Aronija – spodbuja regeneracijo in varuje žile

  Konec avgusta dozori aronija, ki jo pri nas gojimo šele dobro desetletje. Aronija je vrsta grmičevja, ki izhaja iz Severne Amerike – zelo cenjena je bila že pri Indijancih, v Evropo pa je prišla kot okrasna rastlina. Njeni majhni temno vijolični plodovi spominjajo na borovnice in so izjemno bogati z antioksidanti, ki zavirajo proces staranja, zagotavljajo boljšo odpornost in več energije. Aronijo lahko aprila posadite tudi na domačem vrtu.

  Aronijo uvrščamo med zdravilne rastline, njena posebnost pa je ta, da lahko uspeva tudi na zelo nizkih temperaturah (vse do minus 47 stopinj Celzija) – celo v Skandinaviji in Rusiji, kjer jo imenujejo sibirska borovnica. Zanimivo je dejstvo, da so s plodovi aronije blažili zdravstvene težave, povezane z radioaktivnostjo, ki so ji bili podvrženi ljudje po černobilski jedrski katastrofi.

  Aronija

  Spodbuja regeneracijo celic

  Plodovi aronije vsebujejo vrsto vitaminov (C, E, B2 in B6), antocianov in folno kislino. Jagode aronije vsebujejo kar 3 odstotke bioflavonoidov – fenolnih spojin, ki delujejo proti plesnim in mikroorganizmom. V telesu delujejo antioksidacijsko, zato ščitijo telesne celice pred propadanjem zaradi vpliva prostih radikalov. Uživanje aronije se priporoča vsem, ki želijo spodbuditi proces regeneracije celic.

  Varuje srce in ožilje

  Antocianska barvila v plodovih aronije, biofenoli in tanin (imajo ga nekajkrat več kot tropsko sadje), varujejo srčno-žilni sistem in ugodno vplivajo na vezivna tkiva, saj jih okrepijo. Vse naštete sestavine so izjemno priporočljive za vse, ki imajo težave s kapilarami. V plodovih aronije je pravo bogastvo vitamina C, ki v povezavi z barvili v njej pomaga ojačati imunski sistem. Vitamin C je obstojen samo takrat, ko ima ob sebi še druge antioksidante, predvsem flavonoide – in teh v aroniji ne manjka.

  Kako uživati plodove aronije?

  Plodovi aronije so za marsikoga preveč trpki in kisli, zato jih je bolje uživati stisnjene v sok. Trpkost boste zmanjšali tudi, če plodove zmešate z mlekom, mlečnimi izdelki ali jih dodate smoothiju. Iz posušenih plodov lahko pripravite čaj. Suhe plodove lahko zmeljete s kavnim mlinčkom ter jih tako pripravljene uživate z vodo ali dodate pecivu. Teden do dva lahko plodove hranite v hladilniku. Zelo okusna je tudi marmelada, pripravljena iz plodov aronije, sliv, hrušk in breskev. Tako presni sok kot marmelado iz aronije je treba porabiti v nekaj dneh. Izdelke iz aronije lahko sladkamo z nerafiniranim melasnim trsnim sladkorjem, cimetom ali jim dodajamo druge začimbe, kot so ingver, nageljnove žbice in janež.

  Sladoled iz aronije

  Plodove aronije lahko uporabite tudi v sladoledu. Za 100 gramov aronijinih jagod potrebujete 1 banano, 1 žlico nerafiniranega melasnega trsnega sladkorja, 2 žlici javorovega sirupa, tretjino vanilinega stroka, nekaj zrn janeža ter ščepec ingverja v prahu.

  Priprava: banano (ali več banan – odvisno od količine sladoleda, ki jo pripravljate) olupite, narežite na kose in dajte v mešalnik. Dodajte še preostale sestavine in mešajte, dokler masa ne postane gladka. Dobljeno kremo prelijte v kozarčke ali skodelice. Za 20 minut jih pustite v hladilniku, nato pa jih ponudite. Dober tek!

  Povejte svoje mnenje - kometirajte