0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBempedojska kislina namesto statinov?

Bempedojska kislina namesto statinov?

MORDA VAS ZANIMA

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu mednarodnega endokrinološkega združenja, bo posebno zanimiva za tiste, ki se spopadate s povišanim holesterolom. Kot je znano, se pri hudih oblikah tovrstnih težav običajno predpisujejo t. i. statini, ki pa imajo lahko precej neprijetne stranske učinke. Raziskovalci so se zato odločili preučiti učinkovitost alternativne možnosti zdravljenja z uporabo bempedojske kisline …

- Oglas -

Znižanje LDL-holesterola in tveganja za kardiovaskularne zaplete

Analizirani so bili podatki za nekaj manj kot 14.000 oseb. Šlo je za osebe s kardiovaskularno boleznijo ali z visokim tveganjem za tovrstne težave. Skupni točki vseh sta bili povišane vrednosti škodljivega, t. i. LDL-holesterola (lipoprotein nizke gostote) in slabo prenašanje statinov.

Prevelika količina LDL-holesterola povečuje tveganje za aterosklerozo in sorodne zaplete, zato je pri tovrstnih težavah pogosto smiselna uporaba zdravil, toda, kot omenjeno, za nekatere ljudi statini niso najboljša možnost. Raziskovalci so odkrili, da je lahko bempedojska kislina dobra alternativa. Uporaba zdravila s to učinkovino je v povprečju poskrbela za 21-odstotno znižanje ravni LDL-holesterola v krvi.

Obenem se je zmanjšalo tudi tveganje za resnejše kardiovaskularne zaplete (srčni infarkt, kap, blokada žil itn.), in sicer v povprečju za 13 odstotkov. Raziskovalci, ki so pripravili študijo, menijo, da bi dolgotrajnejša uporaba bempedojske kisline poskrbela za še boljše rezultate.

- Oglas -

Statini v večini primerov še vedno najboljša izbira

Opozoriti je treba, da ni šlo za randomizirano kontrolirano študijo, ki je praviloma najbolj zanesljiva. Raziskovalci so uporabili podatke iz več različnih raziskav, pri čemer so se osredotočili samo na osebe, ki so za uravnavanje LDL-holesterola uporabljale bempedojsko kislino. Podatki niso bili primerjani s podatki uporabnikov statinov, ampak samo s podatki, ki so se nanašali na prejemnike placeba. Tako ni jasno, ali je zmanjšanje tveganja za kardiovaskularne zaplete zares primerljivo z zmanjšanjem tveganja, ki je značilno za uporabo statinov. Vendar pa raziskovalci na podlagi predhodnih izsledkov, povezanih z učinkovitostjo statinov, sklepajo, da navedeni odstotki pričajo o tem, da se lahko bempedojska kislina primerja s statini.

Izkušnje iz klinične prakse so sicer pogosto malce drugačne. Tudi bempedojska kislina lahko pomaga pri zniževanju ravni škodljivega holesterola v krvi, vendar je pri tem praviloma malce manj učinkovita od statinov. Če bolnik dobro prenaša statine, ti ostajajo boljša možnost, vendar je lahko bempedojska kislina dobra alternativa pri tistih bolnikih, pri katerih se pojavljajo resnejši stranski učinki. Kot kažejo izsledki študije, bempedojska kislina ni koristna samo za zniževanje ravni škodljivega holesterola, ampak tudi – kar je ključno – za zmanjševanje tveganja za resnejše kardiovaskularne zaplete.

Pri bempedojski kislini možnost mišičnih bolečin bistveno manjša

Statini se osebam s povišanimi ravnmi škodljivega holesterola običajno predpisujejo za zmanjševanje nevarnosti za srčni infarkt in kap. Dlje ko jih bolnik uporablja, boljši je učinek. Toda kot omenjeno, se lahko zaradi uporabe statinov razvijejo zelo neprijetni stranski učinki. Najpogostejša težava so bolečine v mišicah, možni pa so tudi zapleti, kot je upočasnjena obnova mišic po poškodbah.

Razumljivo je, da osebe, ki se zaradi uporabe statinov praktično vsakodnevno spopadajo z bolečinami, niso najbolj navdušene nad zdravilom, čeprav jim lahko pomaga pri obvladovanju holesterola. V tovrstnih primerih lahko zdravnik predlaga zamenjavo statinov z bempedojsko kislino, ena od možnosti v tovrstnih primerih pa je tudi kombinacija obeh zdravil. Odmerek statinov se lahko tako zniža, posledično pa je mogoče pričakovati manj težav s stranskimi učinki, saj se bempedojska kislina ne metabolizira v mišicah. Možna alternativa je tudi učinkovina ezetimib, ki se lahko uporablja samostojno, v kombinaciji z bempedojsko kislino ali skupaj s statini.

.

NAJNOVEJŠE