0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAsimina ali Indijanska banana – Pawpaw, čudežni sadež

Asimina ali Indijanska banana – Pawpaw, čudežni sadež

MORDA VAS ZANIMA

Čudežni sadež neverjetne ovalne oblike in zelene barve, združuje v sebi kar tri tropske okuse: aromatični okus po banani, mangu in ananasu. Vsebuje dosti več ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov, pravijo, da kar sedemkrat več kot sadje, ki je že udomačeno v naši prehrani. Sama rastlina je za zdaj zelo odporna na škodljivce in je zato ni treba škropiti. Sadeži so super zdravi, povsem ekološki, vitaminska in mineralna bomba. Priporočljivi celo za dojenčke, sploh za vse, ki želijo zdravo živeti! V listih je naravni pesticid asimicin, ki se zlahka uporablja za pripravo ekološkega škropiva proti koloradskemu hrošču, kapusovem belinu in fižolarju. 

- Oglas -

Asimina drevo

Asimina je pri nas še zelo redka sadna vrsta, ki je prišla k nam iz Severne Amerike. Raste na Primorskem in tudi v vzhodnem delu Štajerske izredno lepo uspeva. Zelo ji prijajo bogata humusna tla. Če pa so lapornata, jih je treba predhodno dobro pognojiti z uležanim gnojem. Je izredno odporno drevo proti škodljivcem in mrazu. Prenese tudi temperature do –30 °C. Raste bolj počasi in rodi šele po dveh, treh letih. Potrebuje čas, da se dobro ukorenini. Mlada drevesca so zelo občutljiva na visoke temperature in potrebujejo zaščito, posebno cepljena mesta. Lahko zraste v grm ali drevo do višine treh metrov, odvisno od načina vzgajanja. Rastline ni treba rezati, ker sama oblikuje krošnjo. Izbrati je treba le samoplodno vrsto. Pri nas sta poznani Sunflower in Prima. Vzgojimo pa jih tudi lahko kar iz pešk, kar malo dalj traja. 

Asimina

- Oglas -

Eksotično socvetje privablja spomladi …

Sredi aprila zacveti v temno vijoličasti, skoraj črni barvi v obliki grozdastih socvetij, iz katerih se razvije več plodov. Zori postopoma od septembra do začetka oktobra. Podolgovati plodovi dosežejo dolžino od 7–15 cm in težo celo do 500 g. Letos so na Štajerskem še prav posebno slastni zaradi obilice sonca.

Plodovi so vitaminska in mineralna bomba

Ne samo zaradi velikosti in teže, ne samo zaradi nizke kalorične vrednosti, temveč zaradi visoke vsebnosti ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov, ki jih ti plodovi vsebujejo kar sedemkrat več v primerjavi z vsakdanjim sadjem. Z uživanjem zrelih plodov telo resnično oskrbimo z vitaminom A in vitamini skupine B: B1, B2 in B3, ki so še kako pomembni za normalno delovanje našega organizma. Prav tako z uživanjem prejmemo kar 10 % priporočene dnevne količine vitamina C. Vsebuje kar trikrat več vitamina C kot jabolko, dvakrat več kot banana in za tretjino več kot pomaranča. Vitamina B3 (niacina) je dvakrat več kot v banani in kar štirinajstkrat več kot v jabolku in je zelo pomemben v procesih presnove. Sadeži so bogati s kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem, fosforjem, železom in še bi lahko kaj dodali.

Priporočajo se vsem ljudem, posebno pa tistim, ki so nagnjeni k slabokrvnosti in imajo težave s pomanjkanjem mineralov.

Kako si jih postrežemo ?

Zrele plodove olupimo, prerežemo po dolgem, odstranimo peške in že jih lahko jemo kar z žlico.

Prav nič ne boste presenečeni …

Zaradi antikancerogenih lastnosti se asimina uporablja v medicini za izdelavo zdravil. V homeopatiji pa za zdravljenje vročine, bruhanja, bolečin in oteklin (različna vnetja) v ustih in žrelu, prav zaradi vsebnosti vitaminov B.

- Oglas -

Asimino so že zelo častili v antiki. Uporabljali so jo že v prehrani, v zdravilstvu in kozmetiki.

Asimina je poskrbela tudi za svoje sosede

Listi asimine vsebujejo naravni insekticid asimicin, ki je celo antikancerogena snov. Rumene liste potrgamo, posušimo in nadrobno zdrobimo. Spravimo jih v papirnate ali v platnene vreče. Iz njih pomladi naredimo naravno škropivo, ki odlično učinkuje proti koloradskemu hrošču, kapusovem belinu in fižolarju.

Škropivo pripravimo tako: eno veliko žlico zdrobljenih listov namočimo za nekaj dni v enem litru vroče vode. Dobimo rjavo brozgo, ki jo precedimo v steklenice. Z nerazredčeno raztopino lahko takoj škropimo po rastlinah, kar pa je nam ostane, lahko za nekaj dni spravimo v temen in hladen prostor.

Recepti z asimino

Aromatičen sladoled

Sladoled iz asimine

Sestavine:

 • 2–3 plodove asimine, ca. 500–600 g,
 • 2 žlici rjavega sladkorja po potrebi,
 • 200 ml sladke smetane za stepanje.

Priprava:

Naštete sestavine dobro zmešamo z mešalnikom, zmes prelijemo v posodice, ki jih za 2–3 ure postavimo v zamrzovalnik. Lahko še dekoriramo z dodatki po okusu in postrežemo.

Pita iz asimine

Pita iz asimine

Sestavine:

 • 100 g rjavega sladkorja,
 • 1 dl mleka,
 • 1 jajce,
 • ½ male žličke soli,
 • 1,5 zrele, olupljene in očiščene asimine.

Priprava:

Sestavine v posodi dobro zmešamo, pustimo, da se masa dobro zgosti. Pekač namažemo z margarino ali maslom. Zmehčano maso stresemo vanj in pečemo do rjave skorje pri 200 °C. Pustimo, da se ohladi, in že lahko postrežemo ob kavi ali čaju.

Piškoti ali mafini iz asimininega aromatičnega mesa

Mufini iz asimine

Sestavine:

 • 750 g asimininega pireja
 • 100g bele moke
 • 1 mala žlička pecilnega praška,
 • 250 g margarine za peko ali še bolje masla,
 • 500 g rjavega sladkorja (po okusu),
 • 1 jajce,
 • 500 g orehovih jedrc.

Priprava:

V posebno posodo stresemo moko, v katero pomešamo pecilni prašek. Penasto zmešamo v testo maščobo in jajce. Polovico orehov drobno zmeljemo in zgnetemo skupaj s testom.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, oblikujemo na papir kupčke in v vsakega vtaknemo polovico orehovega jedrca za dekoracijo. Pečemo 10–12 minut. Ko dobijo rumeno rjavo barvo, so pečeni.

Recepti so povzeti iz interneta. 

Opozorilo vsem uživalcem tega eksotičnega sadeža….

Lupine in peške niso užitne. Iz pešk, če jih potaknemo v zemljo, vzkalijo mlade rastlinice.

.

NAJNOVEJŠE