Banke semen

MORDA VAS ZANIMA

Po svetu obstajajo banke semen, v katerih shranjujejo semena za sejanje v primerih, ko so nekje zaloge semen iz katerega koli razloga uničene. To se neke vrste genske banke, ki shranjujejo in skrbijo za distribucijo semen.

Foto: SXC
- Oglas -

To so tako semena rastlin, ki jih uporabljamo v prehrani, kot tudi ostale vrste, ki so redke ali ogrožene. Prav tako skrbijo da se v primerih, ko pride do izrednih razmer kot so naravne nesreče, vojne in izbruhi različnih bolezni posamezne vrste tega območja ne izgubijo in jih nadomestijo z novimi.

Semena shranijo tako, da jih najprej izsušijo pod 6% vsebnosti vlage in jih nato zamrznejo na -18 stopinj Celzija ali manj. Ker se DNK semen s časoma degradira, morajo semena periodično ponovno sejati in pobirati sveža semena, ki jih nato zopet shranijo.

Shranjevanje semen pa le ni tako enostavno, kajti pri tem nastaja kar nekaj težav:

  • Shranjena semena je treba pogosto posaditi in pobrati sveža semena
  • Shranijo lahko le omejeno število svetovnih rastlin
  • Nekaterih semen kot na primer avokadovega in mangovega skoraj ni možno shraniti na tak način, saj ne prenesejo nizkih temperatur
  • Le 15% semen v bankah je divjih, ostalo so kultivirane rastline
  • Težave pri shranjevanju/beleženju podatkov pri tako veliki količini različnih vrst
  • Veliki stroški obratovanja bank semen

Še posebej pa je treba paziti na ohranjanje avtohtonih vrst rastlin, sevada pa morajo biti shranjena kot ekološka semena.

Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×