0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaTrdi kokosov šampon iz samo 3 sestavin

Trdi kokosov šampon iz samo 3 sestavin

MORDA VAS ZANIMA

Trdi šamponi so praviloma precej prijaznejši do okolja od klasičnih šamponov. Poleg tega zavzamejo bistveno manj prostora, zato so posebno praktični med potovanji. Običajno pa vsebujejo tudi manj potencialno škodljivih kemikalij.

- Oglas -

Trdi šampon lahko izdelate kar sami. V nadaljevanju vas čakajo navodila za izdelavo preprostega trdega šampona, ki ga je mogoče izdelati iz samo treh sestavin, po želji pa mu lahko dodate še eterična olja, ki lahko poskrbijo za prijetnejši vonj las in za dodatne pozitivne učinke (pomoč pri čezmernem izpadanju las, ublažitev srbečice ipd.).

Šampon se lepo peni. Poskrbi za temeljito čiščenje lasišča ter za izjemno mehke, dobro navlažene in nahranjene lase. Čeprav je ena od treh sestavin, iz katerih je izdelan ta šampon, kokosovo olje, lasje po uporabi niso težki ali mastni.

Sestavine

  • 900 gramov kokosovega olja
  • 370 mililitrov destilirane vode
  • 200 gramov natrijevega hidroksida (lug)
  • 15–30 mililitrov eteričnih olj po izbiri, npr. eterično olje čajevca, rožmarina ali poprove mete (opcijsko)

Postopek izdelave

Kokosovo olje dajte v počasni kuhalnik, ki ga nastavite na najnižjo temperaturo. Medtem ko se olje počasi tali, si nadenite zaščitno opremo (majica z dolgimi rokavi + gumijaste rokavice + zaščitna očala). Nato v ognjevarno stekleno ali keramično posodico nalijte destilirano vodo in med konstantnim mešanjem počasi dodajte natrijev hidroksid. Če je mogoče, to naredite zunaj. Sicer pa izberite prostor z odprtimi okni in prižganim ventilatorjem. Pazite, da med mešanjem ne boste vdihovali hlapov. Mešanica bo sprva motna, postopoma pa se bo zbistrila.

- Oglas -

Mešanico vlijte v počasni kuhalnik in jo zmešajte s kokosovim oljem. Nato vse skupaj zmešajte s paličnim mešalnikom. Mešajte, dokler ne dobite goste mase, podobne pudingu.

Kuhalnik pokrijte in mešanico pri nizki temperaturi segrevajte 45–60 minut. Približno vsakih 15 minut odstranite pokrov in preverite, kaj se dogaja. Med procesom saponifikacije oziroma umiljenja se mora maščoba ob straneh dvigovati na vrh in nato ponikniti na sredini (podobno kot valovi). Občasno premešajte, da se maščoba med »valovanjem« ne prelije čez rob kuhalnika.

Ko je milo pripravljeno, je podobno mehkemu, tekočemu pire krompirju.

Če boste dodajali eterična olja, najprej počakajte, da se milo malce ohladi (na približno 60 stopinj Celzija), sicer bodo olja hitro izhlapela.

- Oglas -

Z mešanico napolnite silikonski model, ki ga nato primite in z njim nekajkrat rahlo udarite po pultu, da odstranite zračne mehurčke.

Počakajte, da se milo strdi, nato pa ga narežite na manjše koščke (ne čakajte predolgo, sicer bo milo zelo težko razrezati).

Trdi šampon je zdaj pripravljen. Uporabite ga lahko takoj, še bolje pa je, da ga za nekaj časa postavite v zračen prostor in počakate nekaj tednov, saj bo trdi šampon tako obstojnejši. Če boste kose trdega šampona shranjevali na hladnem, temnem mestu, lahko zdržijo zelo dolgo, tudi več let.

Koristne informacije

Če doslej niste uporabljali trdih šamponov, bodo vaši lasje najverjetneje potrebovali nekaj časa, da se navadijo na spremembo. Šampon namreč ne vsebuje sestavin, kot je silikon. Ta sicer začasno poskrbi za lepše, bolj gladke in sijoče lase, toda ker preprečuje absorpcijo vlage, lahko šamponi, ki vsebujejo silikon, lase čez čas izsušijo.

Tako je precej bolje, da daste priložnost naravnim šamponom, katerih recepture so zasnovane z mislijo na globinsko nego las. Če boste trdi šampon s kokosovim oljem uporabljali redno, boste začeli opažati, da so lasje po vsaki uporabi nekoliko lepši.

Upoštevajte, da šampon žal ni primeren za barvane lase, saj lahko povzroči hitro bledenje barve.

.

NAJNOVEJŠE