0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBeli čaj je starodavni zdravilni napitek

Beli čaj je starodavni zdravilni napitek

MORDA VAS ZANIMA

Že stoletja in še dlje beli čaj ter takšne in drugačne vrste čaja uporabljajo v zdravilne namene. In zdaj moderna znanost ugotavlja tisto, kar ljudje na Kitajskem, v Indiji in marsikje drugje vedo že dolgo časa: čaj je zdrav! Medtem ko smo že vsi slišali, kako dobri so kamilica, črni ali zeleni čaj za vaše zdravje, pa vas vprašamo še nekaj drugega. Ste že slišali za lastnosti belega čaja? Črni in zeleni čaj sta seveda zelo zdrava, vendar pa je beli čaj tisti, ki je najmanj predelan in ima najvišjo raven antioksidantov. Pravijo celo, da je morda najbolj ‘vrhovni’ zdravi(lni) napitek.

- Oglas -

Beli čaj

Beli čaj – privilegij bogatih

Zagotovo se zavedate, da na zahodu trenutno vlada precejšna modna muha glede toplih napitkov. Še posebej je to vidno v Severni Ameriki, kjer ves čas objavljajo fotografije slavnih ljudi s papirnatimi skodelicami v rokah, v katerih se skrivajo bele kave, zeleni čaji, sojini napitki, itd. Zadnje čase tudi v ZDA odkrivajo beli čaj, njegov okus in njegove zdravilne učinke.

Sicer pa beli čaj v resnici ni bele barve, kot to namiguje njegovo ime. Je zelo bledo rumena vrsta čaja in njegovi listi so dolgi in koničasti. Prav tako pa beli čaj velja za najdražji čaj na svetu. Prihaja iz goratih, z meglo ovitih območij Kitajske, kjer ga uživajo že več kot tisoč let. Bil je privilegij bogatih in odgovoren za propad cesarja.

- Oglas -

Beli čaj

Popolna rastlina

Beli čaj ima najbolj popolno oblikovane liste in popke, vse v enem grmu. Za gojenje potrebujejo posebno skrb in trud, zgodnja pomlad pa naj bi bil najboljši čas za vzgojo belega čaja. Ta čaj ni fermentiran ali poparjen kot ostali listi čaja, pač pa je skrbno posušen v senci, preden so listi rahlo predelani, da se prepreči oksidacija. Beli čaj ima zelo prefinjeno sadno aromo ter izjemen okus z nizko vsebnostjo kofeina, hkrati pa je bogat z antioksidanti.

Leta 2000 je bila izvedena študija glede belega čaja, ki je pripomogla k njegovi priljubljenosti. Beli čaj se za razliko od zelenega ali črnega čaja ne zvija. Ime je dobil po srebrnem puhu, ki še vedno pokriva brsti, in se belo obarva, ko se čaj posuši. Ta čaj preprečuje raka, znižuje krvni pritisk in holesterol, ščiti srce, naredi vaše kosti močnejše, čisti kožo in upočasnjuje znake staranja.

Kako pripraviti beli čaj

Beli čaj je nežen in ne močan. Ker je precej drag, ga najverjetneje ne boste pili vsak dan. Najboljša sta srebrne iglice (Bai Hao Yinzen) in Pai Mu Tan (imenovan tudi Bai Mu Dan). Če se z njim šele spoznavate, jih poskusite več, saj je pomembno, kaj vam bolj ustreza; popki ali lističi ali   oboje. Ko čaj prelijete z vročo vodo, naj ne bo prevroča ali vrela (nekje med 70 in 75 °C), dodajte pa dve žlički na skodelico in jih pustite 7-10 minut. Isto dozo lahko uporabite večkrat, le priprava naj bo daljša, da bo okus enak. Servirajte brez mleka ali sladkorja.

.

NAJNOVEJŠE