grenka sol?

Čeprav na prvi pogled spominja na običajno kuhinjsko sol, torej na natrijev klorid, pa je sestava grenke soli vendarle drugačna. Gre namreč za magnezijev sulfat. Grenko sol so odkrili že pred več stoletji, in sicer v angleškem mestu, imenovanem Epsom. Pri nas se grenka sol običajno prodaja v lekarnah, kupiti pa jo je mogoče tudi v določenih trgovinah z zdravo prehrano ter drugimi izdelki za boljše zdravje in počutje. Če jo nameravate uporabljati predvsem kot naravno odvajalo, morate biti seveda pri nakupu pozorni na to, da boste kupili čisto grenko sol, ne pa na primer takšne, ki vsebuje še različne dišave in ki je namenjena pripravi kopeli.

Kako uporabljati grenko sol v primeru zaprtja?

Posledica uživanja grenke soli je večja vlažnost črevesne sluznice, zato blato lažje zdrsi mimo. Pri tem je pomembno, da s količino grenke soli ne pretiravate. Običajno se priporoča, da v kozarec vode vmešate 2–3 žličke te soli in napitek hitro popijete. Okus seveda ne bo najbolj prijeten, zato lahko po potrebi vodi dodate še malce limoninega soka. Ta pripravek sicer običajno spodbudi potrebo po odvajanju blata v roku od 30 minut do 6 ur, zato bodite potrpežljivi. Če niti po tem času ni rezultatov, lahko postopek še enkrat ponovite. Več kot dva odmerka dnevno pa nista priporočljiva. Pri spopadanju z zaprtjem lahko pomagajo tudi kopeli z dodatkom grenke soli, saj se magnezij v tem primeru absorbira skozi kožo.

Za ledvične bolnike grenka sol običajno ni najboljša izbira

Seveda je smiselno tudi, da se pred začetkom uporabe grenke soli za odpravo zaprtja posvetujete še s svojim zdravnikom. To velja še posebej za tiste, ki imate določene težave z ledvicami. V tem primeru je namreč uporaba grenke soli velikokrat odsvetovana. Tudi pri sicer zdravih posameznikih se lahko pojavijo določeni nezaželeni stranski učinki, čeprav je grenka sol običajno varna za uporabo. Med najbolj tipične težave sodijo trebušni krči, slabost in diareja, kar so sicer pogosti stranski simptomi vseh odvajal, tako naravnih kot sintetičnih. Nevarnost za tovrstne težave pa lahko močno zmanjšate, če boste popili čim več vode, saj lahko grenka sol povzroči rahlo dehidracijo.

- Oglas -

Preberite tudi: Zaprtje: Kako rešiti težavo v čim krajšem času?

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×