0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAronija – spodbuja regeneracijo in varuje žile

Aronija – spodbuja regeneracijo in varuje žile

MORDA VAS ZANIMA

Konec avgusta dozori aronija, ki jo pri nas gojimo šele dobro desetletje. Aronija je vrsta grmičevja, ki izhaja iz Severne Amerike – zelo cenjena je bila že pri Indijancih, v Evropo pa je prišla kot okrasna rastlina. Njeni majhni temno vijolični plodovi spominjajo na borovnice in so izjemno bogati z antioksidanti, ki zavirajo proces staranja, zagotavljajo boljšo odpornost in več energije. Aronijo lahko aprila posadite tudi na domačem vrtu.

- Oglas -

Aronijo uvrščamo med zdravilne rastline, njena posebnost pa je ta, da lahko uspeva tudi na zelo nizkih temperaturah (vse do minus 47 stopinj Celzija) – celo v Skandinaviji in Rusiji, kjer jo imenujejo sibirska borovnica. Zanimivo je dejstvo, da so s plodovi aronije blažili zdravstvene težave, povezane z radioaktivnostjo, ki so ji bili podvrženi ljudje po černobilski jedrski katastrofi.

Spodbuja regeneracijo celic

Plodovi aronije vsebujejo vrsto vitaminov (C, E, B2 in B6), antocianov in folno kislino. Jagode aronije vsebujejo kar 3 odstotke bioflavonoidov – fenolnih spojin, ki delujejo proti plesnim in mikroorganizmom. V telesu delujejo antioksidacijsko, zato ščitijo telesne celice pred propadanjem zaradi vpliva prostih radikalov. Uživanje aronije se priporoča vsem, ki želijo spodbuditi proces regeneracije celic.

Varuje srce in ožilje

Antocianska barvila v plodovih aronije, biofenoli in tanin (imajo ga nekajkrat več kot tropsko sadje), varujejo srčno-žilni sistem in ugodno vplivajo na vezivna tkiva, saj jih okrepijo. Vse naštete sestavine so izjemno priporočljive za vse, ki imajo težave s kapilarami. V plodovih aronije je pravo bogastvo vitamina C, ki v povezavi z barvili v njej pomaga ojačati imunski sistem. Vitamin C je obstojen samo takrat, ko ima ob sebi še druge antioksidante, predvsem flavonoide – in teh v aroniji ne manjka.

- Oglas -

Kako uživati plodove aronije?

Plodovi aronije so za marsikoga preveč trpki in kisli, zato jih je bolje uživati stisnjene v sok. Trpkost boste zmanjšali tudi, če plodove zmešate z mlekom, mlečnimi izdelki ali jih dodate smoothiju. Iz posušenih plodov lahko pripravite čaj. Suhe plodove lahko zmeljete s kavnim mlinčkom ter jih tako pripravljene uživate z vodo ali dodate pecivu. Teden do dva lahko plodove hranite v hladilniku. Zelo okusna je tudi marmelada, pripravljena iz plodov aronije, sliv, hrušk in breskev. Tako presni sok kot marmelado iz aronije je treba porabiti v nekaj dneh. Izdelke iz aronije lahko sladkamo z nerafiniranim melasnim trsnim sladkorjem, cimetom ali jim dodajamo druge začimbe, kot so ingver, nageljnove žbice in janež.

Sladoled iz aronije

Plodove aronije lahko uporabite tudi v sladoledu. Za 100 gramov aronijinih jagod potrebujete 1 banano, 1 žlico nerafiniranega melasnega trsnega sladkorja, 2 žlici javorovega sirupa, tretjino vanilinega stroka, nekaj zrn janeža ter ščepec ingverja v prahu.

Priprava: banano (ali več banan – odvisno od količine sladoleda, ki jo pripravljate) olupite, narežite na kose in dajte v mešalnik. Dodajte še preostale sestavine in mešajte, dokler masa ne postane gladka. Dobljeno kremo prelijte v kozarčke ali skodelice. Za 20 minut jih pustite v hladilniku, nato pa jih ponudite. Dober tek!

NAJNOVEJŠE