Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeŠvedski je zmanjkalo smeti, morajo jih uvažati

Švedski je zmanjkalo smeti, morajo jih uvažati

MORDA VAS ZANIMA

Si predstavljate? Švedska je srečna dežela, kjer vse reciklirajo in ponovno uporabljajo. 250 tisoč domov tako grejejo in oskrbujejo z energijo s pomočjo odpadkov, zdaj pa so se znašli v precejšnji zagati. Zmanjkalo jim je namreč smeti. Še huje – da bi lahko domove oskrbovali z energijo, morajo smeti zdaj celo uvažati.

- Oglas -

Na Švedskem živi 9,5 milijonov ljudi, ki več kot pridno reciklirajo in ločujejo odpadke. In te so tudi koristno uporabili. Kot kaže, še malce preveč pridno. Tako so namreč očistili vsa divja odlagališča, izpraznili smetišča in zdaj jim ni ostalo dovolj snovi, da bi lahko oskrbovali četrt milijona domov, ki jih poganja prav ta ekološka miselnost. Zato smeti uvažajo iz Norveške.

Recikliranje odpadkov

Ekološko osveščeni

Recikliranje in ekološki, okolju prijazen način življenja je zanje tako pomemben, da samo 4 odstotke vseh odpadkov resnično odlagajo in ne uporabljajo. Ta vztrajnost pa se je zdaj izkazala za problematično, saj so vse odpadke uporabili in z njihovo pomočjo ogreli domove, zdaj pa državljani ne ‘nudijo’ dovolj odpadkov, s katerimi bi lahko nadaljevali to iniciativo.

Približno 80 tisoč ton smeti so tako uvozili, največ iz Norveške, kar je malce neverjeten scenarij. A zadeva gre takole: Norveška Švedski plača, da ta vzame njihove smeti, jih skuri in uporabi energijo, potem pa pepel, poln toksinov, vrne nazaj na Norveško, kjer jih zakopljejo na smetiščih.

- Oglas -

Drugače pa na Švedskem upajo, da bodo sčasoma lahko uvažali smeti iz držav, kakršni sta Romunija in Italija, ki nimajo svojega načrta za tovrstno uporabljanje smeti in bi bili tako veliko bolj veseli takšne rešitve. Najbrž bi na seznamu teh dežel brez težav našli tudi Slovenijo!

Ločevanje odpadkov

Najbolj umazani

V Evropi pa naj bi prav Bolgarija ‘proizvedla’ največ odpadkov, med prve tri pa se uvrščajo ZDA, Kitajska in Indija. Nekateri tudi pravijo, da je Mexico City najbolj onesnaženo mesto na svetu, vendar se je v zadnjih letih stanje tam zelo izboljšalo. Hkrati je (spet odvisno od situacije) precej visoko na lestvici tudi Neapelj zaradi težav s smetmi.

Ko pa pride do mest, ki imajo najslabše ozračje, vodijo Peking, Delhi, Santiago, Kairo, Hong Kong in Kabul. Seveda pri teh lestvicah ne smemo pozabiti na Černobil in podobne kraje, informativno pa lahko na spletu poiščete še reko Citarum v Indoneziji, reko Buriganga v Bangladešu, mesto Tianying na Kitajskem in Dzerzhinsk v Rusiji. Morda pa bomo nekoč z odkupovanjem smeti lahko rešili številne revne države? Seveda pa vsekakor najprej pometimo pred lastnim pragom!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×