0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŠtevilo plastičnih vrečk za enkratno uporabo v Angliji drastično upadlo

Število plastičnih vrečk za enkratno uporabo v Angliji drastično upadlo

MORDA VAS ZANIMA

Število plastičnih vrečk za enkratno uporabo v Angliji je po oktobrskem ukrepu (sprejeli so zakon, po katerem so odtlej omenjene vrečke plačljive) upadlo za 85 %. V istem času lansko leto so v tamkajšnjih supermarketih razdelili že okoli 7 milijard plastičnih vrečk, v enakem časovnem obdobju letos pa so jih uporabniki kupili le nekaj več kot 500 milijonov , so sporočili iz tamkajšnjega ministrstva za okolje, prehrano in podeželje (Defra).

- Oglas -

Plastične vrečke

Podatki so pravzaprav prva uradna ocena učinka pristojbine, ki je bila lani uvedena na plastične vrečke, cilja sta bila zmanjšana poraba z večjim doprinosom k zaščiti okolja in pa zaščita divjih živali. Upad števila vrečk za več kot 6 milijard je vsekakor znak, da je omenjeni ukrep obrodil sadove.

Leta 2006 uporabili rekordno število vrečk

Rekord so Britanci sicer podrli leta 2006, saj so tistega leta uporabniki koristili in zavrgli kar 12 milijard takih vrečk. Povprečen prebivalec Anglije uporabi 12 vrečk na mesec, medtem ko v Walesu, kjer so enak ukrep sprejeli že leta 2011, v povprečju vsak uporabi le 2. Zmanjšanje števila plastičnih vrečk je v današnjem času nujno potreben ukrep, saj drobne, tanke in nerazgradljive vrečke končajo na smetiščih tako na kopnem kot tudi v oceanih, kjer se nahajajo tudi t. i. ogromni otoki smeti. Ribe, želve, tjulnji, pa tudi ptice in ostale kopenske živali se vanje zapletejo ali pa jih celo pojedo, kar botruje njihovemu počasnemu in bolečemu umiranju.

.

NAJNOVEJŠE